…
…
…
…
29 Eylül 2021, Çarşamba Ankara,Türkiye

Bakan Bilgin, “Omuz Omuza 165 Yıl Demiryolu İşçi Buluşması” Programı’na Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TCDD Behiç Erkin Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Omuz Omuza 165 Yıl Demiryolu İşçi Buluşması” Programına katıldı.

Demiryollarının 165. yıldönümünü kutlamanın heyecan verici olduğunu söyleyen Bakan Bilgin, “Bir demiryolcu olarak 165. yılınızı kutluyorum Ben Genel Müdür olduğum zaman Türkiye’de hızlı demiryolundan çok söz edilmişti ama hızlı tren mevzusu her söylendiğinde insanlar gülümsüyordu böyle bir şey mümkün olmaz diye. O günlerde demiryolunu ıslah etmeye yönelik bir proje vardı. Dönemin bakanını ikna ettim, bu projeyi hızlı tren projesine çevirebiliriz dedik. Fakat bütün mevzuat demiryolunda belli alanlarda çift hat yapalım, yolu rahatlatalım diye bir hazırlık vardı. Biz bunu hızlı tren projesine dönüştürdük ve ben bir basın toplantısıyla hızlı tren projesini tanıttım. Hızlı Tren Projesi’nin gerçekleşmesi için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan demiryollarına büyük bir destek verdi, kaynak aktardı ve hızlı tren şimdi Türkiye’nin her yerine gidecek aşamaya geldi bu bizim için gurur meselesidir.” ifadesini kullandı.

“Demiryolları Sanayi Çağının Lokomotifidir”

Bazı düzenlemelerle Ankara-İstanbul arası hızlı trenin yaklaşık 3 saatte İstanbul’da olacağını belirten Bilgin, “Bu hayalin gerçekleşmesini 20 yıl içinde görmek heyecan verici. Gazi Üniversitesi’nde çalışırken bu sektörle ilgilenmemin sebebi şuydu: Türkiye neden sanayileşmede gecikti? Bunu araştırırken demiryollarının önemini gördüm. Türkiye’de demiryolları ile ilgili 10 tane kitap varsa 5 tanesinde benim imzam vardır. Çeşitli tezlerde demiryolları ile kalkınma arasındaki ilişkiyi tartıştım. Demiryolları sanayi çağının taşıyıcısıdır, lokomotifidir. Demiryolu olmadan Sanayi Devrimi gerçekleşemez, bizdeki gecikmenin en önemli sebeplerinden birisi budur. Son 20 yılda yaklaşık 20 milyar dolar civarında kaynak aktarıldı demiryollarına, bu kaynağın Türkiye’nin kalkınmasının itici gücü olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’nin Kalkınma Yüzü Demiryollarından Geçer”

Türkiye’de karalama edebiyatı ve negatif propaganda yapanların her dönemde var olduğuna dikkat çeken Bilgin şöyle devam etti: “Bunlar Türkiye’nin gücüne, Türk insanının yaratıcılığına, enerjisine ve potansiyeline inanmayanlardır. Türkiye artık Behiç Bey’in başlattığı dönemdeki heyecanı, yüksek hızlı trenlerle devam ettiriyor. Kalkınmamızın arkasındaki en önemli kaynaklardan birisi budur. Demiryolu Endüstrisi aslında sanayileşmenin de kaynağını oluşturur, oradan mühendislik üretir, otomotiv endüstrisinin unsurları demiryolları fabrikalarından doğmuştur. Türkiye’nin kalkınma yüzü demiryollarından geçer ve Türkiye bu yola gecikmiş de olsa girmiştir, bu yolda hızla ilerlemektedir. Türkiye’nin başarılarına sadece politik olarak bakmamak lazım, bunu Türkiye’nin ilerleme meselesi olarak görmek lazım, bu Türkiye’nin başarısıdır. Hep negatif bakalım, her şey kötü gidiyor anlayışı problemli bir anlayıştır. Özgüvenimizi yüksek tutalım, Türkiye başarabilir, Türkiye 100 milyar doları geçen bir ihracat gerçekleştiriyorsa yerli ve milli otomobil sahneye çıktığı zaman geride kaldığımız aşamaları hızla geçmenin gururunu yaşamamız gerekiyor. Ben bu yoldaki ilerlemelerin özgüvenimizi arttırması gerektiğini düşünüyorum.”

