…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
17 Kasım 2023, Cuma Ankara, Türkiye

Bakan Işıkhan, Antalya’da Ziyaretlerde Bulundu


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve programlara katılmak üzere Antalya’ya gitti.

İlk olarak Antalya Valiliğini ziyaret eden Bakan Işıkhan, Vali Hulusi Şahin’den kentteki çalışmalar ve projelere ilişkin bilgi aldı.

Ardından Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Teknokent arasındaki Mesleki İş Birliği Protokolü İmza Töreni’ne katılan Bakan Işıkhan, Rektörlük Senato Odasında Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın da katılımıyla imzalanan iş birliği protokolünün hayırlı olmasını diledi.

Törende konuşma yapan Bakan Işıkhan, çalışma hayatının en önemli noktalarından birinin istihdamı artırmaya yönelik çözüm odaklı politikalar geliştirmek olduğunu ifade ederek, "İstihdam artışı kadar önemli bir diğer konu ise nitelikli iş gücü oluşturabilmektir. Bu sebeple İŞKUR vasıtasıyla yürüttüğümüz aktif işgücü programlarımızın en önemli ayağı olan mesleki eğitim programlarımızla piyasanın ve işverenlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirme gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.

Işıkhan, imzalanan protokolle temel hedefin alanında yetkin ve saygın üniversitelerle ve Teknokent yönetimleriyle, mesleki eğitim alanında işbirliği sağlayarak iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanları yetiştirmeye yönelik bir eğitim modelini hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

“Her Coğrafi Bölgede En Az Bir Üniversite ile İş Birliği Gerçekleştirmeyi Hedefliyoruz”

Bu çerçevede her coğrafi bölgede en az bir üniversite ile iş birliği gerçekleştirmeyi hedeflediklerine değinen Bakan Işıkhan, sözlerine şöyle devam etti:

“İstiyoruz ki çalışma hayatına atılacak gençlerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız yapmak istedikleri işi bizzat mutfağında öğrensin. Özellikle Akdeniz Üniversitesi gibi değerli üniversitelerimiz başta olmak üzere oda, borsa ve sanayi birliklerinin de dahil olduğu sosyal paydaşlarımızın bu alandaki desteklerini çok önemsiyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki işbirliği, güç birliği ve ortak aklın olduğu yerde başarı, çözüm ve katma değer vardır. İmzaladığımız bu protokol, ihtiyacımız olan ortak akıl ve işbirliğine çok iyi bir örnek teşkil ediyor."

Çalışma hayatı ve iş gücü piyasasının geleceğini ilgilendiren bu konuda akademi camiasının inisiyatif alarak sorunların çözümüne katkıda bulunmasının memnuniyet verici olduğunu aktaran Işıkhan, "İnanıyorum ki daha donanımlı, üretken ve alanında yetkin bir iş gücü profili oluşturarak hem çalışma hayatına hem de geleceğin her bakımdan güçlü Türkiye'sine katkıda bulunmuş olacağız” dedi.

Törene Antalya Valisi Hulusi Şahin, AK Parti Antalya Milletvekilleri Kemal Çelik, Tuba Vural Çokal, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin ve Antalya Teknokent Müdürü İbrahim Yavuz katıldı.

Törenin ardından üniversiteli gençlerle buluşan Işıkhan, gençlerle sohbet etti, talep ve önerilerini dinledi.

Daha sonra, AK Parti Antalya İl Başkanlığı'nı da ziyaret eden Bakan Işıkhan,  burada yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana kutsal toprakların, ilk kıblenin zulüm altında olduğunu ifade etti.

“Filistin Rahat Bir Nefes Alana Kadar Mücadelemizi Sürdüreceğiz”

Filistin rahat bir nefes alana kadar ve kalıcı ateşkes sağlanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Bakan Işıkhan, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımızın da defaatle dile getirdiği gibi hem insani yardımlarımızı ulaştırma noktasında hem de diplomatik girişimlerimizi sürdürme noktasında kararlıyız. Gazzeli kardeşlerimizin yalnız olmadığını tüm dünyaya ilan etmeye devam edeceğiz. Biz Türkiye olarak, en kötü barışın dahi savaştan ve kan dökmeden çok daha iyi olduğuna inanan bir millet olarak haktan, adaletten ve barıştan yana tavrımızı ortaya koymaya devam edeceğiz."

Bakan Işıkhan'a, AK Parti Antalya Milletvekilleri Kemal Çelik, Tuba Vural Çokal, İbrahim Ethem Taş, Atay Uslu, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de eşlik etti.

“İşçimizin, Esnafımızın, İşverenimizin Hakkını Gözetecek Politikalar Yürüttük”

Ardından “Antalya Esnaf ve İş İnsanları Buluşması” programına iştirak eden Bakan Işıkhan, burada bir konuşma yaparak, çalışma hayatı için emektarlarla bir arada olmak, onları dinlemek, hem il özelinde yapılan ve yapılacak faaliyetleri yerinde incelemek hem de talep ve ihtiyaçları tespit etmek üzere il il, ilçe ilçe gezmeye devam edeceklerine vurgu yaptı.

