…
…
…
…
…
17 Aralık 2021, Cuma Ankara, Türkiye

Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Konusunda Düzenlenen ILO Bölgesel İstişare Toplantısında Ülkemizin Tecrübeleri ve İyi Uygulamaları Aktarıldı


2022 yılında Güney Afrika’da beşincisi düzenlenecek olan Çocuk İşçiliği Küresel Konferansı’na hazırlık amacıyla düzenlenen Bölgesel İstişare Toplantısı, ILO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi tarafından 13-14 Aralık 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlendi.


BM Genel Kurulunda 2021 yılı Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı olarak kabul edildi. Çocuk işçiliği son 10 yılda yüzde 38 azaldı ancak yine de etkilenen 152 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bu nedenle ILO, dört yıllık dönemlerle Çocuk İşçiliği Küresel Konferansı düzenliyor ve çocuk işçiliği ile mücadeleye büyük önem veriyor. Konferansın beşincisi de önümüzdeki yılın Mayıs ayında Güney Afrika’nın Durban şehrinde gerçekleştirilecek. Konferansta paydaşlar, 2025 yılına kadar her türlü çocuk işçiliğine, 2030 yılına kadar zorla çalıştırma, çağdaş kölelik ve insan kaçakçılığına son verme yolunda deneyimlerini paylaşacak ve ilave taahhütlerde bulunacaklar.


Söz konusu Konferansa hazırlık çalışmaları kapsamında da ILO bünyesinde bölgesel istişare toplantıları düzenleniyor. Ülkemizin de içinde yer aldığı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi için Bölgesel İstişare Toplantısı, 13-14 Aralık 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.


Toplantıda, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik bölgesel kazanımlar, iyi uygulama örnekleri, sorunlar ve 5’inci Küresel Konferans’ta gündeme getirilecek öncelikli konular ele alındı.


Toplantıya, Ülkemizi temsilen Bakanlığımızdan Genel Müdürlüğümüz ve Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından katılım sağlandı. Toplantıya katılan Genel Müdür Yardımcımız Ali Aybey, çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda Türkiye’nin kat ettiği mesafe ve iyi uygulama örneklerine ilişkin bir sunum yaptı. Sunumda, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda mevzuat, politika ve strateji belgeleri, iyi uygulama örnekleri, Ülkemizin kaydettiği başarılar ve önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi verildi.