“Türkiye, Bu Yılın Sonunda İnşallah Yüzde 10 Civarında Büyüyecek”

Uluslararası kuruluşların Türkiye’ye karşı yürütülen projenin bir parçası olarak negatif açıklamalarda bulunduklarını hatırlatan Bilgin, “Hepsi pişman oldular, çok geçmeden açıkladıkları beklenti rakamlarını değiştirdiler. Akdeniz’de, Libya’da, Suriye’de ve bütün bu coğrafyada Türkiye’ye karşı bir proje var. Uluslararası güçleri de bir miktar anlamaya çalışalım, uzun yıllar kontrol altında tuttukları ülke kontrolden çıkıyor, onlar da şaşırıyorlar. Türkiye’ye yönelik operasyonlar, acaba tekrar kontrol altına alabilir miyiz çabalarıdır. Bu yılın sonunda inşallah Türkiye yüzde 10 civarında büyüyecek. Bunu tesadüfen söylemiyorum Türkiye’nin büyümesini analiz ederek, büyümenin hangi sektörlerde nasıl gerçekleştiğini, buradaki yerli katma değerin, emeğin yaptığı değeri ölçerek Türkiye’deki negatif düşünenlerin ön yargılarından kurtulması gerek” diye konuştu.

“İmzaladığımız Toplu İş Sözleşmeleriyle Üretim İvmesini Hızlandıracak, Ülkemizin Daha Güçlü Yarınlara Ulaşmasına Vesile Olacağız”

Programda konuşan Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise “Demiryollarımız, bu ülkenin ve bu toprakların ekonomik ve sosyal hayatının ötesinde stratejik bir öneme sahiptir. Pandeminin etkilerinin en ağır hissedildiği 2020 yılında birçok gelişmiş ülke ekonomik olarak küçülme yaşarken ekonomimiz yüzde 1.8’lik büyüme ile yükseliş trendini sürdürdü. Bu yılın ilk çeyreğinde de elde ettiğimiz yüzde 7.2’lik büyüme oranıyla geçen sene yakaladığımız ivmeyi devam ettirdik. Ekonomimiz 2021’in ikinci çeyreğinde yüzde 21.7’lik büyüyerek dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi oldu. İstikrarlı büyümeyi yılsonuna kadar da devam ettireceğiz. Ekonomimizdeki bu büyümeyi ülke genelindeki güçlü ve istikrarlı yönetim, işleyen bir ekonomi, dinamik üretim sistemine borçluyuz. Sizlerin emek ve gayretleriyle hep birlikte bu sıkıntılı süreçten çıkıyoruz. İmzaladığımız toplu iş sözleşmeleriyle de üretim ivmesini hızlandıracak, ülkemizi daha güçlü yarınlara ulaşmasına vesile olacağız. Hedeflerimizi hayata geçirirken, ülkemizin bütünsel kalkınmasına destek olurken bizim için en önemli husus bu uğurda alın teri döken sizlersiniz. Bu açıdan imzalanan toplu iş sözleşmelerinde sizin emek ve alın terinizin korunması için tüm taraflar iyi niyet ve samimiyet göstererek büyük bir gayret sergilediler. Birinci yıl için ilk 6 ayda yüzde 12, ikinci 6 ay için yüzde 5, ikinci yıl ilk ve ikinci 6 aylar için de yüzde 5 oranında zamlarla birlikte enflasyon farkları da dikkate alınacaktır. Böylece işçi kardeşlerimizi enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz. Toplu iş sözleşmesinin de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“Kovid Döneminde Çarkların Dönmesinin En Büyük Sebebi Çalışanlarımız”

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da “Yarım asır evvel ben bu kuruma girdim. Rahmetli annem demiryollarının imtihanına götürdü, hepimiz bu kurumdan ekmek yedik. Vedat Bey ile Genel Müdürken birlikte çalışma imkanım oldu. Vedat Bey, 18 sene sonra şimdi Türkiye Cumhuriyeti’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu. Çizgi tuttuğu zaman bir problem yok. İşçi, memur ayırmadım hiçbir zaman, biz aynı gemideyiz işçi de memur da, biz aynı ideal için çalışıyoruz bu kurum, bu ülke daha iyi noktaya gelsin diye çalışıyoruz. Kovid döneminde başta sağlık çalışanlarına teşekkür etmek lazım ama çarklar dönüyorsa da bunun en büyük sebebi çalışanlarımız. O zor dönemde omuz omuza bu çarkları bizim çalışanlarımız döndürdü. Bundan sonra da bu ülke için keyifle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından bakanlara çiçek takdim edilerek aile fotoğrafı çekildi.

Düzenlenen programa TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Hasan Pezük, TCDD Genel Müdür Yardımcısı Metin Akbaş, TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar ve demiryolu işçileri de katıldı.