…
…
12 Ekim 2022, Çarşamba Ankara, Türkiye

Moritanya’ya İş Hijyeni Laboratuvarı Kuruyor, Çalışacak Personel Yetiştiriyoruz


Genel Müdürlüğümüz, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Moritanya Milli İş Sağlığı Dairesi (ONMT) arasında 11.10.2022 tarihinde imzalanan Mutabakat Zaptı ile “Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde İş Sağlığı ve Güvenliğinin İyileştirilmesi Projesi”nin, iş hijyeni ve iş sağlığı laboratuvarında çalışacak teknik personelin eğitilmesi aşaması da tamamlanıyor.

Tamamen Genel Müdürlüğümüz uzmanlarının bilgi ve tecrübeleriyle yapılan ve bugüne kadar İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkelerinde bu alanda yapılmış ilk Proje olan “Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde İş Sağlığı ve Güvenliğinin İyileştirilmesi Projesi” 3 aşamalı bir projedir. Projenin ilk aşamasında, Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde iş sağlığı ve güvenliği mevzuat alt yapısı geliştirildi. İkinci aşaması, “ONMT ve bağlı dispanserlerde iş hijyeni ve iş sağlığı laboratuvarının cihaz ve kalite alt yapısının geliştirilmesi” olan Projenin üçüncü ve son aşaması, laboratuvarda çalışacak teknik personelin eğitilmesi olarak planlandı.

İlk iki aşaması tamamlanan Projenin üçüncü ve son aşamasına, Genel Müdürümüz Doç. Dr. Muhittin BİLGE, TİKA Başkanı Serkan Kayalar ve ONMT Genel Müdürü Dr. El Moustapha El Ghazwany tarafından dün imzalanan Mutabakat Zaptı ile başlandı.

Proje ile kapasitesi geliştirilecek laboratuvarın sadece Moritanya’ya değil Batı Afrika’daki Fas, Cezayir, Senegal, Batı Sahra, Mali, Gambiya ve Gine’ye de hizmet vermesi öngörülmektedir.

Laboratuvar, talep eden diğer İİT ülkelerine de kurulup yaygınlaştırılacak ve bu yaygınlaşma neticesinde iş hijyeni laboratuvarlarında kullanılan ve hepsi İİT ülkeleri dışında üretilen analiz ve ölçüm cihazlarının, sanayi işbirliği ile İİT ülkelerinde de üretilmesi söz konusu olacaktır.

Yaygınlaşacağı öngörülen bu tarz projelerle yurtdışında, özellikle İİT Üye Ülkeleri ve Afrika’da ülkemizin faaliyetlerini yürüten TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı marifetiyle hem üye ülkelerde hem de ülkemizde halihazırda öğrenim gören birçok öğrencinin projelerde yer alması ve istihdamda öncelikli tercih sebebi olmaları sağlanacaktır. Bu minvalde, farklı birçok kurum bu tarz projelerde faydalanıcı olarak yer alacaktır.