…
…
…
…
…
…
…
14 Kasım 2023, Salı Çankaya, Ankara - Türkiye

17,6 Milyon Avro Bütçeye Sahip Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projemizi Tamamladık


17,6 Milyon Avro Bütçeye Sahip Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projemizi Tamamladık

 21 Kasım 2019 yılından itibaren çok önemli bir projeyi hayata geçiren Genel Müdürlüğümüz sektörler arasında en yüksek katma değer ve istihdam yaratma kapasitesine sahip olan madencilik sektöründe çalışma şartlarını iyileştirmek,  sürdürülebilir güvenli madencilik için maden işletmelerimizde güvenli bir çalışma ortamı tesis ederek çalışanın refah ve mutluluğunu sağlamak amacıyla Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) kapanış toplantısı düzenlendi.

Programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Odoardo Como, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Prof. Dr. M.Fatih Bilal Alodalı, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Maden Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Naci İlci, maden çalışanları ve davetliler katıldı.

 Toplantıda konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, projenin başarıyla neticelendirilmesinden mutluluk duyduğunu ifade ederek, “MİSGEP, hem iş sağlığı ve güvenliğini hem de madencilik sektörünü ilgilendiren önemli bir projedir. Kasım 2019’da başlayan, 3 ana bileşenden oluşan ve bütçesi 17,6 Milyon Avro olan MİSGEP’i bu ay itibariyle başarıyla sonuçlandırmış bulunuyoruz. Çalışma hayatımız, maden işçilerimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Teknolojiyle birlikte mesleklerin değiştiğine, yeni istihdam alanlarının oluştuğuna değinen Bakan Işıkhan, “Yeni çalışma alanları beraberinde yeni sağlık ve güvenlik risklerini de getiriyor. Bu sebeple Bakanlık olarak bir taraftan istihdamı artıracak yeni çalışma alanlarının oluşmasına fırsat verecek adımlar atarken, diğer taraftan da bu alanların güvenliğini sağlama ve riskleri en aza indirgeme noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Biliyoruz ki, bir çalışma ortamının güvenli olması, en az üretilen iş kadar önemlidir. Biz bu öneme binaen iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini bir seçenek olarak değil, bir zorunluluk olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Standartlarda İş Ortamı

Toplantıya, katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr.Alparslan Bayraktar, maden işçilerinin uluslararası standartlara uygun bir iş ortamında bulunmalarını stratejilerinin odağına aldıklarının altını çizerek “Alın teri ile rızkını helal yoldan kazanan madencilerimizin haklarını korumak, onların en güvenli şartlarda çalışmalarını sağlamak bizim en temel görevlerimizden bir tanesidir. İşçimizden teknisyenimize, mühendisimizden idari personelimize kadar tüm çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği için gereken adımları da bu hassasiyetle atmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Genel Müdürümüz Prof. Dr. M.Fatih Bilal Alodalı iş sağlığı ve güvenliği genel müdürlüğü olarak, çalışanların sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışmalarını sağlamak, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için çalıştıklarını ve  tüm çalışanlara bu bilinci yaygınlaştırmak üzere çeşitli projeler yürüttüklerini ve MİSGEP’in de bu projelerin en önemlilerinden biri olduğunu ifade etti.

Alodalı, Genel Müdürlük olarak 2019 yılında hayata geçirilen MİSGEP’in maden ocaklarımızda çalışanların; çalışma şartlarını iyileştirmek, onları iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korumak üzere hayata geçirilmiş, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılmış en geniş kapsamlı ve en büyük bütçeli proje olduğu, MİSGEP ile ülkemizin dört bir köşesindeki maden ocaklarında çalışan binlerce emekçinin hayat kalitesini yükseltme hedefiyle ortaya çıkan toplam bütçesi 17.6 milyon avro olan teknik yardım, hibe ve doğrudan hibe bileşenlerinden oluşan bir proje olduğunu aktardı.

Genel Müdürümüz Alodalı, MİSGEP’de yürütülen faaliyetler hakkında bilgi vererek, iş sağlığı ve güvenliği koşullarını geliştirmek için 30 kömür, 50 metal madeni olmak üzere 80 işyerine, çok tehlikeli sınıfta yer alan 23.000 maden çalışanına, toplamda 750 işverene iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sağlayarak eğitimler verdiklerini, 114 sivil toplum kuruluşuna ve KOBİ’ye de kurumsal kapasite geliştirme alanında destek sağladıklarını, 1.500 kişiye farkındalık faaliyetleri düzenlediklerini, 1800 mühendis ve iş güvenliği uzmanı ile 1800 üniversite öğrencisine, madencilik programı bulunan 135 meslek lisesi öğretmenine 3 günlük eğitim sağladıklarını belirtti. Alodalı, 10.000 maden çalışanına sağlık taraması yapılarak, mobil tırlarla Türkiye’nin farklı illerindeki maden işletmelerine ulaşılmak süretiyle 10.000 çalışana iş sağlığı ve güvenliği temalı tiyatro gösterileri sunulduğunu söyledi.

Genel Müdürümüz Alodalı konuşmasının devamında, mobil uygulamayı hizmete sunarak toplamda 30 bine yakın insanımıza ulaşarak bu proje kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirme yaptıklarını toplumda güvenlik kültürünün yaygınlaşmasını amaçlayan rehberler oluşturarak çizgi film ve kamu spotu çalışmalarını hayata geçirerek özellikle üniversitelerin maden mühendisliği bölümlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili müfredat çalışmalarına katıldıklarını ifade etti.

Atölye Çizgi Film Dizisi Yayınlandı

Çocukluktan yetişkinliğe doğru atılan adımlarla sağlıklı ve güvende yaşayan bir topluma katkıda bulunmak, İSG kültürünün çocukluk döneminde oluşmasını sağlamak amacıyla 13 bölümlük “Atölye” adında bir çizgi film serisi hazırlandı. Çizgi Film Serisinin Tanıtım Lansmanı  20 Kasım 2023 tarihinde Ankara Muazzez Karaçay İlkokulunda gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Prof.Dr.M. Fatih Bilal Alodalı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcıları Elif Aydın Kutlu ve Erkut Gültekin, TRT Genel Müdür  Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol , TRT Çocuk Kanal Direktörü Bora Durmuşoğlu, MEB Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, davetliler ile öğrenciler katıldı.

Bu çizgi filmler ile İSG kazanımlarını, okul sağlığı ve güvenliği bağlamında ele alarak çocukların, günlük hayatlarında karşılaştıkları olaylara ve durumlara daha yakından bakabilmeleri, çocukların sosyal, duygusal gelişimlerine katkıda bulunarak farklı ilgi alanlarını keşfetmeye yöneltilmesi, çocukların takım çalışması, yaratıcılık, iletişim ve girişimcilik becerilerini kazanmaları amaçlanmıştır. Bölümlerde çocukların anlayabileceği ve içselleştirebileceği şekilde yer alan İSG konuları İSGGM uzmanları tarafından titizlikle incelenmiştir. Atölye çizgi film dizisinin tanıtımının ardından 17,6 Milyon Avro Bütçeye Sahip Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projemiz sona erdi.