…
…
…
…
26 Aralık 2023, Salı Şanlıurfa

Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliği ile Mücadele Programı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı çerçevesinde, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşam koşullarını iyileştirmek, kamu hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak ve mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini önlemek amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlarla faaliyetler yürütülmektedir.

11-14 Aralık 2023 tarihleri arasında Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin illerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile mevsimlik tarım işçilerinin aileleri ziyaret edildi. Bu ziyaretlerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen faaliyetler ve sağlanan destekler hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.

Bu program kapsamında ayrıca, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, göç haritalarının belirlenerek etkili politikaların oluşturulması, ilgili kurumlarla entegre çalışmaların yapılabilmesi için alınan önlemler aktarıldı.

Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi mevsimlik tarım işçisi göçü veren illerde, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının okula devam etmelerini sağlamak ve iş gücü piyasasında yer almamalarını sağlamak amacıyla faaliyetler yürütülmektedir. Bu kapsamda, ailelere ve ilgili taraflara bilgilendirme yapılmaktadır.

Ayrıca, 75 tarım iş aracısına çocuk işçiliği ile mücadele, iş sağlığı ve güvenliği, tarım iş aracılığı yönetmeliği konularında eğitimler verilerek, tarım iş aracılarının sertifikalandırılması sağlanmıştır. Bu sayede ilgili çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri vasıtasıyla tarım iş aracılarına belgelendirme yapılmıştır.