Işıkhan, özellikle sahadan gelen talepleri, tespitleri ilk ağızdan duymak bakımından bu buluşmaları çok önemsediğine değinerek, şunları kaydetti:

“Sizler sahanın gözü, kulağısınız. Yaşadığınız şehrin, ilçenin hatta mahallenin özetisiniz diyebiliriz. Küçük ya da büyük farketmeksizin çarşı, bir mahallenin merkezidir. Esnaflar, Sanatkarlar ve Tüccarlar, yaşadığı şehri hem ekonomik anlamda hem de sosyal anlamda en iyi bilen ve analiz edebilen kişilerdir. Sizler; bir taraftan üreterek, istihdam oluşturarak, şehrinin, ülkesinin kalkınmasına katma değer oluştururken, diğer taraftan da bir kültür ve yaşam biçimi inşa ediyorsunuz. Bu sebeple görüşleriniz, geri bildirimleriniz, talepleriniz bizler için çok kıymetli. Bizler bugüne kadar milletimizden gelen talep ve istekleri hiçbir zaman geri çevirmedik. İmkanlarımız ölçüsünde her zaman insan odaklı, millet odaklı bir yönetim anlayışını benimsedik. İşçimizin de, esnaflarımızın da, işverenimizin de hakkını gözetecek politikalar yürüttük.” 

“2002’den Bu Yana Antalya’da İŞKUR Aracılığıyla 376 Bine Yakın Kişiyi İşe Yerleştirdik” 

Aktif işgücü piyasası programları ve teşvikler ile istihdamı destekleme ve yatırım ortamını iyileştirme noktasında çalışmaların meyvelerini almaya devam ettiklerine işaret eden Işıkhan, şu bilgileri paylaştı:

“Antalya’da İŞKUR aracılığıyla 2002'de toplam sadece bin 237 vatandaşımızı işe yerleştirmişken; geçtiğimiz yıl toplam 45 bin 916 kişiyi işe yerleştirdik. 2002 yılından günümüze kadar ise toplam 375 bin 902 vatandaşımızın İŞKUR aracılığıyla Antalya’da işe yerleşmesini sağladık. 2002 yılından günümüze kadar şehrimizde toplam 142 bin 242 vatandaşımızın mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları ve girişimcilik eğitim programlarından yararlanmasını sağladık. Antalya’da; 179 bin 431 vatandaşımıza 2,4 Milyar lira Kısa Çalışma Ödeneği; 419 bin 193 vatandaşımıza 2,4 milyar lira İşsizlik Ödeneği, 178 bin 648 vatandaşımıza 761 milyon lira Nakdi Ücret Desteği ödedik. Bizler en zor zamanlarda dahi birbirine kenetlenerek sorunlarını çözebilen bir milletiz. Destekle, dayanışmayla, yardımlaşmayla her şeyin üstesinden gelebiliyoruz hamdolsun.”

Bakan Işıkhan, salgın döneminde, afetlerle mücadele ederken, depremin yaralarını sarmaya çalışırken özellikle esnafların bu mücadelelere sunduğu katkıların, ortaya koyduğu dayanışma bilincinin asla göz ardı edilemeyeceğine vurgu yaparak, “COVID-19 salgını sürecinde gösterdiğiniz direnç ve dayanıklılık takdire şayan olduğunu vurgulamak isterim. Bu süreçte bizler de devlet olarak sizlere sağladığımız kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret gibi desteklerle yanınızda olmaya gayret ettik. Salgın sonrası normalleşme döneminde uyguladığımız teşviklerle de bu desteklerimizi sürdürdük, sürdürmeye de devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Genç ve Dinamik Nüfusumuz, Sağlam Altyapımız, Sanayi Üretim Kapasitemiz, Gelişen Ekonomimiz Bize Ciddi Avantajlar Sağlıyor”

Önceliklerinin 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ili ayağa kaldırarak eski günlerine kavuşturmak olduğunu kaydeden Işıkhan, “Bu süreçte 70 ilimiz tüm dünya ülkelerine örnek olacak büyük bir dayanışma örneği sergileyerek depremden etkilenen şehirlerimize adeta can oldu, hayat oldu. Bu süreçte bölge illerimize destek veren, onlara kucak açan, yuva olan Antalya’nın yüce gönüllü esnaflarına, tüccarlarına, iş insanlarına ve tüm Antalyalı kardeşlerime şahsım ve milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Birlikte ne kadar güçlü olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Bu birlik ve beraberlik ruhuyla tüm eksikliklerimizi tamamlayacağımıza ve tüm badireleri aşacağımıza inanıyorum. Genç ve dinamik nüfusumuz, sağlam altyapımız, sanayi üretim kapasitemiz, gelişen ekonomimiz bize ciddi avantajlar sağlıyor. Antalya özellikle bulunduğu coğrafi konum itibariyle potansiyeli oldukça yüksek bir şehrimiz. Bu anlamda Antalya’nın mevcut potansiyelini ve hali hazırdaki faaliyetlerini daha çok geliştirmek adına daha çok çalışacağız. İstihdamdan sosyal güvenliğe ve sosyal politikalara kadar geniş bir yelpazede Antalya’nın her türlü sorunu ile birebir ilgileniyoruz, ilgilenmeye de devam edeceğiz” değerlendirmelerinde bulundu.

Vatandaşlarla, esnaflarla, işverenlerle, yatırımcıyla,  üretimciyle daha çok bir araya gelerek, onları daha çok dinleme fırsatı bulacaklarını söyleyen Bakan Işıkhan, “Bizler yatırımı, üretimi, istihdamı destekleyecek, büyütecek, şartları iyileştirecek her adımı atmaktan imtina etmedik, etmeyeceğiz. İşverenlerimizle, çalışanlarımızla, esnafımızla, tüccarımızla yediden yetmişe milletimizin her bir ferdiyle el ele verip Antalya’yı ve Türkiye’yi hakkı olan noktaya taşıyacağız. Geleceğin güçlü müreffeh Türkiye’sini birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.

Antalya İŞKUR İl Müdürlüğü’nü de ziyaret eden Bakan Işıkhan, Genel Müdür Samet Güneş’ten kurumun kentteki çalışmaları ve projelerine ilişkin bilgi aldı.