…
…
…
…
…
18 Ekim 2021, Pazartesi Bakü,Azerbaycan

Bakan Bilgin, Azerbaycan’da Temaslarda Bulundu


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve mevkidaşı Sahil Babayev ile bir araya geldi.

Aliyev ile yapılan görüşmede iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin her alanda başarıyla geliştiği ifade edilerek, Bilgin'in ziyaretinin Azerbaycan ve Türkiye'nin ilgili kurumları arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağının altı çizildi.

Sosyal güvenlik alanında iş birliği ve tecrübe paylaşımının önemine dikkatin çekildiği görüşmede, Türkiye'de çalışan Azerbaycan vatandaşları ile Azerbaycan'da çalışan Türk vatandaşlarının sosyal güvenlik konularının müzakere edilmesinin önemine vurgu yapıldı.

“Gelecekte Çalışma Hayatıyla İlgili Sorunları Çözecek Bir Anlaşma İmzalanacak”

Bakan Bilgin’in Azerbaycanlı mevkidaşı Sahil Babayev ile gerçekleştirdiği görüşmede ise bakanlar, iki ülke arasında çalışma ve sosyal güvenlik alanlarındaki iş birliklerinin daha da geliştirilmesinin ve tecrübe paylaşımının önemli olduğunu kaydetti.

Bilgin ve Babayev, Azerbaycan'da çalışan Türk vatandaşları ile Türkiye'de çalışan Azerbaycan vatandaşlarının haklarının korunması konusunda bilgi alışverişinde bulundu.

Toplantı sonrasında basın açıklaması yapan Bilgin, mevkidaşı Babayev'le sosyal güvenlik ve çalışma hayatındaki konuların görüşüldüğünü, çalışmaların teknik düzeyde devam edeceğini, gelecekte çalışma hayatıyla ilgili sorunları çözecek bir anlaşma imzalanacağı bilgisini paylaştı.

Bilgin, "İki ülke arasında çözülmeyecek sorun yok. Herkes bunu biliyor. Bilhassa Karabağ zaferinden sonra problemleri çözmek daha kolay hale geldi. Çok daha sevinçle bu sorunların çözümüne doğru çalışma gayreti içerisindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Mevkidaşı Babayev'le problemli alanları belirlediklerini ifade eden Bilgin, "Türkiye ve Azerbaycan, birlikte kalkınmanın yollarını arıyor. Kalkınmanın bir yönü de çalışma konularıdır. Emekçilerin, emeklilerin ve ailelerinin sorunlarının hukuki bakımdan düzenlenmesi, kayıt altına alınması ve karşılıklı sorumlulukların belirlenmesi, iki bakanlığın sorumluluk alanındadır" diye konuştu.

“Aramızdaki Anlaşmaların Daha İyi İşlemesini Sağlayacak Düzenlemeler Yapacağız”

Bilgin, Azerbaycan'da çalışan Türk vatandaşları ile Türkiye'de çalışan Azerbaycan vatandaşlarının sosyal güvenlik ve sağlık sigortası kapsamına alınması konusunda bazı sorunlarının bulunduğunu belirterek, "Aramızdaki anlaşmaların daha iyi işlemesini sağlayacak düzenlemeler yapacağız" ifadesini kullandı.

Azerbaycanlı Bakan Babayev, Azerbaycan ile Türkiye'nin tüm kuruluşlarının ilişkilerini geliştirdiğini kaydetti.

Türkiye ile Azerbaycan arasında çalışma ve sosyal güvenlik alanlarında geniş yasal altyapı ve ilişkilerin bulunduğunu vurgulayan Babayev, "Bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi, çeşitli hukuki mevzuatların genişletilmesi ve yeni iş birliği formatlarının oluşturulması başlıca hedeflerimizdir" dedi.

Bilgin, Şehitlikleri Ziyaret Etti

Bakan Bilgin, Bakü temasları kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti. Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı'nın eşlik ettiği Bilgin, ilk olarak Haydar Aliyev'in kabrine ziyarette bulunarak çelenk bıraktı.

20 Ocak şehitlerinin yer aldığı Bakü Şehitler Hiyabanı'nda Ebedi Ateş Anıtı'na ve Bakü Türk Şehitliği'ne çelenk koyan Bilgin, Bakü Türk Şehitliği'nin anı defterini imzalayarak temsili şehit mezarlarına karanfil bıraktı.