…
30 Kasım 2021, Salı Çankaya, Ankara - Türkiye

İslam İşbirliği Teşkilatı İSG Ağı’nın Yıllık Toplantısını Gerçekleştirdik


İslam İşbirliği Teşkilatı İSG Ağı’nın Yıllık Toplantısını Gerçekleştirdik

Sekretaryasını yürüttüğümüz İslam İşbirliği Teşkilatı İş Sağlığı ve Güvenliği Ağı (İİT İSG Ağı) 2021-2022 Eylem Planı kapsamında çevrim içi “İİT İSG Ağı Yıllık Toplantısı”nı gerçekleştirdik.

30 Kasım 2021 tarihinde 33 üye ülkeden 53 temsilciyle gerçekleşen toplantıya, Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Brunei Darüsselam, Burkina Faso, Kamerun, Çad, Cibuti, Mısır, Gine, Endonezya, Ürdün, Lübnan, Libya, Malezya, Maldivler, Moritanya, Fas, Nijer, Umman, Pakistan, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Sierra Leone, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Uganda, Yemen’in iş sağlığı ve güvenliği alanında yetkili kurumlarının idarecileri olan Ağın Ulusal Odak Noktaları katılım sağladı.

İİT İSG Ağı Çalışma Planı kapsamında bu yıl düzenlenen tüm faaliyetlerin değerlendirildiği ve Ağın Ulusal Odak Noktaları’nın katılım sağladığı toplantının açılış konuşmalarını Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve SESRIC Genel Direktörü Nebil Dabur yaptılar.

Ağ’a üye ülke temsilcilerini selamlayarak sözlerine başlayan Cafer Uzunkaya, Genel Müdürlüğümüzün Ağın Çalışma Planı kapsamında yıl boyunca beş faaliyete imza attığını belirtti. Düzenlediğimiz, “Salgın Sırasında İSG Sistemleri” konulu webinar’dan bahseden Uzunkaya, sağlık kuruluşları başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan işyerlerinin güçlükler karşısındaki direncinin salgın sürecinde en önemli önceliğimiz olduğunu vurguladı. “İSG Teftişi” konulu eğitime değinen Uzunkaya, iş sağlığı ve güvenliği teftişlerinin temel amacının meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önlenmesi ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yapılmış olan yasal düzenlemelerin daha sağlıklı bir şekilde uygulanması olduğunun altını çizdi. “İİT SMIIC İSG Standartları” eğitiminin amacına da değinen Uzunkaya, bu eğitim tüm İİT ülkelerinde İSG düzeyini standart hale getirmek temelinde organize edilmiştir dedi. “Biyolojik Ajanlar”a ilişkin eğitim hakkında görüşlerini belirten Uzunkaya, pandemi döneminin biyolojik etkenlere ilişkin farkındalığı daha da artırdığını vurguladı. Geçtiğimiz Ekim Ayı’nda “İSG kültürü” konulu eğitimde, işyerlerinde İSG kültürünün inşa edilmesi ve geliştirilmesine ilişkin yöntemler ve iyi uygulamaları tüm yönleriyle ele aldığımızı ifade eden Uzunkaya, faydalı ve verimli bir toplantı olması temennisiyle sözlerini tamamladı.

SESRIC Genel Direktörü Nebil Dabur açılış konuşmasında, bu toplantının düzenlenmesinde sarf ettiği çabalar, iş birliğine dayalı iş sağlığı ve güvenliği anlayışı ve yıl boyunca düzenlediği pek çok faaliyet için İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerini iletti. Pandemi sürecinin, Ağ kapsamında gerçekleştirilen bilgi ve kaynak paylaşımının ne kadar hayati olduğunu bir kere daha ortaya koyduğunu belirten Dabur sözlerine Ağın Paylaşım Platformu olan web sitesine değinerek devam etti. Nebil Dabur, faydalı bir toplantı olması temennileriyle konuşmasını tamamladı.

Bu toplantı kapsamında; SESRIC’ten Semiha Abdullah İnan, 2021 yılında Ağın Çalışma Planı’nda yer alan faaliyetlere ilişkin genel bir değerlendirme yaptı. Genel Müdürlüğümüz Uluslararası İşbirliği Şubesi Sorumlusu Selçuk Yaşar, yıl boyunca Genel Müdürlüğümüzün liderliğini üstlenerek hayata geçirdiği; “Pandemi Döneminde İSG Sistemleri” Webinarı ile “İSG Teftişi”, “İİT SMIIC İSG Standartları”, “Biyolojik Etkenler” ve “İşyerlerinde İSG Kültürünün İyileştirilmesi” konularındaki eğitim kursları hakkında bilgi verdi. Cibuti temsilcisi, düzenledikleri “İSG’de Veri Toplama ve Analizi” eğitim kursu hakkında bilgi verirken, Malezya temsilcisi “Uluslararası İSG Düzenlemeleri” ve “KOBİ’lerin İSG Teftişi”ne ilişkin gerçekleştirdikleri eğitim kurslarına değindi. Tunus temsilcisi Malezya ile ortak düzenledikleri “Uluslararası İSG Düzenlemeleri” ve Cibuti ile ortak düzenledikleri “İSG’de Veri Toplama ve Analizi” eğitimine ilişkin bilgi verdi. Toplantı, Genel Müdürlüğümüz Uluslararası İşbirliği Şubesi Sorumlusu Selçuk Yaşar ve SESRIC Teknik İşbirliği Departmanı Sorumlusu Onur Çağlar’ın moderatörlüğünde ülke temsilcilerinin Ağın 2021 faaliyetleri hakkında değerlendirmede bulunduğu oturum ile son buldu.

Bu Toplantı, Ağın Çalışma Planı doğrultusunda 2021 yılı boyunca gerçekleştirilen tüm faaliyetlere ilişkin üye ülkelerden alınan değerlendirmelerle ileride düzenlenecek etkinliklerin planlamasına dair iyileştirmeler sağlanmasına zemin hazırlamaktadır.