…
…
…
…
…
14 Mart 2024, Perşembe Ankara, Türkiye

Bakan Işıkhan, Ankara’da Kadın İstihdam Sistemi İş-Pozitif Tanıtım Programı ve İstihdam Fuarı’na Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Ankara’da düzenlenen Milli Müdafaadan Milli Kalkınmaya Türkiye Yüzyılı’nın Kadınları “Kadın İstihdam Sistemi İş-Pozitif” Tanıtım Programı ve İstihdam Fuarı’na katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Işıkhan, konuşmasının başında Ramazan-ı Şerif’i tebrik ederek, bu mübarek günlerin İslam âlemine, tüm insanlığa hayırlar getirmesini diledi.

Ankara’nın, İş Pozitif Kadın İstihdamı Projesinin sloganında yer aldığı gibi “Milli Müdafaadan Milli Kalkınmaya” rotası istikametinde; büyüyen Türkiye’nin işaret fişeği olacağına vurgu yapan Işıkhan, “İnşallah bunu kadın erkek, genç yaşlı demeden hep birlikte, el birliğiyle, çalışarak, katma değer üreterek, daha fazla yatırımla, daha fazla istihdamla başaracağız. Bizler kadını toplumun kurucu unsuru olarak gören bir gelenekten, baş tacı yapan bir inanç ve kültürden geliyoruz. Son 21 yılda ise aynı anlayışla, ülkemizin gerçekleştirdiği kalkınma ve ilerleme hamlesinde de kadınlar emeği, çabası ve gayreti ile aktif rol üstlenmişlerdir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, kadınların sosyal, ekonomik ve hukuki mücadelesine öncülük etmiş ve bu alanda Türkiye’ye küresel bir vizyon kazandırmışlardır. Bizler de onların izinde yeni yüzyıla mührünü vuracak, yeni bir kadın istihdam seferberliği için ilk adım olarak gördüğümüz önemli bir projeyi daha hayata geçirmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yaklaşık Bir Ayda 45 Bin Kadını İşe Yerleştirdik”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde açılışı gerçekleştirilen İş Pozitif ile 21 yıldır en fazla önem verilen konuların başında gelen kadın istihdamı seferberliğinin başlatıldığını hatırlatan Bakan Işıkhan, “Bu kapsamda projemizi doğudan batıya, güneyden kuzeye her il ve bölgemize anlatmak üzere yola çıktık. Projemizi başlattığımız 9 Şubat’tan bu yana yaklaşık bir ayda 45 bin kadını işe yerleştirdik kıymetli kardeşlerim. 1 ayda 45 bin kadını istihdamla buluşturduk. İnşallah bu rakam her geçen gün katlanarak artacaktır. Biz biliyoruz ki, geleceğin güçlü Türkiye’sine giden yol kadın erkek her bir insanımızın sosyal ve ekonomik kalkınma sürecinde fırsatları ölçüsünde yer aldığı, topyekun bir seferberlik şuurundan geçmektedir” diye konuştu.

“2023 Yılı Boyunca Türkiye Genelinde 877 Bine Yakın Kadına Danışmanlık Hizmeti Vermiş Durumdayız”

Işıkhan, nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın mümkün olmadığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçmişten günümüze binlerce yıldır olduğu gibi önümüzdeki yüzyılda da kadınların, aklına, fikrine ve vizyonuna ihtiyacımız var. Bu sebeple projelerimiz ve programlarımızla kadın istihdamını önceliyoruz. Yarın kamu istihdam kurumumuz İŞKUR’un kuruluşunun 78’inci yıl dönümü, bu 78 yılda milyonlarca vatandaşımızın çalışma hayatına katılımını sağladığımız gibi, bundan sonra da gayretle çalışmalarımızı ve projelerimizi sürdüreceğiz. Son 21 yılın rakamlarına baktığımızda; İŞKUR vasıtasıyla işe yerleştirdiğimiz 13 milyonu aşkın vatandaşımızın 4 milyondan fazlasını kadınların oluşturduğunu görmekteyiz. Yine son 21 yılda, İŞKUR’un Aktif İşgücü Programlarından yararlanan vatandaşlarımızın sayısına baktığımızda ise yaklaşık 5 milyon insanımızın 2 buçuk milyonunu kadınlardan oluştuğunu görmekteyiz. Eğitim, özellikle nitelikli iş gücünü artırma noktasında hayati bir öneme sahiptir. Bu sebeple eğitim, proje ve politikalarımızın merkezinde yer alan önemli bir konudur. Bu anlamda kadınların mesleki eğitim programlarına ilgisi, kadınların bu alandaki varlığı bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Eğitimli ve nitelikli iş gücü hedefiyle, geçtiğimiz yıl içerisinde 27 binin üzerinde kadını kurs ve programlardan yararlandırmış durumdayız. İŞKUR olarak işe yerleştirme sürecinin en önemli adımlarından birisi olarak gördüğümüz iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerimizi de sürdürmeye devam ediyoruz.  Bu kapsamda yine 2023 yılı boyunca Türkiye genelinde 877 bine yakın kadına danışmanlık hizmeti vermiş durumdayız.”

Sadece danışmanlık hizmeti alan kadınların sayısına bakıldığında bile kadınların çalışma isteği ve azmini görebildiğini kaydeden Bakan Işıkhan, “Biz de Bakanlık olarak bu azmi ve kararlılığı, sahip olduğumuz tüm imkânları seferber ederek, ülkemizin istikbali için birer katma değere dönüştürmenin gayreti içerisindeyiz. İş Pozitif Projemiz de tam olarak böyle bir anlayışın sonucudur. Proje kapsamında, 10 Bakanlığımız proje ortağı olduğu, tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak, İş-Pozitif adı altında bir bilgi sistemi kurduk. İş Pozitif; istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen, işgücü ihtiyacı ve istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörlerin çevrimiçi olarak bir araya gelebileceği iş birliği sistemidir” değerlendirmesinde bulundu.

Işıkhan, çalışma hayatının en büyük problemlerinden birinin kayıt dışılık olduğuna değinerek, şunları aktardı:

“Kayıt dışılık özellikle kadınların sosyal güvenliğini, geleceğini tehdit etmektedir. Bu projeyle inşallah, bu tür problemlerin de önüne geçmiş olacağız. Böylece, kadınların kayıtlı çalışma hayatına aktif olarak katılımlarının artırılması, hibe, teşvik, kredi ve muafiyetler aracılığıyla kadın girişimciliğinin yolunun açılması ve aynı zamanda işverenlerin de teşvik edilmesine önemli bir katkı sağlamış olacağız. Kadın istihdamı aynı zamanda sürdürülebilir bir ekonominin tesis edilmesinin yanı sıra sosyal uyum ve katılımı da beraberinde getirecektir. Bu minvalde hedefimiz bu öneme binaen daha fazla politika geliştirmektir. Projemizin başta kadınlar olmak üzere, çalışma hayatına, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Gelecek yüzyılımızı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde sizlerin inşa edeceğine yürekten inanıyorum.”

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, AK Parti Grup Başkan Vekili Dr. Leyla Şahin Usta ve iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.