…
23 Kasım 2021, Salı Çankaya, Ankara - Türkiye

Eş Başkanlığını Yürüttüğümüz G20 İSG Uzmanları Ağı’nın Yıllık Toplantısını Gerçekleştirdik


 

Ülkemiz ile Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Eş Başkanlığını yürüttüğü G20 İSG Uzmanları Ağı’nın yıllık toplantısını çevrim içi olarak gerçekleştirdik.

G20 İSG Uzmanları Ağı, G20 İstihdam Çalışma Grubu (EWG) bünyesinde, 2015 yılında Türkiye’nin dönem başkanlığında kurulmuştur. Kuruluş amacı üye ülkeler arasında İSG alanında iyi uygulamalar ve bilgi paylaşımı sağlamak olan Ağ’ın eş başkanlığı Amerika Birleşik Devletleri ile ülkemiz adına Genel Müdürlüğümüz yürütüyor.

Ülkemiz ve ABD’nin ev sahipliği yaptığı toplantıya 14 farklı ülkeden, 4 uluslararası kuruluştan ve Avrupa Birliği’nden toplam 38 temsilci katıldı.

Toplantı, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve ABD Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi Genel Sekreteri Douglas Parker’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Katılımcıları selamlayarak sözlerine başlayan Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, Ağ kapsamında şu ana kadar birçok başarılı çalışmaya imza atıldığını dile getirdi. Ülkemizin liderliğinde geçen yıl başlatılan “Pandeminin Etkisiyle Değişen Çalışma Hayatı ve İSG” konulu ilk Ağ kampanyasının G20 ülkelerinde pandemi sürecinde İSG'nin nasıl ele alındığını gösteren önemli bir çalışma olduğundan bahseden Uzunkaya, Kampanya’nın sonuçlarını Eylül ayında 22. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresine katılarak paylaşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Uzunkaya ayrıca, Ağ’ımıza G20 Bakanlar Deklarasyonu ve Liderler Deklarasyonu’nda atıf yapılmasının ve çalışmalarından övgüyle bahsedilmesinin büyük önem arz ettiğini ifade etti. Uzunkaya, Ağ tarafından gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin küresel düzeyde G20 içinde ve dışında yaşanan sorunlara teknik çözümler üretilmesine ve iyi uygulamaların paylaşılmasına katkı sağlayacağına dair inancını belirterek sözlerine son verdi.

ABD Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi Genel Sekreteri Douglas Parker açılış konuşmasında; Ağ’ın yaptığı çalışmalarla G20 nezdinde büyük değer taşıdığını belirtti ve önceki dönemlerde olduğu gibi önümüzdeki dönemlerle de Ağ temsilcileriyle önemli çalışmalar yürütüleceğine dair inancını dile getirdi.

Toplantı kapsamında ILO İSG Bölüm Şefi Joaquim Pintado Nunes ILO’nun iş sağlığı ve güvenliği alanında önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği faaliyetlerden bahsetti. Ağ’ın gelecek dönem çalışmalarının da değerlendirildiği oturumlarda temsilciler söz alarak önceliklerini ve değerlendirmelerini paylaşarak uluslararası iş birliğinin önemine vurgu yaptılar.

Kapanış oturumunda Ağın ABD Eş Başkanı Zhao Li ile ülkemiz adına Eş Başkan Selçuk Yaşar karşılıklı olarak her iki ülkenin gayretlerinden dolayı ve ülkelerin temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundular. Toplantının çıktıları Ağ’ın önümüzdeki dönem çalışmalarına ışık tutacaktır.