…
…
…
…
…
…
…
…
16 Kasım 2019, Cumartesi İstanbul,Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Selçuk, Sosyal Güvenlik Merkezleri Toplu Açılış Töreni’ne Katıldı


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Topkapı kampüsünde düzenlenen Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu sosyal güvenlik merkezlerinin toplu açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirlerinin giderlerini karşılama oranının yüzde 71,5'ten yüzde 89,4'e çıktığını açıkladı.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği sosyal güvenlik ve sağlık hizmetleri reformunun tüm dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Erdoğan, pek çok devletin benzer bir sistem kurmak için harekete geçtiğini ama çoğunun bunu başaramadığını söyledi.

“Milletimin Zararına Olan Bir Şeye Asla Yokum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken emeklilik hakkında şunları söyledi;

“İskandinav ülkelerinin hepsi erken emeklilik sistemiyle battı ve bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını da en güzel şekliyle alsın. Hem erken emekli olduğu zaman ideal olan ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle de ikinci işle, işsizliğe ne yazık ki öncü olacak. Biz bunu yapmayacağız. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor.”

“Aktif Sigortalı Sayısını 21 Milyon 410 Bine Çıkardık”

Kayıt dışı istihdamla etkin bir mücadele yürütüldüğünü ifade eden Erdoğan, “Kayıt dışı istihdamı yüzde 52 düzeyinden yüzde 36 seviyesine kadar indirdik. Böylece kayıt altındaki aktif sigortalı sayısını 12 milyondan 21 milyon 410 bin seviyesine çıkardık. İstihdamda son dönemde yaşadığımız kayıpları da hızla telafi ediyoruz, edeceğiz. Daha önce yüzde 8,4 seviyesine kadar düşürdüğümüz işsizlik oranı geçtiğimiz yılın ağustos ayında maruz kaldığımız kur, enflasyon, faiz saldırısının ardından yüzde 14'e kadar çıktı. Bu oranın özellikle eylül verisinin belli olmasıyla yeniden düşmeye başlamasını bekliyoruz." dedi.

“17 Yılda Emekli Maaşlarını 4 Kata Varan Oranlarda Artırdık”

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." anlayışıyla sosyal güvenlik sisteminin baştan sona, yeniden inşa edildiğini, geçmişte işçi için ayrı, memur için ayrı, esnaf için ayrı verilen hizmetlerin tek çatı altında birleştirildiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Emekli maaşlarını insani düzeyde hayat sürdürebilecek seviyelere çıkardık. Geçtiğimiz 17 yılda emekli maaşlarını 4 kata varan oranlarda artırdık. Prim ödemesine ve yılına bakmaksızın hiçbir emekli maaşının 1000 liranın altında kalmamasını sağladık. Son olarak emeklilerimize kurban ve ramazan bayramlarında 1000'er lira ikramiye vermeye başladık. Emeklilik sonrası çalışmaya devam eden emeklilerin aylıklarındaki kesinti oranını önce düşürdük, sonra da tamamen kaldırdık. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın sosyal güvenlik sistemimize intibakları için her türlü kolaylığı gösterdik. Tasarruf teşvik fonu ve konut edindirme yardımı kesintilerini yıllar sonra tüm hak sahiplerine ödeyerek, devletin milletine borçlu kalmasının önüne geçtik."

"Herkese Birinci Sınıf Sağlık Hizmeti Sunuyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen 17 yılda sosyal güvenlik alanının sağlık hizmetleri boyutunda da ilerleme sağlandığını belirterek, "Ülkemizde genel sağlık sigortası şemsiyesi dışında kimseyi bırakmayacak bir sistem kurduk. Bu sistemde herkese birinci sınıf sağlık hizmeti sunuyoruz." diye konuştu.

“Ödeme Listesindeki İlaç Sayısını 2 Katından Fazla Artırdık”

Elektronik reçete sistemiyle yanlış ilaç yanlış doz gibi sorunların ortadan kaldırıldığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Ödeme listesindeki ilaç sayısını 2 katından fazla artırdık. Tüp bebekten kalıtsal hastalıkların tedavisine, psikososyal ve ruhsal problemlere kadar pek çok tedaviyi ödeme kapsamına aldık. Kanser tedavisinde oldukça yüksek bedeli olan işlemlerden ilave ücret alınmasının önüne geçtik. Yerli ilaç üretimi ve yerli plazmadan kan ürünleri üretimine özel önem verdik. Ateşli silah ve trafik kazaları kaynaklı 3 boyutlu protez ihtiyaçlarının bedellerini de karşılamaya başladık."

Erdoğan, Merkez Bankasının döviz rezervinin 105-106 milyar dolara çıktığını belirterek, "Başbakanlığım döneminde 135 milyar dolara kadar çıktık. Tekrar oralara çıkacağız ve daha da artacak. Eylül ayında sanayi üretimin yıllık yüzde 3,4 artış göstermesi, yıl sonu büyüme rakamının artı olacağını işaret ediyor." diye konuştu.

Törende konuşan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, SGK olarak kamu hizmetlerini 81 il müdürlüğü ve 559 sosyal güvenlik merkezi aracılığıyla tüm ülke çapında sunduklarını vurguladı.

SGK'nın Türkiye'de bilişim teknolojilerine en fazla yatırım yapan kamu kurumlarından biri olduğuna işaret eden Selçuk, dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirerek e-devlet hizmetlerini etkili şekilde hayata geçirdiklerini anlattı.

