…
…
…
…
…
…
…
…
17 Ocak 2023, Salı

“Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimleri Çalıştayı”


Genel Müdürlüğümüz ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında düzenlenen protokol kapsamında hazırlanan “Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimleri Çalıştayı” 17 Ocak 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde düzenlenen “Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimleri Çalıştayı” İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Doç. Dr. Muhittin BİLGE ve TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri BARAÇLI’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

Genel Müdürümüz Doç. Dr. Muhittin BİLGE yaptığı açılış konuşmasında, asbest söküm uzmanlığının önemine değinerek  İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün yüklendiği misyonları içinde önemli bir yer tutan “Meslek Hastalıklarının Önlenmesi” konusunda yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade ederek “Asbest Söküm Uzmanlığı” eğitiminin ilk olarak Genel Müdürlüğümüzde 2014 yılı Ocak ayında verilmeye  başlandığını, bugüne kadar 31 tane “Asbest Söküm Uzmanlığı” eğitiminin düzenlendiğini ve eğitim sonunda yapılan sınavda başarı sağlayan 744 İş Güvenliği Uzmanına, Asbest Söküm Uzmanı Belgesi verildiğini belirtti.

BİLGE konuşmasında “2014 yılından beri verilmekte olan “Asbest Söküm Uzmanlığı” eğitiminin gerek uygulamadaki değişiklikler, gerek sahanın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla; yeniden değerlendirilmesi ihtiyacının hasıl olduğunu ve eğitimlerde niteliğin artırılmasının, saha uygulamaları yönünden zenginleştirilmesinin ve sürdürülebilirliğinin paydaşlarla karşılıklı fikir alışverişi neticesinde yapılacak olan bu çalıştayda ele alınacak olmasının yanı sıra bu konuda Türkiye Belediyeler Birliği (TBB)  ile yapılan eğitim ve iş birliğinin önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Açılışta konuşan TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri BARAÇLI, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) nin katkısıyla önemli bir proje başlattıklarını Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimi konusunda ortaklaşa düzenlenen çalıştayın yapılacak çalışmalara yönelik bir yol haritasının oluşturulmasında ve karşılıklı olarak bu konudaki tecrübelerin paylaşılmasının önemli olacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünde görevli Çalışma Uzmanı Uğur AYDEMİR “İSGÜM Eğitimleri ve 2022 yılı Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimleri Değerlendirmesi” konusunda sunum gerçekleştirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesinde görevli İSG Şube Müdürü Mustafa CAN’ da “Yerel Yönetimlerde Asbest İle İlgili Yükümlülükler ve Uygulama Örnekleri” hakkında sunum yaparak Belediye olarak bu konuda yaptıkları çalışmalara örnekler verdi.

VONKA Asbest firmasından Asbest Söküm Uzmanı Kenan YILDIZ “Asbest Sökümü ve Saha Uygulamaları” hakkında hazırlamış olduğu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda sahada yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, asbestin en çok nerede karşılarına çıktığını ve asbestli malzemenin  taşınması sırasında karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verdi.

Asbest Söküm Uzmanlığı Çalıştayı öğleden sonrada devam etti konunun uzmanları tarafından yapılan grup çalışmasında ilgili teorik çalışmalar, bu konudaki güncel durumların tartışılması ve çalıştay sonuçlarının değerlendirilmesi ile son buldu.