…
15 Ekim 2020, Perşembe İstanbul,Türkiye

Bakanımız Selçuk, “Ortak Paylaşım Forumu 2020" Programına Katıldı


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TİSK ev sahipliğinde online olarak gerçekleştirilen "Ortak Paylaşım Forumu 2020" programına katıldı.

Pandemi sürecinde çalışma hayatında birçok tedbirlerin hayata geçirildiğini hatırlatan Selçuk, salgın başlamadan çok daha önce olası bir duruma hazırlıklı olunduğunu söyledi.
Selçuk, "Bizim çok kapsamlı ve çok geniş bir genel sağlık sigortamız var. Türkiye'de bu sayede nüfusumuzun yüzde 99'u bu kapsama alanında. Ayrıca geniş bir sağlık alt yapımız var. Salgın başlamadan bizim alt yapı anlamında ve sağlık sigortacılığı anlamında çalışmalarımız hazırlıklıydı." ifadelerini kullandı.

Ekonomik istikrar Kalkanı paketindeki uygulamaların hayata geçirildiğini kaydeden Selçuk, paketin içerisindeki en önemli adımlardan birinin kısa çalışma ödeneği olduğunu belirtti. Vatandaşlara gelir desteği sağlandığını belirten Selçuk, ilk başta sosyal yardıma ihtiyacı olan, dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal yardım destek programı açıkladıklarını dile getirdi.

Sosyal yardım destek programının 3 aşamadan oluştuğunu bilgisini veren Selçuk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her bir aşamada ekonomik destek sağlandık. İlk etapta 4.3 milyon haneye bin TL'lik yardım verildi. Düzenli yardımların haricinde ilk aşamada bu şekilde bir can suyu verildi. Daha sonrasında normalde muhtaçlık seviyesinde olmayıp pandemi sebebiyle yardıma ihtiyaçları olanlara yönelik bir program hazırladık. Beyan esaslı gelen başvuruları da kontrol ederek sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımızla görüştük. Bu sayede 1.8 milyon haneye 1000 TL ulaştırmış olduk. Aynı zamanda vakıflarımıza gönderdiğimiz periyodik paylarımız var, onu iki katına çıkardık. Hala da bu sürece devam ediyoruz. Bir ihtiyacı tespit ettiğimiz an 1000 TL yardıma devam ediyoruz. Diğer yandan, kısa çalışma ödeneği ile istihdam kaybı yaşanmasın diye destek sağlıyoruz.”

Bakan Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanan 3.5 milyon kişinin faydalandığını, 2 milyon kişinin de normal çalışma düzenine geçtiğini belirtti.Bakan Selçuk bu kapsamda, yeni normal sürecinde de normalleşme desteği sağladıklarını kaydetti.
Selçuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Nakdi ücret desteğimiz ve işsizlik ödeneğimiz de devam ediyor. Sosyal koruma kalkanı dediğimiz bu paket sayesinde 40 milyara yakın bir desteği sağlamış olduk.”

" İş Gücüne Katılan Kadın Sayısının Artmasını İstiyoruz"

Selçuk, "Kamuda karar alma mekanizmalarında olsun, öğretmenlerin, hakimlerin, mimarların yarıdan fazlası kadın. Milletvekillerimizin yüzde 17'si kadın. İş gücüne katılan kadın sayısının artmasını istiyoruz. Son 18 senede bu oranın arttığını görüyoruz." diye konuştu.

Salgın sürecinin dijital dönüşüm sürecini hızlandırdığını vurgulayan Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

"Hepimiz video konferanslara alıştık. Uzaktan çalışmaya alışıldı. Salgın bize çalışma modellerinin de değişmesi gerektiğini gösterdi. Bizim mevzuat alt yapımız buna uyumlu. Esnek çalışmanın daha farklı modellerini de adapte etmeye çalışıyoruz."
Birlikte üretmenin çok önemli olduğundan söz eden Selçuk, üretim konusunda kadın kooperatiflerini önemsediklerini söyledi. SGK’nın 19 tane teşvik paketi olduğunu hatırlatan Selçuk, katma değeri yüksek, ileride büyük Türkiye amacına ulaşacak üretimler gerçekleştirileceğini aktardı.

Engellilerimiz İçin Haberin Seslendirilmiş Hali