İşyerlerinde meydana gelen kazaların araştırılarak, her türlü teknolojik imkân ile olayın simüle edilip gerçek kaza kök nedenlerinin ortaya konulmasına, bu vesileyle de benzer iş kazalarının tekerrürünün önlenmesine yönelik Genel Müdürlüğümüz bünyesinde “İş Kazaları Araştırma Merkezi (İKAM)” kuruyoruz.
İş Kazaları Araştırma Merkezi’nin yasal dayanağını, kurum yapılanmasını, kurumsal kapasite ihtiyaçlarını ve çalışma prensiplerini çalışma gruplarınca değerlendirmek üzere bir Çalıştay düzenledik.
Çalıştay’a Genel Müdürümüz Doç. Dr. Muhittin Bilge, İSGÜM Başkanımız Gizem Naz Dölek ve İSGÜM İş Kazaları Önleyici Araştırmalar Bölüm personelinin yanı sıra Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, ÇSGB Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Gazi Üniversitesi’nden yetkililer de katıldı. Çalıştay’ın açılış konuşmasını Genel Müdürümüz Doç. Dr. Muhittin Bilge yaptı.
Doç. Dr. Muhittin Bilge konuşmasında, ülkemizdeki iş kazası sayılarına değindi ve bu kazaların birçoğunun alınacak basit tedbirlerle önlenebilir olduğunu vurguladı. İşyerlerinde meydana gelen kazaların nedeninin araştırılması ve gerekli analizler neticesinde bu kazaların bir daha yaşanmaması için önlemlerin belirlenmesi, benzer koşullardaki işyerlerinde yaşanması muhtemel kazaların da önüne geçecektir diyen Bilge, İş Kazaları Araştırma Merkezi’nin özelliklerine değindi. Bilge, “İKAM’ın iş kazalarını teknik olarak inceleyebilecek, sebep-sonuç ilişkisinde kazaların önlenmesine yönelik çalışmaları yürütecek, risk yönetimi bilincine sahip, kazalar sonucunda oluşabilecek çevresel etkileri inceleyebilecek ve önceden gerekli önlemlerin alınmasını sağlayabilecek bir merkez olmasını planlıyoruz” dedi. İş sağlığı ve güvenliği ülkece sahiplenmemiz gereken bir konudur diyen Bilge, Çalıştay’a ülkemizin birbirinden değerli ve önemli kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Açılış konuşmasının ardından İSGÜM Başkanı Gizem Naz Dölek tarafından çalıştay katılımcılarına “İKAM Kurulum Süreci İçerisinde Yapılanlar” hakkında sunum gerçekleştirilmiş ve akabinde İş Kazaları Önleyici Araştırmalar Bölüm Sorumlusu Şehmus Ünverdi tarafından “İKAM Yapılanması ve Grup Çalışmalarından Beklentiler” aktarılmıştır. Kısa bir aranın ardından Şehmus Ünverdi moderatörlüğünde “Kurumsal Yapı ve İşleyiş - Bağlı Olunan Kurum / Personel Yapılanması”, “Kurumsal Yapı ve İşleyiş - Teknik Yapılanma” ve “Kaza Seçim Kriterleri ve Kaza İnceleme Süreçleri” oturumlarında katılımcılara sorular yöneltilmiş ve katılımcıların konu hakkındaki cevapları kayıt altına alınmıştır. Oturumların ardından katılımcıların son görüşleri alınmış ve çalıştay tamamlanmıştır.
İşyerlerinde meydana gelen kazaların araştırılarak, gerçek kaza kök nedenlerinin ortaya konulması ile iş kazalarını tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılması ve benzer başka iş kazalarının tekerrürünün önlenmesi hedefiyle kurulacak olan İş Kazaları Araştırma Merkezi’nin bir diğer hedefi de yerli ve milli bir kaza araştırma metodu oluşturmaktır. Oluşturulan kaza metodunun standartlaştırılarak tüm İSG profesyonellerinin kullanıma sunulması sağlanacaktır. Kaza araştırmaları sonucunda ise iki milyon işyeri ve yirmi üç milyon çalışana ulaşılması hedeflenmektedir.