…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
08 Temmuz 2024, Pazartesi

Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) Kapanış Etkinliği Gerçekleştirildi


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğiyle yürütülen Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı'nın kapanış etkinliği 8 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşti.

Çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla 2017 yılında başlatılan ve 2017-2023 dönemini kapsayan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı'nın kapanış etkinliğine, Bakanlığımız bürokratları, Çalışma Genel Müdürlüğünün Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, kamu kurum ve kuruluşları, sosyal taraflar, meslek kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler katıldı.

Açış konuşmalarını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, Çalışma Genel Müdürü Dr. Mehmet Baş ve UNICEF Türkiye Direktörü Paolo Marchi gerçekleştirdi.

Dr. Mehmet Baş, konuşmasında Türkiye'nin çocuk işçiliği ile mücadelede kaydettiği önemli ilerlemelere vurgu yaptı. Dr. Baş, 1994 yılında %15,2 olan ekonomik işlerde çalışan çocuk oranının 2019 yılında %4,4'e düştüğünü belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile 138 ve 182 sayılı ILO sözleşmelerini onayladığını ve bu sözleşmelere uyumlu şekilde çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Çocuk işçiliğiyle mücadelede özellikle mevsimlik gezici ve geçici tarımda çalışan çocukların durumuna da dikkat çeken Dr. Baş, 2010 ve 2017 yıllarında bu alanda uygulanan genelgeler sayesinde önemli deneyimler kazanıldığını ve Nisan 2024'te yürürlüğe giren "Mevsimlik Tarım İşçileri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile bu alanda daha kapsayıcı ve güçlendirilmiş bir koordinasyon mekanizması oluşturulduğunu söyledi. Bu genelge ile mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin yaşadığı sorunların giderilmesi ve çocukların çalışmak yerine eğitime yönlendirilmelerinin sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Dr. Baş, çocuk işçiliği ile mücadelenin bir bütün olarak ele alınarak çocuk haklarının korunması perspektifinden ulusal düzeyde koordinasyon sağlandığını ve bu alanda edindikleri tecrübe ve birikimle küresel politikalara önemli katkılar sunabilecek bir konuma geldiklerini vurguladı. Ayrıca, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan Hedef 8.7 kapsamında oluşturulan İttifak 8.7 küresel işbirliğinde rehber ülke olarak yol haritası oluşturduklarını ve bu kapsamda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. "Çocuk işçiliğine sıfır tolerans" ilkesiyle önümüzdeki dönemde yeni ulusal politika ve program çerçevesinin hazırlanması, çocuk işçiliği izleme sisteminin güçlendirilmesi ve toplumun tüm kesimlerinin farkındalık ve bilgi düzeylerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Sunumlarla devam eden toplantıda, Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Suat Dede'nin moderatörlüğünde düzenlenen ilk panelde, Ulusal Program'ın uygulama dönemi değerlendirildi. Bu bölümde, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'ndan İş Müfettişi Özkan Yaşar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan Öksüz, Yetim ve Gündüz Hizmetleri Daire Başkanı İbrahim Kürşat Ergüt, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nden Milli Eğitim Uzmanı Hanife Merve Erdoğan, UNICEF Türkiye'den Çocuk İşçiliği Program Yöneticisi Dilek Karagöz Küpeli ve Genç Hayat Vakfı Genel Müdürü Uğur Gülderer değerlendirmelerde bulundu.

"Çocuk İşçiliği ile Mücadelede Gelecek Vizyonu" başlıklı ikinci panelde ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Elif Gökçearslan moderatörlüğünde, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yener Şişman, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Kurnaz ve Pikolo Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Torun, çocuk işçiliği ile mücadelede gelecek vizyonunu ele aldı ve gelecekte yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantı, genel değerlendirmenin ardından sona erdi.