…
…
…
…
…
28 Haziran 2021, Pazartesi Ankara, Türkiye

Maden Sektörü İstişare Toplantısıyla Aydın İlimizdeki İşverenlerimiz, Kamu Kurum/Kuruluşları Ve Sivil Toplum Örgütleri Bir Araya Geldik


Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)" Teknik Yardım Bileşeni kapsamında işverenlerimiz, kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile Maden Sektörü İstişare Toplantılarının üçüncüsünü bugün Aydın’da gerçekleştirdik.

Pandemi tedbirleri çerçevesinde yüz yüze gerçekleşen toplantıda, proje takım lideri Gökhan GÜLER’in MİSGEP proje tanıtımını takiben açılış konuşmalarını; Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA ve Aydın Valisi Hüseyin AKSOY yaptılar.

Aydın ilinde kamu kurum ve kuruluşları, akademisyenler, STK yöneticileri ve işyeri temsilcileri ile il yerel basın mensupları katılımcılar arasında yer aldı.

Aydın Valisi Hüseyin AKSOY konuşmasında; iş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatının en önde tutması gereken kavramlardan birisi olduğunu ifade ederek, Aydın ilinde kamu özel fark etmeksizin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yakın takipçisi ve destekçisi olduklarını ifade etti.

Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesinin maden işverenlerine yönelik gerçekleştirilen toplantısının, sadece bu sektörle kalmayıp ilin bütün taraflarını da bir araya getirmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Vali Aksoy, MİSGEP projesi istişare toplantılarının hayırlara vesile olmasını dileyerek, bu projeye emeği geçen başta Bakanlık temsilcilerimize ve tüm proje paydaşlarımıza teşekkürlerini iletti.

Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA ise yaptığı konuşmada, Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP) ile; illerimizde istişare toplantıları gerçekleştirerek kamu kurumları, özel sektör, akademik camia ile şehrin tüm dinamiklerini bir araya getiriyoruz. Hem madencilik hem de diğer çok tehlikeli sektörlere yönelik dünyadaki iş sağlığı ve güvenliği uygulama örnekleri, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın iş sağlığı ve güvenliğine etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıkları, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi vererek katılımcıların görüşlerini alacağız dedi.

Aydın ilimizin turizm sektöründe özelinde farklı birçok sektörde, istihdama ve ülke ekonomisine katkı sağladığını ifade eden Uzunkaya, İlimizde yapmış olduğumuz bu toplantının iş sağlığı ve güvenliğine yönelik katkısının ve farkındalığının son derece önemli olduğunu ifade etti.

MİSGEP ile birlikte; proaktif yaklaşıma dayalı iyileştirilmiş çalışma koşullarının oluşturulması, sahada yer alan nezaretçi, iş güvenliği uzmanı, mühendisler, işyeri hekimleri gibi teknik personelin yetkinliğinin artması, işverenin farkındalığının artması ve iş sağlığı ve güvenliğine dair bakış açısının değişmesi, işçilerimize güvenlik kültürü ve algısına dair destek verilmesi gibi konularda madencilik sektörüne katkı sunulmasının hedeflenmesi de söz konusu projenin bahse konu yasal düzenlemeler ile ne kadar örtüştüğünü ve ülke sathında başta madencilik sektörü olmak üzere diğer tüm sektörlere öncülük edeceğini bizlere bir kez daha göstermektedir. dedi.

MİSGEP Projemizin; 17,6 milyon Avro’luk bütçesiyle teknik destek, finansal destek ve rehberlik ve hibe programı olmak üzere üç bileşenden oluşmakta olduğunu aktaran Uzunkaya, bu derece kapsamlı ve büyük bütçesi ile çalışma hayatının tüm aktörlerine etkin bir destek sağladığımızı belirtti. İş sağlığı ve güvenliğinin kamu, özel ayırmaksızın tüm taraflarının alacağı sorumluluklarla daha da gelişeceğini belirten Uzunkaya, bu anlayış doğrultusunda hareket ettiğimizi, çalışma hayatının tüm aktörleri ile güçlü bir iş birliği içerisinde olduğumuzu aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından proje takım lideri Gökhan GÜLER ve proje uzmanlarından Dr. Hacer KAYHAN işveren ve işyeri temsilcilerine; iş kazaları ve meslek hastalıkları, tazminatlar, madencilik sektöründe dünya örnekleri, MİSGEP’de dâhil olabilecekleri aktiviteler: tiyatro provalarından kısa video gösterimi, finansal destek ve rehberlik bileşeni hakkında bilgilendirme sunumları gerçekleştirdi.

MİSGEP “İşveren İstişare Toplantılarının Aydın Buluşması” faaliyetlerinin hedefine ulaştırılabilmesi için azami gayret gösterilmesi ve proje çıktılarının yaygınlaştırılması temennileri ve işyeri temsilcilerinin görüşleri ile toplantı sona erdi.