Genel hedefi sağlık, güvenlik ve iş barışının geliştirilmesiyle insana yakışır çalışma şartları tesis etmek olan ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)” kapsamında, ülkemizin 7 bölgesinden 25 ilimizde “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” düzenliyoruz.
İş sağlığı ve güvenliği alanında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğine katkı sağlayan ve işverenlerimizin İSG alanında daha da bilinçlendirilmesini amaçlayan İstişare Toplantılarımızın 16.’sını emeğin başkenti Zonguldak ilimizde gerçekleştirdik.
İş sağlığı ve güvenliğine yönelik maden işyerlerinin yanı sıra diğer sektörlerin de şartlarının iyileştirilmesi, işverenlerin İSG konularında bilinçlendirilmesi ve kamu kurumları, üniversiteler, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile birlikte İSG farkındalığının artırılması gayesiyle düzenlediğimiz MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantısı’nın açılış konuşmalarını Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptılar.
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz yaptığı açılış konuşmasında; “Zonguldak, kömür madenciliğinde ülkemizin lider, önder şehirlerinden olmuştur. Yalnızca üretimde değil, iş sağlığı ve güvenliği ve sosyal güvenlik alanında birçok girişim de bu şehirden başlamıştır. Madencilik riskli bir sektördür. Bu riskli sektörde tek bir çalışanımızın bile zarar görmemesini sağlamak bizim için en büyük mutluluk kaynağıdır. Bu noktada kurala uyma kültürünü geliştirmenin gereği ve önemi ortaya çıkıyor. Bu kültürün gelişebilmesi için de yalnızca denetim ve kontroller için değil, kendi can ve mal güvenliğimiz için kurallara uymayı alışkanlık haline getirmeli, bunun sorumluluğunu hissetmeliyiz. MİSGEP Projesinin ilimizde yapılıyor olmasından mutluluk duyuyor hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi.
Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptığı açılış konuşmasında; “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’muzun yürürlüğe girdiği tarihten 2019 yılına kadar Zonguldak ilimizde yüz binde ölümlü iş kazalarında %60,5 azalma kaydedilmiştir. Bu bir anlamda sevindiricidir, diğer yandan da mesuliyetimizi artıran bir durumdur. Demek ki gerekli tedbirler ve hizmetler alınınca, kamu, işverenler, İSG profesyonelleri ve çalışanlar gerekli hassasiyeti gösterince kazalar azalmaktadır. Kanunla, yönetmelikle, mevzuatla, denetimle gelebileceğimiz limitler bellidir ve önemlidir ancak iş sağlığı ve güvenliği her şeyden önce bir kültürdür. İş sağlığı ve güvenliğine herkesin sahip çıkması, toplumun tüm kesimlerinin seferber olması gerekir çünkü bu mesele bir maliyet meselesi değil bir hayatiyet meselesidir. Bu projemizi sahiplenmenmiş olmanız ve projemize göstermiş olduğunuz ilgi dolayısıyla başta Sayın Valimiz olmak üzere ilimizin tüm yöneticilerine, işverenlerine ve bugün aramızda bulunan katılımcılara kalbi şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler ve diğer sivil toplum kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile toplantının ana eksenini teşkil eden Zonguldak bölgesinde hizmet veren maden şirketlerinin yöneticilerinin katıldığı istişare toplantısı MİSGEP proje tanıtımı ile devam etti.
Proje tanıtımının ardından hem madencilik sektörüne hem de diğer çok tehlikeli sınıftaki sektörlere yönelik dünyadaki iş sağlığı ve güvenliği uygulama örnekleri, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında sunumlar yapıldı.
Eylül 2021 tarihine kadar farklı günlerde ve illerde düzenlenmeye devam edecek olan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”na sektördeki iyileştirmelerin etkin aktörleri olan Türkiye’deki tüm kömür veya metal cevheri üreten yeraltı maden işletmesi işveren ve yöneticileri ile ilgili STK temsilcileri katılacaktır. Etkinlik 26 Ağustos tarihinde Çorum ili ile devam edecektir.