…
…
…
…
19 Ağustos 2021, Perşembe Çankaya, Ankara - Türkiye

Çalışma Hayatının Aktörleri Bolu’da MİSGEP'le Buluştu


Başta maden işyerleri olmak üzere çok tehlikeli işyerlerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik olan ve Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)" Bolu ilimizin yerel yönetimini, akademik camiasını, STK yöneticilerini, işverenlerini ve işyeri temsilcilerini bir araya getirdi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Genel Müdürlüğümüzce yürütülen MİSGEP kapsamında; maden işyerlerinin yanı sıra diğer sektörlerin de iş sağlığı ve güvenliği şartlarının iyileştirilmesi, kamu kurumları, üniversiteler, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile birlikte İSG farkındalığının artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” düzenliyoruz.
Bu kapsamda, Bolu ilimizdeki işveren ve işyeri temsilcilerine iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmesi amacıyla organize edilen MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantısı’nı bugün gerçekleştirdik.

Toplantının açılış konuşmalarını Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve Bolu Valisi Ahmet Ümit yaptılar.

Vali Ümit konuşmasında; “Kim bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur” şiarından geldiğimizi ifade ederek iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. İstihdam ve katma değer açısından en önde gelen sektörler arasında bulunan madencilik sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak ve çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla hayata geçirilen MİSGEP Projesinin sektörün kıymetli bileşenlerine ve ülkemiz adına hayırlı olmasını temenni etti. Bu bağlamda, Bolu ilindeki işverenlerin ve işyeri temsilcilerinin iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgi ve farkındalık düzeylerini artıracak olan MİSGEP projesinde emeği geçen başta Bakanlık temsilcilerine ve tüm proje paydaşlarına teşekkürlerini iletti.

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ise konuşmasında; Bolu ilinde hem çalışan sayısında hem de ihracatta önemli bir sıçrama yaşandığını ifade ederek, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alan çalışan sayının da büyük gelişme gösterdiğini ifade etti. İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin çalışma hayatı içerinde yer alan tüm aktörlerin birinci gündem maddesi olması gerektiğini belirten Uzunkaya; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunumuzun herkesi kapsadığını ve 84 milyon vatandaşımızın da iş sağlığı ve güvenliğine sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

İş kazalarının yüzde 98’ini, meslek hastalıklarının da tamamını tedbirler alındıktan sonra önlemek mümkün diyen Uzunkaya son 20 yıla baktığımızda Türkiye’de işyeri sayımızın %160, çalışan sayımızın ise %186 arttığını, bununla birlikte ölümlü iş kazalarında ve meslek hastalıklarında %54’lük bir iyileşmenin olduğunu aktardı. Genel Müdürlüğümüzce yürütülen MİSGEP projesinin bu oranları daha da iyi noktaya getirecek faaliyetleri içerdiğini aktaran Uzunkaya, projenin sadece maden sektörü özelinde kalmayıp bütün sektörlere rehberlik ettiğini ve güçlü iş birliğine katkı sağladığını ifade etti.

Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan Güler ve Dr. Öğr. Üyesi Hacer KAYHAN katılımcılara dünyadan örnekleri de incelenerek madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları,sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, gibi konular hakkında bilgi verdi.

Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı. MİSGEP’in “teknik yardım bileşeni” kapsamında Haziran - Eylül 2021 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”na 20 Ağustos Cuma günü Zonguldak ilimizde devam edeceğiz.