…
…
26 Aralık 2023, Salı Ankara

Çalışma Hayatında İnsan Hakları Eğitimi Gerçekleşti


"Tedarik Zincirlerinde Özen Yükümlülüğü ve Çalışma Hayatında İnsan Hakları" eğitimi, Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen önemli bir etkinlik olarak gerçekleştirildi. Bu eğitim, çalışma hayatında temel hakların korunması ve tedarik zincirlerinde özen yükümlülüğü konularında dünyada farklı örnekleri analiz ederek farkındalık oluşturmayı ve geliştirilen etkin politikalar konusunda bilgi sahibi olunması hedeflemekteydi.

Çalışma Genel Müdürlüğü, çağın gereklerine uygun olarak gerçekleşen değişim ve dönüşümlere uyum sağlayarak, çalışma hayatına ilişkin ulusal rehber ilkeleri 2022 yılında yayımlamıştır. Bu rehber ilkeler, ilgili tüm paydaşların katkılarıyla hazırlanmıştır ve çalışma hayatında temel hakların korunması için önemli bir kılavuz niteliği taşımaktadır.

Dünya genelinde ve ülkemizde tedarik zincirlerinde özen yükümlülüğüne ilişkin son yıllarda gündemde olan konular, insan hakları, çevre ve iyi yönetim standartlarına uygun davranma gerekliliği üzerine odaklanmaktadır. Bu nedenle, firmaların uluslararası alanda kabul gören normlara uygun davranmalarını sağlamak amacıyla yasama çalışmaları dikkatle takip edilmektedir.

Ayrıca, Çalışma Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin 8.7 hedefi doğrultusunda küresel işbirliği için İttifak 8.7'de Rehber Ülke olma hedefiyle çalışmalara başlamıştır. Bu çerçevede, 25 Ekim 2023 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN'ın teşrifleriyle Rehber Ülke Ulusal Stratejik Çalıştayı düzenlenmiştir. Çalıştay sonuçlarına dayanarak hazırlanan İttifak 8.7 rehber ülke yol haritasında tedarik zincirlerinde özen yükümlülüğü konusu da önceliklendirilmiştir.

Bu kapsamda, Amerika'da San Jose Eyalet Üniversitesinde Yardımcı Profesör olarak görev yapan Kezban YAĞCI tarafından "Tedarik Zincirlerinde Özen Yükümlülüğü ve Çalışma Hayatında İnsan Hakları" konulu eğitim düzenlenmiştir. Eğitim, 22 Aralık 2023 tarihinde Reşat Moralı Toplantı Salonunda gerçekleşmiştir.

Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitime Çalışma Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, Uzmanlar ve çalışanlar katılım sağlamıştır. Eğitimde, Akademisyen Kezban Yağcı tarafından "Tedarik Zincirlerinde Özen Yükümlülüğü ve Çalışma Hayatında İnsan Hakları" başlığı altında slaytlar eşliğinde bir sunum gerçekleştirilmiştir. Sunumda, insan mücadelesinde emek sömürüsü, çocuk işçiliği, modern kölelik gibi önemli başlıklar ele alınmıştır. Ayrıca, tedarik zinciri aktörleri, uluslararası tedarik zincirindeki ciddi insan hakları ihlalleri ve batının özelde ABD'nin insan ticaretiyle mücadelesi gibi konular da sunumda yer almıştır.

Eğitim programı, soru-cevap bölümüyle sona erdi.