…
09 Ağustos 2019, Cuma Ankara, Türkiye

Kurban Bayramı Öncesi Sağlık ve Güvenlik Uyarıları


“Kesim Yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğine Dikkat Edilmeli”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, kazaların olmaması ve hastalıkların yaşanmaması için kesim yerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine vurgu yaptı.

Başta hayvanlardan insanlara geçen tüberküloz, bruselloz, şarbon gibi hastalıklar olmak üzere bıçak, satır gibi kesici aletlerle yaralanma, hayvanların ani hareketlerinden kaynaklanan darbeler ile biyolojik, kimyasal ve fiziksel açıdan birçok tehlike ve riskin bulunduğuna dikkat çeken İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sedat YENİDÜNYA, gerekli tedbirlerin alınmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

“Dikkat Edilecek Temel Hususlar”

Genel Müdürlüğümüzde yer alan işyeri bilgi yönetim sistemi (İBYS) üzerinden elde edilen istatistiklere göre; Kurban Bayramında oluşan kesik vakaları yıl içinde gerçekleşen kazaların yaklaşık % 1,5-2 sini oluşturmaktadır. Bu kapsamda kesimler başlamadan önce gerekli organizasyonel tedbirlerin alınması büyük önem taşımaktadır.

Belirli zaman aralığında çok fazla kesim yapılacağından yeterli sayıda çalışanın işyerinde bulunması gerekmektedir. Ayrıca çalışanların uygun sürede ve sıklıkta mola vererek dinlenmeleri sağlanmalıdır. Kurban sahipleri, kesim yapılan yerlerde meydana gelebilecek tehlikelerden korunmak için kesim alanından ayrı yerde beklemelidir.

Kesim işlemi ve kesim sonrasındaki süreçte askı kullanılmalıdır. Aksi takdirde eğilerek yapılacak çalışmalar, kas-iskelet sistemi hasarlarına yol açabilir. Bunun yanı sıra hayvanların çekilmesi, itilmesi, ağır karkasların kaldırılıp indirilmesi de yine kas-iskelet sistemi hasarlarına neden olacaktır.

Kesimler boyunca kesim yapılan zemin belirli aralıklarla temizlenmeli, takılmaya ve düşmeye neden olabilecek etmenler ortadan kaldırılmalıdır. Çalışanlar kaymaz tabanlı ve çelik burunlu çizme giymelidir.

Satır, bıçak vb. kesici el aletleri ile çalışma nedeniyle oluşabilecek tehlikeleri (uzuv kesilmesi, kopması, vb. yaralanmalar)  önlemek için çelik örgü eldiven giyilmelidir. Bileklerde oluşan yükü en aza indirmek için ise bıçaklar köreldikçe bilenmelidir.

“Biyolojik Risk Etmenlerine Özellikle Dikkat Edilmeli”

Hayvan postu, kanı ve eti, kesim işi yapan çalışanlar için biyolojik risk etmenleri oluşturmaktadır. Hayvan pazarları veya kurbanlık satış yerlerinde veteriner hekim kontrolü, nakil araçlarında ve hayvanların bekleme alanlarında temizlik ve dezenfeksiyon şartlarının sağlanması gerekir. Her bir kesim sonrası kesici aletler dezenfekte edilmelidir.  Kurban, yüzme işlemi öncesi ağız yolu ile kesinlikle şişirilmemelidir. Bunun yerine kompresör, pompa, vb. ekipman kullanılmalıdır.

 “Oluşabilecek Kazalar Sonrasında İlk Yardımın Önemi’’

Meydana gelen kazalarda sağlık ekipleri olay yerine ulaşana kadar veya yaralı sağlık kuruluşlarına gidene kadar basit müdahalelerle hayat kurtarılabilir. İlk yardımda dikkat edilecek önemli hususlardan birisi de kaza anında kullanılmak üzere ilk yardım çantasının bulundurulmasıdır.

Kesim alanlarında sıkça rastlanan kesiklere bağlı olarak oluşabilecek ciddi yaralanmalarda, kanama noktası üzerine direk baskı uygulanarak üzerine basınçlı sargı yapılmalıdır. Bu uygulama kritik  sürede kanamayı durduracağından veya azaltacağından son derece önemlidir. Düşme, çarpma durumlarında ise yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmemelidir. 112 acil çağrı merkezi aranmalı ve oradan verilen talimatlar yerine getirilmelidir.

Bir diğer konu da ambulansların ve acil durum araçlarının ulaşımı için ayrılan yollarda tüm kurallara uygun davranılması son derece önemlidir. Kaza olabileceği ve sağlık hizmetine ihtiyaç duyulabileceği bilinciyle acil durum kültürünün benimsenerek gerekli tedbirlerin alınmasının hayati öneme sahip olduğu unutulmamalıdır.