…
…
…
…
20 Ocak 2020, Pazartesi Paris

Bakan Yardımcımız Ahmet Erdem OECD Göç ve Entegrasyondan Sorumlu Bakanlar Toplantısına Katıldı


Bakan Yardımcımız Sayın Ahmet ERDEM 17 Ocak 2020 tarihinde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Merkezi’nde (Paris) düzenlenen OECD Göç ve Entegrasyondan Sorumlu Bakanlar Toplantısı’na katıldı. Toplantı OECD ülkeleri ile AB, Brezilya, Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Endonezya ve Güney Afrika ülkelerinden göç ve entegrasyon politikalarından sorumlu bakanları biraraya getirdi.

Toplantının “Göç ve Entegrasyon Politikalarını Geleceğe Hazırlamak (Making Migration and Integration Policies Future Ready)” konulu genel oturumunda katılımcılara hitap eden Sayın ERDEM konuşmasında son dokuz yıldır tarihte emsaline az rastlanır bir göç hareketliliği ile karşı karşıya kalındığını, bu hareketliliğin yalnızca göç edenlerin hayatlarını değil, bu göçmenlere ev sahipliği yapan, onların sorunlarına çözüm sağlamaya çalışan ülkelerimizi ve göçmenlerle birlikte yaşamak durumunda olanları da derinden etkilemekte olduğunu, Dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olarak Türkiye’nin bu durumdan en çok etkilenen, düzensiz göç ve mülteci akınlarının yükünü dünyada en ağır hisseden ülkelerin başında geldiğini belirtti.

Ülkemizin göçmenler konusunda kaynak ve hedef ülke olarak önemli bir birikime sahip olduğunu vurgulayan Sayın ERDEM, ülkemizin barınma, gıda, eğitim ve sağlık başta olmak üzere psiko-sosyal destek hizmetinden çalışma hakkına kadar her alanda Suriyeli kardeşlerinin yanında olduğunu ifade etti. Sayın ERDEM ülkemizde bulunan Suriyelilerin, kendi arzuları doğrultusunda, tekrar vatanlarına dönmelerini sağlayacak tedbirlerin alınması ve Suriye topraklarında güvenli bölgenin bir an önce tesis edilmesi gerektiğini belirtti.

Son olarak, dünyada kalıcı ve sürdürülebilir barışı tesis etmek için sadece kendi sınırlarımızı korumaya değil, krizleri sona erdirmeye odaklanmamız gerektiğinin altını çizen Sayın ERDEM, eski yaklaşımlarla yeni sorunları çözmeye çalışmanın zaman ve emek israfından başka bir işe yaramayacağını ifade ederek herkesin daha yapıcı yeni yaklaşımlar ve kapsayıcı söylemler benimsemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin bu yolda öncü olarak gitmeye devam edeceğini belirten Sayın ERDEM, hiç kimsenin yurdunu terk etmek zorunda kalmadığı bir dünyayı miras bırakmak temennisiyle sözlerine son verdi.