…
…
…
24 Haziran 2021, Perşembe Çankaya,Ankara-Türkiye

Maden Sektörü İstişare Toplantısı İle Manisa’nın Yerel Yönetimi, Sanayicisi, Akademik Camiası Ve Şehrin Tüm Dinamikleri İle Bir Araya Geldik


Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)" Teknik Yardım Bileşeni kapsamında işverenlerimiz, kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile Maden Sektörü İstişare Toplantılarının ikincisini bugün Manisa’da gerçekleştirdik.

Pandemi tedbirleri çerçevesinde yüz yüze gerçekleşen toplantıda, proje takım lideri Gökhan GÜLER’in MİSGEP proje tanıtımını takiben açılış konuşmalarını; Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA ve Manisa Vali Yardımcısı Mustafa ÖZKAYNAK yaptılar.

Manisa ilinde kamu kurum ve kuruluşları, Akademisyenler, STK yöneticileri ve işyeri temsilcileri ile il yerel basın mensupları katılımcılar arasında yer aldı.

Manisa Vali Yardımcısı Mustafa ÖZKAYNAK konuşmasında; Manisa’nın imalat ve tarım sektörlerinin yanında doğal kaynakları sayesinde madencilik sektöründe de çalışan istihdamına ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını aktararak, üretimin vazgeçilmezi olan çalışanlarımızın hayatının korunması ve yaşam kalitelerini iyileştirmenin son derece önemli olduğunu, bu anlayışla Manisa’da kamu ve özel sektör ayırmaksızın iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yakın takipçisi olduğunu ifade etti.

Sadece madencilik sektörüyle kalmayıp İlimizin çalışma hayatını temsil eden bütün ileri gelenlerini bir araya getiren Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesinde emeği geçenler tüm taraflara teşekkürlerini iletti.

Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA ise yaptığı konuşmada, yürütmekte olduğumuz Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP) kapsamında 25 ilde gerçekleştireceğimiz istişare toplantıları ile illerimizde yer alan yerel yönetimi, sanayicisi, akademik camiası ve şehrin tüm dinamiklerini bir araya getiriyoruz. Hem madencilik hem de diğer çok tehlikeli sektörlere yönelik dünyadaki iş sağlığı ve güvenliği uygulama örnekleri, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın iş sağlığı ve güvenliğine etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalığı olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verecek ve katılımcıların görüşlerini alacağız dedi.

Genel Müdürlük olarak sadece maden sektöründe değil, diğer tüm sektörlerde de çalışma hayatının aktörleri ile yetinmeyip başta üniversitelerimiz olmak üzere eğitim ve öğretim kurumlarımız, mesleki teknik liselerimize ve ilköğretim çağındaki çocuklarımıza dokunacak projelerimizi hayata geçirdiğimizi aktaran Uzunkaya, Manisa ilimize bağlı Soma havzasının ülkemizin en önemli kömür havzalarından birisi olması dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olarak da gerek maden işverenlerinin tecrübesi gerekse de havzadaki toplam çalışan sayısı bakımından oldukça önemli olduğunu ifade etti.

MİSGEP Projemizin; 17,6 milyon Avro’luk bütçesiyle teknik destek, finansal destek ve rehberlik ve hibe programı olmak üzere üç bileşenden oluşmakta olduğunu aktaran Uzunkaya, bu derece kapsamlı ve büyük bütçesi ile çalışma hayatının tüm aktörlerine etkin bir destek sağladığımızı belirtti. İş sağlığı ve güvenliğinin kamu ve özel sektör ayırmaksızın tüm taraflarının alacağı sorumluluklarla daha da gelişeceğini belirten Uzunkaya, bu anlayış doğrultusunda hareket ettiğimizi, çalışma hayatının tüm aktörleri ile güçlü bir iş birliği içerisinde olduğumuzu aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından proje uzmanlarından Dr. Hacer KAYHAN işveren ve işyeri temsilcilerine; iş kazaları ve meslek hastalıkları, tazminatlar, madencilik sektöründe dünya örnekleri, MİSGEP’de dâhil olabilecekleri aktiviteler: tiyatro provalarından kısa video gösterimi, finansal destek ve rehberlik bileşeni hakkında bilgilendirme sunumları gerçekleştirdi.

MİSGEP “İşveren İstişare Toplantılarının Manisa Buluşması” faaliyetlerinin hedefine ulaştırılabilmesi için azami gayret gösterilmesi ve proje çıktılarının yaygınlaştırılması temennileri ve işyeri temsilcilerinin görüşleri ile toplantı sona erdi.