…
08 Temmuz 2021, Perşembe Ankara, Türkiye

Genel Müdürlüğümüz ve İstanbul Sanayi Odası İş Birliğiyle Geleceğe Güven Veren Projeler


Genel Müdürlüğümüzün Operasyon Faydalanıcısı ve Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın Sözleşme Makamı olduğu 17,6 milyon avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) hibe bileşeni kapsamında İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yürütülen Yapısal Diyalog Projesi ile İSG Alanında Kapasite Geliştirme Projesi’nin açılış toplantısı niteliğini de taşıyan “Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Web Semineri” gerçekleştirildi. Pandemi tedbirleri ve ülkemizin tüm bölgelerinden daha fazla katılımcıya ulaşabilme gayesiyle çevrim içi gerçekleştirilen seminerde açılış konuşmalarını Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar yaptılar.

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptığı açılış konuşmasında; “İş sağlığı ve güvenliğinde başarı elde edilebilmesi için işverenlerimizin birinci gündem maddesi iş sağlığı ve güvenliği olmalıdır. İstanbul Sanayi Odası’nı bu anlamdaki öncül duruşundan dolayı canı gönülden tebrik ediyorum. Bu projenin içeriğindeki yapısal diyalog unsuruna ayrıca dikkat çekmek istiyorum çünkü iş sağlığı ve güvenliği iş birliği ve diyaloğu ziyadesiyle gerektiriyor. Bu projenin gerçekleşmesinde İSO öncü rolü oynarken diğer taraftan projeye paydaş olan diğer organizasyonları da ayrıca tebrik etmek istiyorum. Son yirmi yılda ülkemizde işyeri sayımızda %160, çalışan sayımızda da %186 artış olmasına rağmen ölümlü iş kazalarında %54’lük bir azalma son konusudur. Bu veriler, istediğimizde yapabildiğimizi gösterebilme adına önemlidir ama yaptıklarımız ve yapacaklarımız asla bundan ibaret değildir. İş kazalarının %98’inin meslek hastalıklarının da tamamının önlenmesi mümkündür. Yürütmekte olduğumuz bu projemizle birlikte sahada sizlerle birlikte olmayı arzu ettiğimizi ve İSO’nun bu duyarlılığının ülkemizdeki diğer sanayi odalarımıza ve diğer tüm sektörlere de ilham vereceğine olan inancımı belirtmek istiyor, tüm katılımcılara selamlarımı sunuyorum” dedi.

Kemal Akar konuşmasında, Yapısal Diyalog Projesi ile İSG Alanında Kapasite Geliştirme Projesi’si içeriğinde yer alan eğitimler, sektöre yönelik seminerler ve işyeri ziyaretleriyle, İstanbul ilinde metal, makine ve kimya sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin İSG yönünden iyileştirilmesinin yanı sıra bu sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde İSG farkındalığı oluşturmayı da hedeflediklerini belirtti. İSG gerekliliklerini yerine getirebilmeleri için sanayi temsilcilerine yardımcı olmak en temel amacımızdır diyen Akar proje paydaşlarına da ayrıca katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından Proje Koordinatörü ve İSO Çevre ve Enerji Şubesi Müdürü Erbil Büyükbay proje ile ilgili hedef ve faaliyetleri aktardı. Genel Müdürlüğümüz uzmanlarından Ekin Karakaya Özkan “İSG Mevzuatı ve Metal Sektörü” hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) İSG Direktörü Altan Çetinkal’ın “Metal Sektörünün İSG Açısından Değerlendirmesi” ve Türk Otomobil Fabrikası AŞ (TOFAŞ) İş Güvenliği ve Yangın Risk Yöneticisi Taner Çetintaş’ın “Metal Sektöründe Örnek İSG Uygulamaları” başlıklı sunumlarının ardından soru-cevap bölümüyle program son buldu.

İstanbul Sanayi Odası ve paydaşları tarafından yürütülecek olan ve özellikle metal, makine ve kimya sektörlerinde faaliyet gösteren firmaları odak noktasına koyan “Yapısal Diyalog Projesi ile İSG Alanında Kapasite Geliştirme Projesi” 18 ay sürecek olup İstanbul ilinde gerçekleştirilecektir. Paydaşları, Birlik Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi (İAYOSB), İstanbul Tuzla Kimya Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB), İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi (İTOSB) olan hibe projesiyle; işletmelerdeki İSG yönünden eksiklikler hakkında bilgi edinmek, işletmelerin riskler ve önlemleri hakkında bilgi edinme kapasitesini artırmak, eğitim materyalleri, müfredat ve eğitmenler hakkında kaynak havuzu oluşturmak, metal, makine ve kimya sektörleri için sektöre özel farkındalık ve İSG stratejileri oluşturmak amaçlanıyor.