…
19 Ağustos 2021, Perşembe Çankaya, Ankara - Türkiye

İstanbul'da İnsanı Merkeze Alan Bir Yaklaşımı Geliştiriyoruz


Kamu kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını desteklemek ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bütüncül iyileşmeyi sağlamak üzere oluşturmakta olduğumuz Kamu İSG Ailesi her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Bu maksatla organize ettiğimiz kamu istişare toplantılarımızın 40.’sını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yöneticilerinin, İBB İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü ve personelinin katılımı ile gerçekleştirdik.

Genel Müdürümüz başta olmak üzere Genel Müdürlüğümüz yöneticilerinin ve uzmanlarının da katıldığı toplantının açılış konuşmalarını Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Öztürk yaptılar.

Cafer Uzunkaya yaptığı konuşmada; “Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında mesafeler kat edeceksek mahalli idarelerimiz bu noktada öncü olmalıdır ki bu hususta İBB’nin gerek hizmet sunduğu alanlar gerekse de çalışanları itibariyle ayrı bir önemi vardır. Belediyelerimizin sorumluluk sahaları içerisindeki her haneyle, her işyeriyle mutlak anlamda iş birliği yapabilme kabiliyeti dikkate alındığında, İSG kültürünün gelişmesine ve yaygınlaşmasına sağlayabilecekleri katkının da ne denli büyük olduğunu anlayabiliriz.” dedi. Meslek hastalıklarının önlenmesi hususunda son derece önemli bir yeri olan asbestle mücadele konusuna dikkat çeken Uzunkaya, insan hayatını ciddi anlamda tehdit eden asbest sökümü ve uzaklaştırılması çalışmalarının uygun şartlarda ve ehil kişilerce yapılması hususunda Belediyelerimizin azami hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı. Kamu istişare toplantılarımız vesilesiyle gerçekleştirdiğimiz bu birlikteliğin daha güçlü iş birlikleriyle sürdürülmesi için Genel Müdürlük olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız diyen Uzunkaya tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Yılmaz Öztürk konuşmasında; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Başkanımızdan sonra iş sağlığı ve güvenliğinin en üst temsilcisi ve sorumlusu olarak şunu belirtmeliyim ki, bütün çalışanlarımızın evlerinden işyerlerine geldikleri gibi aynı fiziksel ve zihinsel sağlıkla evlerine dönmelerini sağlamak birincil önceliğimizdir.” dedi. Kamu İSG Ailesi kapsamında yapılan kamu istişare toplantılarını son derece önemsediğini dile getiren Öztürk, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden bu alanda öğrenilebilecek ve birlikte, ortak akılla yapılabilecek çok şey olduğunu da sözlerine ekledi.

İBB kamu istişare toplantısında, kamu kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının planlanması maksadıyla belirlenen modelleme hakkında bilgilendirmede bulunduk. İBB tarafından kurulan "Güvenli Çalışma Eğitim Merkezi" sayesinde özellikli işlerde çalışan personele uygulamalı özel eğitimler verdiklerini, geliştirilme aşamasında olan İSG yazılımıyla sadece İBB'nin değil diğer yerel yönetim kuruluşlarının da faydalanabileceği önemli bir uygulamanın hayata geçeceğini memnuniyetle öğrendik. İSG faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması için Genel Müdürlüğümüzce önerilerin de aktarıldığı toplantıda, İSG ile ilgili mevzuat yükümlülükler ve İSG’nin yürütümü sırasında karşılaşılan problemler dile getirildi ve soru ve öneriler istişare edildi.

Diğer kamu kurum ve kuruluşları ile devam edecek bu istişare toplantılarının, Kamu İş Sağlığı ve Güvenliği Stratejisi’nin oluşturulmasında önemli bir adım olduğunun dile getirilmesi ve iş birliğinin geliştirilmesi ile daha iyi noktalara gelinebileceği mutabakatı ile toplantı tamamlandı.