…
25 Kasım 2021, Perşembe Ankara, Türkiye

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği” Semineri Gerçekleştirdik


Genel Müdürlüğümüzün sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumları ve üniversitelerle gerçekleştirdiği farkındalık faaliyetleri kapsamında Türkiye Müteahhitler Birliği’nin birlik temsilcileri ve üyelerine yönelik “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu çevrim içi seminer gerçekleştirdik.

Seminere Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mehmet Erdal Eren, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, birlik temsilcileri ve üyeleri ile Genel Müdürlüğümüz uzmanları katıldı.

Programın açılış konuşmalarını Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mehmet Erdal Eren, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç ve Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptılar.

Cafer Uzunkaya yaptığı açılış konuşmasında; “Müteahhitler Birliği yapısı itibariyle iş sağlığı ve güvenliğini daha da ileriye taşımak için iş birliği yapmamız gereken en önemli aktörlerden birisidir. İnşaat sektörü, 200’den fazla alt sektörün kendisi için ürettiği mal ve hizmete talep oluşturarak ülkemizin güçlü ekonomiye geçiş sürecinde önemli bir rol üstlenmektedir. Genel Müdürlüğümüz bu önemin her zaman farkında olmuş, sektörün paydaşları ile inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesine yönelik geçmişten günümüze pek çok çalışma gerçekleştirmiştir. Genel Müdürlüğümüz, salgının ülkemizde görüldüğü ilk günlerden itibaren gerekli çalışmalara başlamış, inşaat sektöründe sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının sürdürülebilmesi maksadıyla teknik bilgilendirici dokümanlar, rehberler, kontrol listeleri, afişler ve videolar hazırlayarak sektörün faydasına sunmuştur. Elbette ki bu çalışmalar yeterli değildir. Bugün burada olduğu gibi Genel Müdürlüğümüz, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumları ve üniversitelerle gerçekleştirdiği farkındalık faaliyetleri ile iş sağlığı ve güvenliğini toplumun tamamının sahipleneceği bir noktaya ulaştırma çabasını sürdürmektedir.” dedi. Birliğin kıymetli üyelerinin toplantıya göstermiş oldukları ilginin son derece memnuniyet verici olduğunu ifade eden Uzunkaya, bu toplantıları iş sağlığı ve güvenliği alanında birlikte atacağımız somut adımların başlangıcı olarak da kabul edebiliriz dedi.

Açılış konuşması için söz alan Prof. Dr. Cem Kılıç, inşaat işyerlerinin özellikle iş kazaları ile ön plana çıkması dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliğine yönelik ortak farkındalık çalışmalarının çok önemli olduğunu vurguladı. Kılıç; “İnşaat sektörü küçük, orta ve büyük ölçekli işyerlerini ve çalışma alanlarını barındırması dolayısıyla Bakanlığımız bu alanda önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalardan birisi olan bugünkü etkinliğe köprü olmaktan son derece memnunum” dedi. Bugün bu seminere ev sahipliği yapan Müteahhitler Birliği temsilcilerine ve sektöre desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerini ileterek konuşmasını tamamladı.

Mehmet Erdal Eren konuşmasında; “Yaklaşık iki yıldır Covid-19 pandemisinin getirdiği olumsuz şartlar dolayısıyla sektörümüz ve üyelerimiz birtakım mağduriyetler yaşıyor. Müteahhitler Birliği olarak salgının başından bu yana İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’müzün çalışmalarını çok yakından takip ediyor, desteklerini alıyoruz. Biz de üyelerimize bu çalışmaları zaman kaybetmeden ulaştırıyor, imkân buldukça da Bakanlığımızla ortak çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Özellikle inşaat sektörünün uzaktan çalışmaya elverişli olmaması, çalışanların çalışma esnasında yemek ve barınma ihtiyaçlarının da olması dolayısıyla ilave tedbirlere ihtiyaç duymaktayız.” dedi. Sektöre özgü çalışmaları ile sektöre ve birliğimize verdiği destekten ötürü tüm Genel Müdürlük yetkililerine teşekkürlerimi iletiyorum diyen Eren, iş birliğinin ve ortak çalışmaların daha da artması için Müteahhitler Birliği olarak hazır olduklarını belirtti.

Programın devamında Genel Müdürlüğümüz İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarından Nurullah Taş “İnşaat Sektörüne Genel Bakış ve Planlanan Faaliyetlerimiz” hakkında katılımcılara bilgiler verdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarımızdan Fatih Erel’in “Yapı İşlerinde Kullanılan İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrolü” konulu sunumun ardından soru-cevap ve değerlendirme bölümüyle program son buldu.