…
…
…
19 Haziran 2021, Cumartesi Ankara,Türkiye

G20 İstihdam Çalışma Grubu, 2021 İtalya Dönem Başkanlığı Altındaki Çalışmalarını Tamamladı


1 Aralık 2020 tarihi itibariyle G20 Dönem Başkanlığını Suudi Arabistan’dan devralan İtalya’nın ev sahipliğindeki İstihdam Çalışma Grubu’nun 2021 yılındaki altıncı ve sonuncu toplantısı 18 Haziran 2021 tarihinde video konferans yoluyla gerçekleştirildi.

Toplantıya, Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ali Aybey başkanlığında, Uluslararası Kuruluşlar Dairesi Başkanı Çağatay Halat, Çalışma Uzmanları Ahmet Tunç Demirtaş ve Medeni Can Akın ile Hazine ve Maliye Uzmanı Zehra Şahin İlkorkor’dan oluşan bir heyetle katılım sağlandı.

2021 yılı içerisinde İtalyan Dönem Başkanlığı altında gerçekleştirilen toplantılarda “Kadınlar için daha fazla sayıda ve daha eşit ücretler sunan işler oluşturulması”, “Çalışma dünyasının değişen koşullarında sosyal koruma sistemleri” ve “Dijitalleşme çağında çalışma biçimleri, iş organizasyonu ve üretim süreçleri” konuları ele alındı. Ayrıca, 2015 yılında ülkemizin G20 Dönem Başkanlığında kurulan ve ülkemiz ile birlikte ABD’nin eş başkanlığını yürütmekte olduğu G20 İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlar Ağı’nın katkıları ile “küresel salgın döneminde iş sağlığı güvenliği yaklaşımları” konusu da toplantılarda ele alındı. Yıl içerisinde ayrıca, “Eğitim hayatından iş hayatına geçiş” konusunda G20 Eğitim Çalışma Grubu ile yürütülen ortak faaliyetlerde milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüldü.

G20 İtalyan Dönem Başkanlığının istihdam alanındaki faaliyetleri, İtalya’nın Katanya şehrinde 22 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilecek “G20 Eğitim Bakanları ile Çalışma ve İstihdam Bakanları Ortak Toplantısı” ile 23 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilecek “G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı” ile son bulacak. Bu toplantıların sonunda, G20 İstihdam Çalışma Grubu üyeleri tarafından yukarıda yer verilen konular hakkında hazırlanan “G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Bildirgesi” ile “G20 Eğitim Bakanları ile “Çalışma ve İstihdam Bakanları Ortak Bildirgesi”nin kabul edilmesi bekleniyor. Her iki bildirgede yer alan hususlar, 30-31 Ekim 2021 tarihlerinde İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenecek olan G20 Liderler Zirvesi’nde G20 üyelerinin Devlet ve Hükümet Başkanları’nın dikkatine sunulacak.