Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Bakanlıklar arası olası işbirliklerini görüşmek üzere İspanya Krallığı Hükümet İkinci Başkan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Díaz Pérez’in davetlisi olarak İspanya’ya çalışma ziyaretinde bulundu.
Bakan Işıkhan, İspanya Krallığı İçerme, Sosyal Güvenlik ve Göç Bakanı Elma Saız Delgado ile görüştü. Işıkhan, iki ülke ilişkilerinin her alanda süratle geliştiğini memnuniyetle gözlemlediklerini ifade ederek, “İki ülke Bakanları olarak, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da ileriye taşınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle çalışma ve sosyal güvenlik alanında işbirliğimizin ve diyaloğumuzun artırılması, her iki ülkede yaşayan vatandaşlarımız için de yarar sağlayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyada yaşanan insani krizlere karşı kararlı, ilkeli ve vicdanlı bir duruş sergileyerek diğer ülkelere yardım eli uzattık ve sosyal adaleti politikalarımızın merkezine yerleştirdik. Bu bağlamda Türkiye, hem son 5 yıldır küresel olarak insani ve kalkınma yardımı konusunda en fazla maddi desteği sağlayan hem de dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumundadır” diye konuştu.
Bakanlık olarak diğer ülkelerle işbirliğini güçlendirme ve deneyimleri aktarma konusunda çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Işıkhan, şöyle devam etti:
“Bakanlıklarımız arasında karşılıklı deneyimlerin paylaşılması ve ortak çalışmaların sürdürülmesi önceliğimiz. Bu noktada, çalışmalarımızı somut bir çerçevede yürütebilmek adına Bakanlıklarımız arasında bir işbirliği anlaşması imzalanmasını önermek istiyorum. Uygun bulmanız durumunda teknik ekiplerimiz çalışmalarına başlayabileceklerdir. Avrupa Birliği’ne tam üyelik, Türkiye için stratejik bir hedef olmaya devam etmektedir. Bölgesel ve küresel sınamalar, Türkiye-AB ilişkilerinin jeopolitik önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu kapsamda, Türkiye ve AB arasında her zamankinden daha güçlü ve kurumsallaşmış bir ilişkiye ihtiyacımız var. Hükümetinizin bu konuda ülkemize verdiği desteğin süreceğine inanıyorum. İspanya’nın Filistin Devleti’ni tanıma kararını ve Avrupa’da vicdanın sesi olan bu olumlu yaklaşımını sürdüreceğine inanıyoruz.”
“Kapsamlı Bir Sosyal Güvenlik Anlaşması Her İki Ülke Vatandaşlarının Yararına Olacaktır”
Bakan Işıkhan, İspanya tarafından, iki ülke arasında bir Sosyal Güvenlik Anlaşması akdedilmesinin önerildiğini belirterek, “Bakanlığıma tevdi edilen taslak metinde sağlık, hastalık, analık, işsizlik ve aile yardımları sigortalarına ilişkin herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Aynı zamanda, İspanya’nın ikili sosyal güvenlik anlaşması önerisinde yer alan yaşlılık, maluliyet, ölüm ile iş kazası ve meslek hastalıkları sigortalarının kapsamı Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesine kıyasla daha daraltılmış durumdadır. Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi ülkelerimiz bakımından yürürlüktedir. Her iki ülkenin vatandaşları bu Sözleşmenin hükümlerinden faydalanmaktadır. Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesinde yer alan hükümlerden daha ileri haklar sunan bir Sosyal Güvenlik Anlaşması taslak metni teknik ekipler tarafından değerlendirilebilir. İleri haklara sahip ve kapsamlı bir Sosyal Güvenlik Anlaşması her iki ülke vatandaşlarının yararına olacaktır” diye konuştu.
Bakan Işıkhan, İspanya’daki temasları kapsamında İspanya Krallığı Hükümet İkinci Başkan Yardımcısı, Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Díaz Pérez ile görüştü.
