…
…
…
…
…
12 Eylül 2019, Perşembe Ankara, Türkiye

1. MADEN KURTARMA YARIŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Dünya Madencilik Sektöründe, hem ulusal hem de uluslararası katılımlar ile her yıl gerçekleştirilen Maden Kurtarma Yarışmalarının ilki Türkiye Madenciler Derneği tarafından organize edilmektedir.  Türkiye Madenciler Derneği tarafından Ülkemiz madenciliğinde arama ve kurtarma konularında yüksek bir bilinç oluşturulması amacıyla düzenlenen “1. Maden Kurtarma Yarışması” 10-13 Eylül 2019 tarihleri arasında Tüprag Efemçukuru Altın Madeni İşletmesinde gerçekleştirildi.

Çayeli Bakır, Demir Export, Esan Eczacıbaşı Koza Altın, TKİ, Tüprag’ın yarışacağı yarışmaya , Eti Bakır, İmbat Madencilik, TÜMAD ve Polyak da gözlemci olarak katılım sağlayacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce de desteklenen organizasyonun açılışında konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan YILDIZ acil durumlarla mücadelede en etkili yol, acil durum meydana gelmeden önce alınacak tedbirlerle hazırlıklı olmanın önemini vurgulayarak,” İşyeri için muhtemel acil durumlar için önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri belirlemek, oluşabilecek acil durumlar için talimat ve prosedürler geliştirmek, acil durum meydana geldikten sonra güvenli tahliyeyi sağlamak için çalışmalar yapılması gerekir” dedi.

Özellikle Madencilik Sektöründe İSG’nin Geliştirilmesi Avrupa Birliği Projesiyle ilgili de bilgi veren YILDIZ,  İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında 3 milyon avronun madencilik sektörüne tahsis edilmiş olduğunu vurguladı. Yine AB destekleri ile gerçekleştirilen Doğrudan Hibe Bileşeninde 250 ve altında çalışanı olan 70 yeraltı kömür ve metal madenine iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme hususunda finansal destek sağlanacağını ve ayrıca teknik danışmanlık konusunda da destek verileceğini belirten YILDIZ, bu bileşen kapsamında toplam 3000 maden çalışanına arama ve kurtarma eğitimleri için finansal destek sağlanacağını belirtti.

Açılışta konuşan Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu “Bugün maden kurtarma konusunda kamu ekiplerinin yanı sıra, özel sektör firmalarının da profesyonel ekipler oluşturmaya başladığına tanıklık ediyoruz” dedi.