…
05 Mayıs 2022, Perşembe Ankara, Türkiye

Sektör Temsilcilerine ‘Türkiye-Almanya İstisna Akdi Anlaşması’ Anlatıldı


Genel Müdürlüğümüz personeli Çalışma Uzmanı Tahsin ÖZDEMİR tarafından F. Almanya’da alt yüklenici olarak iş alacak ve Türk İşgücünü F. Almanya’da istihdam edecek ve istihdama dayalı hizmet ihracatı yaparak ülkemize döviz girdisi sağlayacak yapı inşa sektöründen 6 Şirket temsilcisine interaktif eğitim verildi.

Bu çerçevede “Türkiye-Almanya İstisna Akdi Anlaşması” altyapısını kullanarak bu ülkeye hizmet ihracatı gerçekleştirecek ve Türk işgücüne yeni istihdam imkanı sağlayacak girişimcilere; Türkiye'de ve Almanya'da sürece ilişkin bilgiler, bürokratik işlemler, bildirim ve beyan prosedürleri, kota tahsis uygunluk ve kota hesaplama yöntemleri ve katsayıları gibi konuları içeren bilgiler verildi. Ayrıca konu hakkında yeni uygulamaya giren Federal Çalışma Ajansı Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan  önemli değişiklik ve yeni kriterler katılımcılarla paylaşıldı.

Toplantıda, Almanya’da iş alan ve Türk işçi, mühendis ve teknisyenlerini istihdam eden Türk yapı inşa ve montaj şirketlerine sunulan imtiyaz ve kolaylıkların Türk şirketlerine anlatılması,  bu sayede  yurtdışında Türk işgücü istihdamının artırılması hedefleniyor.

Kolaylaştırılmış vize, çalışma izni (WAK Kartı), ICT Kart, ICT Mobil Kart, çalışanların ücretlerinin Almanya’da vergilendirilmesi, işçi ücretlerinden yapılan gelir  vergisi kesintilerinden iadesi işlemleri, çalışan ve yönetici personel için  ikamet ve çalışma izinlerindeki farklar ve şirket ticari faaliyet izinlerinin nasıl ve nereden alınacağı, mesleki yeterlilik sertifikalarının nasıl ve nerden temin edileceği, inşaat sektöründe iş kazası ve kötü hava şartlarında bildirim, beyan ve sigorta sistemi konularında detaylı bilgilendirme yapıldı.

Türkiye-Almanya İstisna Akdi Anlaşması'nın detaylarıyla masaya yatırıldığı toplantı, soru-cevap bölümüyle tamamlandı.