…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
22 Haziran 2022, Çarşamba Ulanbator, Moğolistan

Bakan Bilgin, Moğolistan’da Temaslarda Bulundu.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Moğol mevkidaşının daveti üzerine Moğolistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Moğolistan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Ariunzaya Ayush’un davetlisi olarak 16-18 Haziran 2022 tarihleri arasında Moğolistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ziyareti kapsamında Moğolistan Başbakan Yardımcısı Amarsaikhan Sainbuyan ile de bir araya geldi. Moğolistan ziyaretinde Bakan Bilgin’e Özel Kalem Müdürü Dr. Ali Osman Akalan ile Dış İlişkiler Genel Müdürü Oğuz Tuncay eşlik etti.

Bakan Bilgin, ziyareti kapsamında ilk olarak Ulanbator Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek Büyükelçi Zafer Ateş’ten bilgi aldı. Bakan Bilgin’in Moğol mevkidaşı ile yaptığı görüşmede ise iki ülke arasındaki güçlü bağların ikili ilişkilere yansımakta olduğu ve 2021 yılı Mart ayında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Anlaşmasının iki ülke arasındaki ticari ve insani ilişkilerin gelişmesine olan katkısının altı çizildi. Görüşmede, Türkiye-Moğolistan Sosyal Güvenlik Anlaşmasının uygulanmasının güçlendirilmesi, bu alanda karşılıklı deneyimlerin paylaşılması ve Bakanlıklar bünyesindeki kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğinin geliştirilmesi konularında mutabakat sağlandı.

Moğolistan Başbakan Yardımcısı Amarsaikhan Sainbuyan ile görüşmede ise Türk ve Moğol uluslarının tarihte aynı coğrafyayı ve ortak kültürü paylaşmış olduğuna, coğrafya olarak uzak olunsa da iki ülke arasında yüzyıllar önce temeli atılmış olan dostluk bağlarının günümüze kadar gelişerek ilerlediğine vurgu yapıldı. Ortak kültürel mirasın başlıca simgesi olan Orhun Yazıtlarının aynı zamanda dünya kültürel mirasının da değerli unsurları olduğu ifade edildi. Başbakan Yardımcısı Sainbuyan ve Bakan Bilgin, yaptıkları görüşmede ikili ilişkilerin her alanına yeni bir ivme kazandırma ve mevcut ilişkileri daha da ileriye taşıma konusunda aynı görüşte olduklarını belirtti.

Bakan Bilgin ayrıca, Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da bulunan 5 No’lu Atatürk Okulu’nu ziyaret ederek öğrencilerin düzenlediği gösteriyi izledi. Ziyaret kapsamında, Moğolistan’da her yıl Temmuz ayında düzenlenen geleneksel Naadam Festivalindeki gösterilerden örnekler Bakan Bilgin’e özel olarak sergilendi. Bakan Bilgin bu etkinlikte bir hitap gerçekleştirerek Moğolistan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve müsabakalarda dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.