…
…
…
…
…
…
…
21 Eylül 2023, Perşembe

Sayın Bakanımız KKTC, Moldova ve Karadağ Büyükelçilerini makamında ağırladı.


Dostane bir havada ve verimli geçen görüşmelerde her üç ülkenin Bakanlığıyla Bakanlığımız arasındaki olası işbirliği alanları üzerinde istişarelerde bulunuldu.

Sayın Büyükelçilerle yapılan görüşmelerde aşağıdaki hususlar yer aldı:

20 Eylül 2023 tarihinde Bakanlığımızı ziyaret eden KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Sayın İsmet KORUKOĞLU, görüşmenin başında KKTC’de çalışma hayatında yaşanan son gelişmeleri paylaşarak özellikle istihdam dengesini yakından etkileyen göç eğilimine ve düzensiz hale gelen göç hareketinin ülkelerinde neden olduğu sorunlara değindi. Sayın KORUKOĞLU ayrıca ülkelerindeki çalışma izni rejimi ve yabancı çalışan profiliyle ilgili de bilgiler verdi. Sayın Büyükelçi görüşmenin bir kısmında da ülkelerindeki mevzuata ilişkin değişikliklerden bahsetti ve Medula sisteminde yaşanan sorunlara değinerek bu problemlerin çözümü için altyapının iyileştirilmesi ihtiyacına dikkat çekti. Sayın KORUKOĞLU iki ülke Bakanlıkları arasındaki işbirliğini güçlendirmek adına bürokratların bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sayın Bakanımız yapılan mevzuat değişikliklerinin problemleri bugünden yarına çözemeyeceğini, bunun ancak belli bir süreç sonucunda gerçekleşebileceğini vurgulayarak çalışma hayatı, sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinin finansmanı gibi konularda KKTC’ye yardıma ve her türlü işbirliğine hazır olunduğunu belirtti.

21 Eylül 2023 tarihinde Bakanlığımızı ziyaret eden Moldova’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Dmitri CROITOR, Sayın Bakanımızı yeni görevinden dolayı Hükümeti adına tebrik ederek başarılar diledi. Sayın CROITOR, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın önderliğinde Moldova’da inşa edilmiş olan stadın ve kolejin açılışının Cumhurbaşkanımızca yapılmasını arzuladığını söyledi. Sayın Büyükelçi ayrıca ülkesinin demografik yapısından bahisle giderek daha fazla sayıda kişinin Avrupa’ya yeni iş imkânları arayışıyla gitmekte olduğunu, genç nüfusun hızla azaldığını ve bu durumun çalışma piyasasını olumsuz etkilediğini belirtti. Genel Müdürümüz Sayın Oğuz TUNCAY, daha önce birincisi yapılmış olan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK)’nin ikinci toplantısının yapılması durumunda hem stad ve kolej açılışının gerçekleştirebileceğini söyleyerek ve bu vesileyle taraflar arasında taslak paylaşımı yapılmış olan İşbirliği Anlaşmasına son halinin verilmesi durumunda bu Anlaşmanın da imzalanabileceği önerisinde bulundu.

Sayın Büyükelçi ayrıca, Moldova’da 1203 Türk şirketi olduğunu, bu şirketlere işçi çekmek konusunda Türkiye’nin tecrübesine ihtiyaç olduğunu belirtti. Sayın Bakanımız bunun üzerine işadamlarıyla bir araya geldiği ilk fırsatta Moldova’ya yatırım imkânları hakkında istişarede bulunacağını söyledi. Sayın CROITOR, son olarak Moldova’da asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılamadığını söyleyerek Türkiye’nin bu konudaki performansını da takdir ettiğini belirtti. Sayın Bakanımız bu ve çalışma hayatını ilgilendiren tüm konularda Moldova ile işbirliğine hazır olunduğunu söyledi.

21 Eylül 2023 tarihinde Bakanlığımızı ziyaret eden Karadağ’ın Ankara Büyükelçisi Sayın Periša KASTRATOVİĆ, görüşmenin başında Sayın Bakanımıza vakitlerini ayırdığı için teşekkür ederek Türkiye’de görevi boyunca iki ülke yetkililerinin karşılıklı birçok görüşme ve ziyaretinin olduğunu, 2 yıl kadar önce Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ve Dışişleri Bakanımız Sayın Hakan FİDAN’ın Karadağ’ı, Sayın Bakanımızın mevkidaşı Kemal PURİSİC’in ise Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirterek, bu çerçevede iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde herhangi bir mani bulunmadığının altını çizdi. Sayın Büyükelçi sözlerinin devamında 11 Haziran 2023 tarihinde Karadağ’da gerçekleşen ulusal seçimlere atıfta bulundu ve yeni hükümetin kurulmakta olduğunu, Karadağ Başbakanı’nın gerekli atamaları yapmakta olduğunu, bu süreçte Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmanın önemli olduğunu ifade etti.

Sayın Büyükelçi ayrıca Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde gerek mevzuatın uyumlaştırılması, gerek deneyimlerin paylaşımı konusunda da iki ülkenin işbirliğinin değerli olduğuna dikkat çekerek, Karadağ’ın AB mevzuatına uyum sürecinde açılan fasıllar hakkında kısaca bilgi verdi.

Sayın Bakanımız, Karadağlı mevkidaşı ile bir görüşme gerçekleşmesini beklemeden Bakanlık bürokratlarının ve teknik personelinin birlikte çalışmaya devam edeceğini vurgulayarak AB’ye tam üyelik sürecinde karşılıklı olarak her iki ülkenin birbirinden öğrenebileceği çok şey olduğuna değindi ve Bakanlığımızın özelikle işgücünün yönetimi ve işgücü kaybını önlemek konuları ile sağlık hizmetinin sunumu ve engelli - yaşlı turizmini geliştirme konularında kendilerine destek sunabileceğini belirtti.