2022 Avrupa İSG Haftası kapsamında, “Sağlıklı İşyerleri” kampanyası temasına yönelik Pandemi Sonrası Dönemde İşyerinde Kas-İskelet Hastalıklarıyla Mücadele “Mevzuattan Değerlendirme ve Önlemeye” konulu TAIEX (AB Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması) Çalıştayını 18-19 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştiriyoruz.
Bakanlığımız, Gazi Üniversitesi, Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı, Lübliyana Üniversitesi, Hamburg Üniversitesi ve Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırmalar Kurumu’ndan (TNO) alanında uzman konuşmacıların 2 gün süreyle katılımcıları bilgilendireceği Çalıştay açılış konuşmaları ile başladı.
Moderasyonunu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın gerçekleştirdiği Çalıştayın açılış konuşmalarını AB Türkiye Delegasyonundan Program Yöneticisi Mehmet Caner Demir, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan ve Genel Müdürümüz Doç. Dr. Muhittin Bilge yaptılar.
Mehmet Caner Demir konuşmasında, Avrupa Komisyonu’nun TAIEX adı verilen teknik destek ve bilgi paylaşım aracının amacına değindi. Avrupa Komisyonu son 20 yılda Türkiye’de yürütülen çalışmalara mali destek sağlıyor diyen Demir, hâlihazırda da MİSGEP’e destek olunduğunu ifade etti. Konuşmasında kas-iskelet sistemi hastalıklarına değinen Demir, bu sorun çalışma hayatı için yeni bir sorun değildir ancak uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile birlikte yeni bir boyut kazanmıştır dedi. Demir, kendisi ve Kurumu adına Bartın ilimizdeki maden kazasında hayatını kaybeden çalışanlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralılara da geçmiş olsun dileklerini iletti.
Süreyya Erkan konuşmasında, başta MİSGEP olmak üzere Başkanlık olarak koordinasyonunu gerçekleştirdikleri ana projelere değindi. İşe bağlı kas-iskelet sistemi hastalıklarına ve bu hastalıkların önlenebilmesi için yapılacak çalışmaların önemine vurgu yapan Erkan, bu Çalıştay vasıtasıyla konu ile ilgili AB bakışını ülkemize getirdikleri için mutlu olduğunu söyledi ve Bartın ilimizdeki maden kazasında hayatını kaybeden çalışanlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralılara da geçmiş olsun dileklerini iletti.
Genel Müdürümüz Doç. Dr. Muhittin Bilge yaptığı açılış konuşmasında; “Biliyoruz ki, iş aktiviteleri sırasında, fiziksel ve psiko-sosyal risklere maruz kalmaya bağlı olarak gelişen ağrı, hareket kısıtlanması ve sakatlanmalarla seyredebilen kas-iskelet hastalıkları, çalışanların yaygın sağlık sorunlarındandır. İşe bağlı kas-iskelet sistemi hastalıkları, ülkemizde de meslek hastalığı olarak kabul edilmekte ancak, tespit ve tanı aşamasında iyileştirmelere ihtiyaç duyulmaktadır.” dedi. Çalıştay kapsamında, Avrupa İSG Ajansı’nın değerli yetkililerinin, uluslararası alanda çok kıymetli çalışmaları olan akademisyenlerimizin ve uzmanlarımızın konu ile ilgili bilgi birikiminden faydalanmanın önemine değinen Bilge, tüm taraflarla iş birliği içinde olmayı çok önemsiyor ve sizlerin desteğiyle, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında hedeflerimize birlikte yürümeyi arzu ediyoruz dedi. Bartın ilimizdeki maden kazasında hayatını kaybeden çalışanlarımızın acılarını yüreğimizde hissediyoruz diyen Bilge, Bakanlığımız konuyla ilgili elinden gelen bütün imkânlarını seferber etmiş durumdadır dedi.
Çalıştayda ilk olarak, Avrupa İSG Ajansı’ndan kıdemli ağ yöneticisi Tim Tregenza uzaktan çalışma ile ilgili AB mevzuatının genel çerçevesini çizdi ve mevzuatın kronolojik gelişiminden bahsetti. Pandemi sonrası kas-iskelet sistemi hastalıkları ve ruh sağlığını etkileyen psikolojik faktörler üzerine yoğunlaşan mevzuat çalışmalarının detayını paylaştı. Ardından Ajansın 2019 yılında başlattığı "Yeni ve Gelişmekte Olan Risklere İlişkin Avrupa İşletmeler Araştırması (ESENER)" başlıklı anketin sonuçlarını ele aldı.
Öğleden sonra etkinlik İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Çalışma Uzmanı Safinaz Esra Çiftçi’nin kas iskelet sistemi hastalıklarına dair ulusal mevzuat sunumu ve Çalışma Genel Müdürlüğü Çalışma Uzmanı Evren Dağkaldıran Demiralp’in uzaktan çalışmaya dair ulusal mevzuat sunumu ile devam etti.
Ardından Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümünden Dr. Volkan Medeni ulusal ve küresel düzeyde kas iskelet sistemi hastalıklarına ait istatistikleri yorumladı.
Daha sonra Lübliyana Üniversitesi Sağlık Merkezi’nde doktor olarak görev yapan Alenka Skerjanc Slovenya’nın uzaktan çalışma konusundaki ulusal mevzuatın iyi uygulama örneği olarak anlattığı bölüme yer verildi.
Etkinliğin ilk günü Avrupa İSG Ajansı Katılım Öncesi Ağ Yöneticisi Michele Dinelli’nin Ajansın 2020 - 2022 "Sağlıklı İşyerleri Kampanyası" kapsamında yapılan aktiviteleri paylaşması ile sona erdi.
Çalıştay, ergonomik risklerin değerlendirmesi ve yönetilmesine ilişkin sunumlar ve ülkemizden iyi uygulama örnekleri ile yarın devam edecek.