"2019 Yılında ALO 170 Hattımız, 11 Milyon Çağrıya Cevap Verdi"

Selçuk, 10 farklı ilde bin 567 kişilik "ALO 170" kadrosuyla hizmet verdiklerini de kaydederken, "Sadece 2019 yılında ALO 170 hattımız, 11 milyon çağrıya cevap verdi. Kamu hizmetindeki dijitalleşme sayesinde, bürokrasiyi azaltarak hızlı, etkin, maliyetsiz ve aracısız bir hizmet alma mekanizması oluşturduk. Bu anlamda, birçok iş ve işlem, e-devlet portalı üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Eskiden emekli olabilmek için 11 farklı belge istenirken ve ortalama 120 günde aylık bağlanırken, bugün tek bir dilekçe ile ortalama 13 günde emekli aylıklarını bağlıyoruz." ifadesini kullandı.

Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

"2002'de sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilmek için 14 farklı belge istenirken, bugün talep dilekçesi bile almadan elektronik ortamda aktivasyon sağlıyoruz. E-bildirge uygulamasıyla işverenlerimiz sigortalılara ait bildirimleri, belge almadan, kuruma gelmeden elektronik ortamda yapabiliyorlar. Şirket kuruluşlarında Ticaret Sicil Müdürlüklerine, bina inşaatlarında belediyelere müracaatı SGK'ya yapılmış başvuru kabul ederek işyeri tescillerini otomatik yapmaktayız. Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı çalıştıranlar için uygulanan tek SMS ile kolay işverenlik uygulamasını, apartman görevlilerini de içine alacak şekilde genişlettik. Gerek il müdürlüklerimiz gerekse birçok ilçemizdeki sosyal güvenlik merkezi müdürlüklerimiz, irtibat ve işlem birimi olarak hizmet veriyor."

SGK'nın sadece mevzuat anlamında 82 milyonu şemsiyesi altına alan bir kurum olmadığını, aynı zamanda fiilen ve fiziken tüm nüfusa ulaşma kapasitesine ve kabiliyetine de sahip olduğunu aktaran Selçuk, SGK sisteminin tüm vatandaşları kapsadığını dile getirdi.

“Geri Ödeme Listesindeki İlaç Sayısı 9 Bine Ulaştı”

Genel Sağlık Sigortasıyla herkesin sağlık güvencisine sahip hale geldiğini aktaran Selçuk, şunları kaydetti:

"Cepten yapılan sağlık harcamalarını yüzde 20,3'den yüzde 17,3'e düşürdük. Genel sağlık sigortası sistemimiz kapsayıcı özelliğinin yanında, içeriğiyle de güçlü bir hizmet kalitesine sahiptir. Bugün vatandaşlarımız, özel-kamu ayrımı olmaksızın 2 bin 500'e yakın sözleşmeli sağlık hizmet sunucusundan hizmet alıyor. Yine 1999 yılında 4 binin altında olan geri ödeme listesindeki ilaç sayısını, bugün 9 bine ulaştırmış durumdayız.”

Bakan Selçuk, sağlığa ayrılan bütçe hakkında şu ifadeleri kullandı:

“1999'da yüzde 2,68 olan kamu sağlık harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içindeki oranını 2018'de yüzde 4'ü aşmış durumda. Dünyanın hiçbir ülkesinde, 76 lira ile kendisini ve bakmakla yükümlü olduğu tüm aile üyelerini, ülkemizdeki gibi kamu sağlık sigorta sistemine dahil eden başka bir sistem bulunmamaktadır. Sistemimiz, aynı zamanda ILO'nun belirlediği ve uluslararası kabul gören tüm sosyal risklere karşı bir teminat içermekte. Geliri belirli bir düzeyin altında olanların sigorta primini de devletimiz ödemekte. Hükümetimiz daha fazla vatandaşımızı istihdam etmek için sunduğu destekleri de sürdürmekte.”

“2019 Yılının Başından Bugüne 1 Milyon 325 Bin Kişinin İşe Yerleşmesine Aracılık Ettik”

İstihdam ve teşvikler hakkında değerlendirme yapan Bakan Selçuk, “İlave istihdam teşviğimizi 2020 yılı sonuna kadar uygulamaya devam edeceğiz. Bu teşviğimizle işverenlerimiz sağlayacağımız her ilave istihdamın prim ve vergi yükünü devlet olarak biz ödemekteyiz. Bakanlık olarak 18 ayrı teşvik uygulamamız ile 1.7 milyonu aşkın işverenimize 11 milyona yakın sigortalımıza katkı veriyoruz. 2004 yılından bu yana 154 milyar liralık teşvikten işverenlerimizi yararlandırdık. 2019 yılının başından bugüne 1 milyon 325 bin kişinin işe yerleşmesine aracılık ettik. Son 17 yılda 9 milyona yakın istihdam sağladık. Gelinen bu noktada hedeflerimiz büyük. İşverenlerimizi istihdama desteğe davet ediyorum."

Bakan Selçuk, sosyal güvenlik reformunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük eserlerinden olduğunu vurgulayarak, kendilerinin himayelerinde, bu eseri koruyarak daha ileri taşıyacaklarına yürekten inandığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Selçuk ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal güvenlik merkezlerinin açılış kurdelesini kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yanına gelen 10 yaşındaki Ayşenur Akkaya ile de yakından ilgilendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Selçuk ve beraberindekiler açılışın ardından merkezi de gezdi.