Burada konuşan Işıkhan, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlam temellere ve güçlü işbirliğine dayandığına vurgu yaparak, “Avrupa ve Akdeniz’in doğu ve batı uçlarında yer alan ülkelerimiz, Avrupa güvenliğinin köşe taşlarını teşkil etmektedir. İlişkilerimizin her alanda süratle geliştiğini memnuniyetle gözlemliyoruz. 17 Kasım 2021 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye-İspanya 7. Hükümetlerarası Zirve’de ilişkilerimizi ‘Kapsamlı Ortaklık’ olarak tanımlamıştık. 13 Haziran 2024 tarihinde Madrid’de gerçekleştirilen 8. Zirve’de ise ilişkilerimizi farklı alanlarda imzaladığımız 13 anlaşmayla daha da güçlendirdik. Zirve’nin, Sayın Cumhurbaşkanımız ve İspanya Hükümet Başkanı Sayın Sanchez’in liderliklerinde, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Bizler de, iki ülke Çalışma Bakanları olarak, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da ileriye taşınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
17 Kasım 2021 tarihinde Ankara'da imzalanan İşbirliği Niyet Beyanı’nın Bakanlıklar arasında çalışma ve istihdam alanlarında her türlü iş birliğine imkân verdiğine değinen Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu Niyet Beyanına dayanarak gerçekleştirdiğimiz 1. Eylem Planı başarılı bir şekilde yürütülmüştür. 2. Eylem Planı ise 8. Hükümetlerarası Zirve sırasında imzalanan Mutabakat Zaptı ile yürürlüğe konulmuştur. İmzaladığımız Mutabakat Zaptı’nın somut çalışmalarla desteklenmesini teminen, Bakanlığımdan ve Türkiye İş Kurumu’ndan irtibat görevlilerini belirleyerek, Eylül ayı başında Dışişleri Bakanlıkları üzerinden tarafınıza bildirdik. Ayrıca, Zirve vesilesiyle kabul edilen Ortak Bildiri’de, İspanya'nın 2025 yılında düzenlenecek olan Dünya Sosyal Kalkınma Zirvesi’nde ‘Küresel İşçi Hakları Şartı’nı destekleme girişimini memnuniyetle karşıladığımızı kayıt altına aldık. Özellikle çalışma ve sosyal güvenlik alanında işbirliğimizin ve diyaloğumuzun artırılması, her iki ülkede yaşayan vatandaşlarımız için de yarar sağlayacaktır. İspanya’da 5 binin üzerinde vatandaşımız bulunduğunu ve ticari ilişkilerimiz arttıkça, karşılıklı vatandaş sayılarımızın da artacağını belirtmek isterim.”
Işıkhan, 2023 yılında 20 milyar Dolara yaklaşan ticaret hacmini, 8. Zirve’de alınan karar doğrultusunda 5 yıl içinde 25 milyar Avroya yükseltmeyi hedeflediklerine vurgu yaparak, “Bu çerçevede, Bakanlıklarımızın ortak çalışmalar yürütmesi faydalı olacaktır. Avrupa Birliği’ne tam üyelik, Türkiye için stratejik bir hedef olmaya devam etmektedir. Bölgesel ve küresel sınamalar, Türkiye-AB ilişkilerinin jeopolitik önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu kapsamda, Türkiye ve AB arasında her zamankinden daha güçlü ve kurumsallaşmış bir ilişkiye ihtiyacımız var. Hükümetinizin bu konuda ülkemize verdiği desteğin süreceğine inanıyorum” diye konuştu.
İki ülke liderinin geçtiğimiz Haziran ayında Madrid’de yaptıkları görüşmelerde, Filistin meselesindeki benzer tutumlarının en üst düzeyde teyit edildiğini hatırlatan Bakan Işıkhan, şunları kaydetti:
“Bu konuda İspanya’nın attığı adımları her zaman takdirle izliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyada yaşanan insani krizlere karşı kararlı, ilkeli ve vicdanlı bir duruş sergileyerek diğer ülkelere yardım eli uzattık ve sosyal adaleti politikalarımızın merkezine yerleştirdik. Bu bağlamda Türkiye, hem son 5 yıldır küresel olarak insani ve kalkınma yardımı konusunda en fazla maddi desteği sağlayan hem de dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Bakanlık olarak da diğer ülkelerle işbirliğimizi güçlendirme ve deneyimlerimizi aktarma konusunda çalışmalar yürütmekteyiz. Buna paralel olarak, Bakanlıklarımız arasında karşılıklı deneyimlerin paylaşılması ve ortak çalışmaların sürdürülmesi önceliğimiz.”
Işıkhan, görev alanlarına giren her konuda bilgi ve tecrübeleri paylaşmaktan, karşılıklı olarak iki ülke vatandaşlarının en yüksek fayda sağlayacağı faaliyetleri değerlendirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.