Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Mali İşbirliği kapsamında desteklenen, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen “Geleceğin İşleri Projesi”nin, “Proje Kapanış Etkinliği” ve Uluslararası Geleceğin İyi İşleri Konferansı”, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın teşrifleriyle, 15 Kasım 2023 günü, JW Marriot Hotel Ankara’da gerçekleşti.
Etkinlik, kamu, özel ve ilgili sektörleri temsil eden ulusal ve uluslararası birçok farklı kuruluşun temsilcilerini bir araya getirdi.
“Uluslararası Geleceğin İyi İşleri Konferansı” ve Proje Kapanış töreninin açılış konuşmalarında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN’ın yanı sıra AB Türkiye Delagasyonu, Mali İşbirliği Başkanı Odorado COMO, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Başkan Doç. Dr. Ömer Faruk CANTEKİN ve T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürü Mehmet BAŞ söz aldı.
Konuşmalarda, geleceğin insana yakışır işlerinin inşa edilmesi açısından hem T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de çalışma hayatının tüm tarafları olarak, bu dönüşüme liderlik etmek, yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek ve bu süreçte iş gücünü korumak için kararlılıkla çalışmayı sürdürmenin önemi vurgulandı.
Sosyal robot “ADA” güne keyif kattı.
Yapay zeka, dijitalleşme ve robotlaşmanın iyi uygulama örneklerinden birisi olan ve Akınrobotics tarafından üretilen “Sosyal Robot ADA” etkinlikte, organizasyonun bir parçası olarak gün boyu konuklarla ilgilendi. Etkinlik sabahı ilk olarak konukları karşılayıp kayıt sırasında onlara eşlik eden ADA, aralarda konuklarla fotoğraf çektirip sohbet etti. Etkinlik sunucusuna sunumlarında yardım eden ADA, konferansın kendisine ayrılan soru cevap bölümünde de gelecekte yapay zeka, dijitalleşme ve robotlaşmanın işgücü piyasasına etkileri ile ilgili kendi deneyimlerini ve öngörülerini paylaştı. Konukların büyük ilgisini çeken ADA etkinliğe unutulmayacak bir tecrübe olarak damgasını vurdu.
“Geleceğin İyi İşleri” konulu uluslararası konferans Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından uzmanları Ankara’da buluşturdu!
Konferansın “Geleceğin İnsana Yakışır İşlerine İlişkin Uluslararası Uygulamalar ve Eğilimler” konulu ilk panelinde uluslararası kuruluşlardan ve üniversitelerden konuşmacılar yapay zeka, dijitalleşme ve robotlaşmanın işin geleceğine etkisi konusunda uluslararası platformda gözlemlenen eğilimler, kurumların insana yakışır işe bakış açıları ve işyerlerinde öngörülen değişikliklere yönelik konulardan bahsetti.
Öğleden sonraki ilk oturumda söz alan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü Proje koordinatörü 34 aylık faaliyet süresi boyunca Proje kapsamında gerçekleşen faaliyetlerden ve başarılardan söz etti. Proje ekibine ve fikirleri ve çabalarıyla projeye katkıda bulunan yüzlerce paydaşa teşekkür ederek sözlerini sonlandıran temsilci tüm hedeflerin tutturulduğunun ve/veya aşıldığının da altını çizdi.
Bu oturumu, kadınların dijitalleşen dünyada nasıl başarılı olabileceğine dair bir örnek izledi ve kadın girişimciler için geliştirilen programları ve bunların nasıl uygulandığı konuları aktarıldı.
Konferansın “Sektör Perspektifinden Geleceğin İnsana Yakışır İşleri” konulu ikinci panelinde ise enerji ve tekstil sektöründen uluslararası ve yerel uzmanlar sektör özelinde özellikle becerilerdeki değişikliklere atıfta bulunarak yine sektör bazında mevcut ve gelecekteki eğilimler ve değişiklikleri yansıtan vaka çalışmalarından söz ettiler.