…
…
…
…
…
…
…
11 Aralık 2020, Cuma ANKARA

2020 yılındaki İLO Pnömokonyoz Radyografileri Uluslararası Sınıflandırma Okuyucu Eğitimlerimizi Tamamladık


Ülkemizde en sık görülen meslek hastalıklarının başında gelen, belirli tozlara maruz kalma sonucu akciğerlerde ortaya çıkan pnömokonyoz hastalığının tanı ve teşhisi için ilgili mevzuat ve Ulusal Pnömokonyoz Önleme Eylem Planı doğrultusunda, ILO standart eğitimine uygun formatta verilen eğitimler 2009 yılından beri Enstitümüz tarafından düzenlenmektedir. Hekimlere yönelik olan eğitimlerimizin 33 ve 34’üncüsünü Enstitümüzün yerleşkesinde pandemi tedbirlerine uygun bir şekilde gerçekleştirdik.

Türkiye’nin farklı illerinde hizmet veren 22 hekimin katıldığı eğitimde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cebrail ŞİMŞEK ve Radyoloji Uzmanı Dr. Ender EVCİK beşer günlük eğitim verdi.

Kapanış töreninde konuşan İSGGM Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA, iş sağlığı ve güvenliğinin insan hayatı ile eşdeğer olduğuna ve önlemenin özellikle vicdani açıdan ödemekten çok daha insani olduğuna vurgu yaparak yaşanan manevi kayıpların telafisinin mümkün olmadığını dile getirdi. Ayrıca Sayın UZUNKAYA, tüm meslek hastalıklarının arasında en yaygın görülen ve ciddi rahatsızlıklara yol açan pnömokonyoz hastalığının tanı koyma işleminin uzmanlık gerektiren bir alan olduğunun altını çizerek verdiğimiz bu eğitimin hekimlerimize hastalıkların ilerlemeden tespit edilmesi ve erken teşhis ile tedavi sürecini kısaltma noktasında önemli bir nosyon katacağını ve bu sayede çalışanlarımızın hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi noktasında önemli bir misyonun yerine getirileceğini belirtti.

Sertifika töreninde konuşan İSGÜM Başkanımız Sakine OVACILLI, tozla mücadelenin önemine vurgu yaparak tozlu işlerde çalışanların sağlık ve güvenliğinin sağlanması ve bu çalışanlarımızın sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesi konusunda hekimlerimize düşen görevin önemine ve bu alandaki eğitimlerin verilmesi noktasında Enstitümüzün çabalarına değindi. Ayrıca Sayın OVACILLI, eğitimler vasıtasıyla kurulan diyaloğun, işbirliğine dönüşerek devam etmesini ümit ettiğini belirterek İSGÜM olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitim ve uygulamalarının bir adım daha öteye taşınması konusunda çeşitli alanlarda çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

33 ve 34’üncü İLO Pnömokonyoz Radyografileri Uluslararası Sınıflandırma Okuyucu Eğitimi ile 22 hekimimizin daha Pnömokonyoz Okuyucu Sertifikası alması ile toplam 806 hekimimiz pnömokonyoz ile mücadele hareketinin bir ferdi olmuştur.