…
05 Kasım 2019, Salı Ankara, Türkiye

Ulusal İstihdam, Beceri ve Eğitim Sempozyumu’nda Türkiye İşgücünde Uyumsuz Eşleşme Araştırması’nın Sonuçları Tartışıldı


Ulusal İstihdam, Beceri ve Eğitim Sempozyumu Türkiye İşgücü Piyasasında Uyumsuz Eşleşme Analizi Projesi 2019 yılı faaliyetleri kapsamında düzenlendi.

İŞ-KUR Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumun açılışında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, ÇASGEM Başkanı Abdurrahim Şenocak ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Vekili Aydın Karapınar birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmalarda Türkiye İşgücünde Uyumsuz Eşleşme Araştırması’nın bilimsel olarak bir ilk olmasına vurgu yapıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, “Sempozyumda yapılacak ufuk açıcı değerlendirmelerle istihdam politikalarımıza ışık tutulacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Her 7 İşverenden 1’i Eleman Temininde Güçlük Yaşıyor”

Koca, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettikleri gibi  'Beşeri sermayemiz bizim en büyük gücümüz'. 11,6 milyonu aşan genç nüfusumuzun bu sermaye içindeki yeri yadsınamaz. Gençlerimizin işgücüne katılım oranı son 10 yılda yüzde 38’lerden bugün yüzde 48’lere yükseldi.” dedi.

Koca, işgücü piyasası araştırmalarında her 7 işverenden 1’inin eleman temininde güçlük yaşadığını belirttiğine işaret ederek bu sorunun çözülmesi için çalışmaların yapıldığını vurguladı. Koca, gençleri, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına göre kendilerini yetiştirmeleri ve uzmanlaşmaları konusunda uyardı.

“Aktif İşgücü Programlarımızı bu sorunun çözümüne yönelik bir uygulama olarak yürütüyoruz.” diyen Ahmet Koca, İşbaşı eğitim programlarıyla özellikle gençlerin deneyim kazanması ve işgücü piyasasına girmeleri için uygun şartları oluşturulduğuna dikkat çekti. Koca, yapılanları da paylaştı:

“Bugüne kadar paydaşlarımızla birlikte hazırladığımız 835 ulusal meslek standardı, 485 ulusal yeterlilik yürürlüğe girdi. 81 ilde yıllık sınav kapasitesi 3 milyon kişi olan 213 sınav ve belgelendirme kuruluşunu yetkilendirdik. Bu kuruluşlar tarafından yapılan teorik ve pratik sınavlar sonucunda; bugüne kadar yaklaşık 790 bin kişi başarılı olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandı.”

“Araştırma, Türkiye’de Hem Arz Hem de Talebi Ele Alması Bakımından İlk”

ÇASGEM Başkanı Abdurrahim Şenocak çalışmanın Türkiye’de hem arz hem de talebi ele alması bakımından ilk olduğuna dikkat çekti. Şenocak, arzın TÜİK, talebin İŞKUR tarafından değerlendirildiğini kaydetti.

İŞKUR Başkanı Cafer Uzunkaya ise, araştırmaya yönelik konuşmasına “Türkiye İstihdam Kurumunun genel müdürü sıfatıyla teşekkür etmek istiyorum.” diyerek başladı. Uzunkaya, dönemin meslek sahibi olmakla bitmediğini artık insanların pek çok beceri edinmek zorunda olduklarına dikkat çekti. İşverenin beceri, pratik uygulama, işbirliği ve tutarlılık istediğine dikkat çeken Uzunkaya, işlere uygun elemanlar yetiştirilmesinin öneminin altını çizdi.