…
…
…
…
09 Haziran 2023, Cuma

Şehit diplomat Mehmet Savaş Yergüz Cenevre'de anıldı


111. Uluslararası Çalışma Konferansı’na katılmak üzere Cenevre’de bulunan Bakanlığımız heyeti, 9 Haziran 1981 tarihinde Asala terör örgütü tarafından şehit edilen Başkonsolosluk personeli Mehmet Savaş Yergüz için düzenlenen anma törenine katıldı.

Cenevre Başkonsolosumuz İpek Zeytinoğlu Özkan'ın ev sahipliğindeki törende, Bern Büyükelçimiz Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy, BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcimiz Güven Begeç’in yanı sıra İsviçre'deki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile diğer davetliler yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, şehit Yergüz'ün biyografisinin okunmasıyla devam etti. Başkonsoloslukta düzenlenen törenin ardından tüm katılımcılar Yergüz'ün Cenevre’de şehit edildiği bölgeye geçerek çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Cenevre Başkonsolosluğu Sekreteri Yergüz, 9 Haziran 1981'de mesai bitiminde başkonsolosluktan çıkıp evine yürürken Asala mensubu terörist Mardiros Jamkochyan tarafından sokak ortasında vurularak şehit edilmişti.

1973'ten 1984'e kadar yurt dışındaki Türk diplomatlarını hedef alan Ermeni terör örgütleri tarafından düzenlenen 90'ı aşkın saldırıda aralarında Bakanlığımız personelinin yer aldığı 41 Türk diplomatı, kamu görevlisi ve aile mensupları şehit olmuştu. Paris Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavir Yardımcısı Reşat Moralı ile aynı yer personeli Tecelli Arı 4 Mart 1982 tarihinde Paris’te, Viyana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği Sosyal Yardımcısı Erdoğan Özen ise 20 Haziran 1984 tarihinde Viyana’da şehit edilmişti.