…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
16 Haziran 2023, Cuma

111. Uluslararası Çalışma Konferansı Tamamlandı


Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası Çalışma Konferansı’nın 111.’si 5-16 Haziran 2023 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlendi.

ILO’ya üye 187 ülkenin hükümet, çalışan ve işveren temsilcilerinden oluşan beş bini aşkın yetkilinin katılımıyla düzenlenen Konferans’ın Genel Kurulu’na, Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan da bir video mesaj ile hitap etti. Türkiye’deki işgücü piyasası gelişmeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Sayın Bakanımız konuşmasında, ILO Genel Direktörü öncülüğünde oluşturulan “Sosyal Adalet için Küresel Koalisyon” adlı girişime Ülkemizin desteğini teyit etti.

Konferans’ta, Ülkemiz çalışan kesimini temsilen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile işverenler grubunu temsilen TİSK yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da birer konuşma yaptı.

İki hafta süren Konferans bünyesinde oluşturulan teknik komiteler, Genel Müdürlüğümüzün yanı sıra, konuların ilgisine göre Çalışma Genel Müdürlüğü ve İŞKUR Genel Müdürlüğü uzman personelince takip edildi. Komite çıktılarının ve Genel Kurul’a sunulacak karar tasarılarının müzakere edildiği teknik komitelere katılan Bakanlığımız personeli, yapılan çalışmalarda Ülkemizin pozisyonunun doğru yansıtılması için aktif katkıda bulundu.

Konferans kapsamında, ILO tarafından 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü vesilesiyle de bir etkinlik düzenlendi. ILO Genel Direktörü öncülüğünde oluşturulan “Sosyal Adalet için Küresel Koalisyon” adlı girişimin tanıtımı için 14-15 Haziran 2023 tarihlerinde düzenlenen “Çalışma Dünyası Zirvesi”ne de ILO üyesi bazı ülkelerin devlet ve hükümet başkanları katıldı.

16 Haziran 2023 tarihinde düzenlenen kapanış oturumu ile sona eren Konferans’ın en önemli çıktısı, nitelikli çıraklık için yeni uluslararası çalışma standardının kabul edilmesi oldu.

Konferans’a katılan Bakanlığımız heyeti, hem diğer ülkelerin yetkilileri hem de ILO yetkilileri ile teknik düzeyde çok sayılı ikili görüşme gerçekleştirdi.