…
08 Temmuz 2021, Perşembe Ankara, Türkiye

Her Sene İki Defa Toplanan Tozla Mücadele Komisyonu’nun İlk Toplantısını Genel Müdürlüğümüz Başkanlığında Gerçekleştirdik


Tozla Mücadele Yönetmeliği gereği çalışma hayatında tozla ilgili konularda ihtiyaç ve öncelikleri belirleyerek teknik ve tıbbi açıdan görüş ve öneri hazırlama çalışmalarını yürütmek üzere teşekkül ettirilen ve yılda iki kere toplanan Tozla Mücadele Komisyonu’nun, 2021 yılının ilk toplantısını çevrim içi ortamda gerçekleştirdik.

2021 yılının ilk Tozla Mücadele Komisyon Toplantısı’nı Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya başkanlığında yaptık. Komisyona; Bakanlığımız, Genel Müdürlüğümüz, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığımız, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, MTA Genel Müdürlüğü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü, Taş Kömürü İşletmeleri, Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan temsilciler üye olarak katıldılar. İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanları Derneği, Türkiye Tekstil Sanayicileri işveren Sendikası, İş Yeri Hekimleri Derneği, Gazi Üniversitesi ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’ndan temsilciler ise Komisyonda gözlemci üye olarak yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya; “İş sağlığı ve güvenliği açısından çalışma hayatının her bir konusu birbiriyle yarışacak kadar önemlidir. Bu Komisyonda olan değerli üyelerin her birisinin çok iyi bildiği gibi meslek hastalıklarının tamamı önlenebilirdir. Gerekli tedbirler alındığında ve hassasiyetler ortaya konulduğunda nasıl olumlu sonuçlar alındığının da hepimiz farkındayız. Kamu kurumlarımız, üniversitelerimiz, sendikalarımız, işverenlerimiz ve çalışanlarımızla yaptığımız görüşme ve işbirliklerinde, iş sağlığı ve güvenliğinin topyekûn mücadeleyi gerektiren bir alan olduğunu sürekli hatırlatıyoruz. Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir toplanan Tozla Mücadele Komisyonu’muzda alınacak kararların ve süreç içerisinde atılması gereken adımların efektif biçimde takibini yapılması ve her bir katılımcının bu sürece destek olması, bu toplantının amacına ulaşabilmesi için son derece önemlidir. Toplantıya göstermiş olduğunuz ilgi ve alakaya teşekkür ediyorum” dedi.

Tozla Mücadele Komisyonu’nun gündemini; 24.12.2020 tarihli Komisyon toplantısının kararlarının değerlendirilmesi, tozla mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler, tozla mücadelede iş teftişi konuları oluşturdu. Sunumların ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitümüzün Başkanı Sakine Ovacıllı tarafından Komisyon üyelerine söz verildi. Katılımcıların gündem teklifleri ve çalışmaları hakkında bilgi alınması ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasının ardından toplantı sona erdi.