…
16 Mart 2023, Perşembe

Bakan Bilgin, Malatya’da Depremzedelerle Buluştu


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Malatya’da depremzedeleri ziyaret etti. Malatya Afet Koordinasyon Merkezinde depremden etkilenen illerdeki çalışma hayatına ilişkin tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde bir cam fabrikasındaki sanayicilerle de bir araya geldi.

“İkinci 25 Bin Kişilik İstihdam Paketini Bölgede Açacağız”

Bölgenin normalleşmesi için tüm önlemlerin alındığını belirten Bilgin; istihdam sorununa ilişkin de alınan ve alınacak olan tedbirleri şöyle anlattı;  “İşletmeler üretim faaliyetlerine devam edememe, pazarlarını kaybetme ya da sorun yaşama durumlarında şartlarını biliyorlar. İŞKUR’dan ve kurumlarımızdan bu durum zaten kendilerine iletiliyor. Bu imkânları doğrudan doğruya istifade etmeleri için onların önlerine koyduk. Müracaatlar başladı, ödemeler yapılıyor. Bölgemizin normalleşmesini teşvik edecek tüm önlemleri alıyoruz. Her ihtiyacı karşılamak bizim görevimiz. Bölgedeki en büyük problem istihdam problemi. İlk aşamada 25 bin yeni istihdam gerçekleştirdik. Bu istihdam, valilik organizasyonu ile yürüyor. Geliri olmayan aileler tespit edilerek ikinci 25 bin istihdam paketini de bölgede açacağız. Dolayısıyla bölgemizin normalleşmesi ekonomik hayatın harekete geçmesi, yeniden başlangıcı teşvik edecek bütün önlemleri alıyoruz. Bu konuda da hiçbir sınır tanımadan her ihtiyacı karşılamak bizim görevimiz.” diye konuştu.

Bakan Bilgin, bölgede doktor tedavi katılım payının kaldırıldığını, nakdi destek ücret desteği sunulduğunu söyledi. Kısa çalışma ödeneğinin de devreye sokulduğuna değinen Bilgin, bunun iş organize etme kabiliyetinin ve bölgeden emeğin uzaklaşmasının önüne geçilmesinde katkısının bulunduğunu ifade etti.

“Çalışanlara Asgari Ücretin Üzerinde Destek Verilecek”

Malatya'daki temasları kapsamında 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde bir cam fabrikasındaki sanayicilerle bir araya gelen Bakan Bilgin, burada sanayicilerin, üretimin artırılmasına ve işçilerin durumuna yönelik taleplerini dinledi. Bilgin, burada yaptığı konuşmada, üretimin başlamasının hayatı da normalleştireceğine dikkat çekerek; “İlk aşamadaki sorun, iş gücü kaybı. Yani çalışan insanların, iş gücümüzün başka şehirlere gitmesi ve üretimin ihtiyaç duyduğu emeği organize edememesi. Bu konuda bizim zaten bir hazırlığımız var. Çalışanlarınızın aldığı asgari ücretin üstünde onlara bir destek vermek. Bu, işveren sigorta priminin doğrudan doğruya devlet tarafından karşılanarak işverenin verdiği payın işçi maaşına, işin ücretine eklenmesi. Bu çalışmamızı son aşamaya getirdik. İlgili kuruluşlarla birlikte çalışmamızı bitirdikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız." diye konuştu.

“Sanayiden Gelecek Her Türlü Talebi Karşılamaya Hazırız”

Bakan Bilgin, EYT'den dolayı emekli olan işçilerin tekrar çalışmasının önünü açtıkları ve kıdem tazminatları için de önemli destekler verildiği bilgisini paylaştı.

Sanayiden gelen, gelecek her türlü talebi yasal mevzuat sınırları içerisinde karşılamaya hazır olduklarının altını çizen Bilgin, “Sanayi harekete geçmeden Türkiye harekete geçemez. Türkiye sanayi ile büyüyor. Son açıklanan sanayi rakamları da sanayiye dayalı büyümenin devam ettiğini gösteriyor. Bizim iki çıkış yolumuz var; biri sanayinin büyümesi. Ekonomiyi sürükleyecek, diğer sektörleri sürükleyecek bir etki yaratması. İkinci yolumuz da ihracat. Bunun için işbirliği yaparak, dayanışma içerisinde depremin sorunları da dahil bütün sorunları çözeceğimizi belirtmek isterim" diye konuştu.

“EYT’de Hiçbir Hak Kaybı Yaşanmayacak”

EYT’de hiçbir hak kaybı yaşanmayacağını ve gecikmelerde gerekli ödemelerin yapılacağını kaydeden Bakan Bilgin, “EYT sorunu çözüldü. Sevinci buruk bir sevince dönüştü. Bölgede deki EYT taleplerini karşılıyoruz. EYT’de kimsenin herhangi bir hak kaybı olmayacaktır” dedi.

Bilgin, verilen desteklerle ilgili de Türkiye Cumhuriyetinin bir sosyal devlet olduğunu anımsatarak, “Esnaflarla ilgili taleplerle karşılaşıyoruz. Türk devleti elinden gelen tüm destekleri verecektir. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir ve vatandaşının bütün ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurumlarıyla milletimizin, bölgemizin hizmetindedir. Önümüzdeki bütün sorunları çözerek geleceğe hazırlanacağız, geleceğimizi yeniden kuracağız. Bu vesileyle tekrar Malatya’mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kayıplardan dolayı baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.