…
…
…
…
…
22 Mart 2022, Salı Gaziantep,Türkiye

Bakan Bilgin, Gaziantep'te "Yeni Bir İstihdam Modeli: Üretim Sürecine Katılım Programı” Tanıtım Toplantısına Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Gaziantep Şehitkamil Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Bir İstihdam Modeli: Üretim Sürecine Katılım Programı” tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Bilgin, Türkiye'nin üretim gücünün daha da gelişmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye'nin son 20-25 yılda demokratikleşme sürecinde kazandığımız mesafeleri buradaki katılımcılar bizzat yaşayarak tecrübe ettiler. Şimdi bu süreci daha ileriye taşımak gerekiyor. Daha güçlü bir Türkiye, daha çok üreten bir Türkiye ve kalkınmasıyla demokratikleşmesini birlikte ivmelendirerek yürüyen bir Türkiye. Bunu başarabilecek bir güce sahibiz. Bu güç bizim insan kaynağımızda, tarihsel birikimimizde, kimliğimizin bilinçaltında, zihin dünyamızda var" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in bir liman şehri olmadığını ancak hızla limanlara bağlamak gerektiğini kaydeden Bilgin, bu anlamda da önemli çalışmaların hayata geçirildiğini söyledi. Bakan Bilgin, her alanda dünya çapında yetişmiş insan gücüne sahip olduklarının altını çizerek, "Nobel ödülü alan edebiyatçımız var, bilim adamımız var. Daha pek çok sahada sanattan edebiyata, ekonomiden mühendislik alanlarına, kanser araştırmalarından başka alanlara kadar her alanda yetişmiş insan gücü var. Bizim esas gücümüz bu. Kimin sayesinde kırdı, insan gücüyle kırdı, üreten, dünyanın her tarafına mal satan, ihracat yapan, iş adamları sayesinde kırdı. Türkiye içine sıkıştırılmak istenen çemberi kırmış bulunuyor. Biz bunu daha ileri düzeye taşımak zorundayız" diye konuştu.

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Olarak Biz Üstümüze Düşeni Yapacağız"

Gaziantep'te yeni bir istihdam modelini hayata geçirdiklerinin bilgisini paylaşan Bilgin, "İhtiyaç olan bir iş yerine alınan işçinin 3 ay ekonomik ihtiyaçlarını biz karşılayacağız, ücretini de biz vereceğiz. Nerede ihtiyacınız varsa orada eğitin. Ondan sonra yetiştirdiğiniz elemanları üretim sürecinde ihtiyacınız olan işe koyun ve üretime devam edin. Modelimizin esası bu, sizin taleplerinize göre oluşturulmuş bir modeldir. Devlet burada, Çalışma Bakanlığı olarak biz üstümüze düşeni yapacağız" şeklinde konuştu.

“Türkiye Bir Sosyal Devlet Olduğunu Dosta da Düşmana da Gösterdi”

Türkiye'nin bugün artık ileri sanayi devrimini, üretim sürecine kattığı bütün teknolojiyi bilen ve uygulayan sanayicilere sahip bir ülke olduğunu ifade eden Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla 'Biz artık dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olmaya aday olan bir ülkeyiz' dediğimiz zaman kimsenin bundan şüphesi olmasın. İçinde bulunduğumuz konjonktür, bazı sorunları ortaya çıkarıyor. Hepimiz biliyoruz, pandemi süreci dünya ekonomilerini olumsuz etkiledi. Öyle manzaralar gördük ki hepimizin hafızasında, sokaklarda, hastane koridorlarında hatta hastane önlerinde ölen insanların görüntüsünü izledik televizyonlarda. Türkiye, bunları yaşamadı. Türkiye, sağlık alanında da büyük bir devrimi gerçekleştirdi ve halkının tamamının sağlık sigortasını devletin karşıladığı bir sosyal devlet olduğunu dosta da düşmana da gösterdi."

“Tarihsel Olarak Asgari Ücrette Yaptığımız Artış Çok Önemlidir”

Bakan Bilgin, Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa asgari ücreti yüzde 50'nin üzerinde artırdıklarını anımsatarak, "Arkasından da enflasyon farkını, kamu çalışanlarına aktardık. Türkiye sosyal devlet olmanın gereğini her alanda yerine getirdi. Bugünlerde asgari ücret tartışmaları yapılıyor yeniden. Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum. Çünkü tarihsel olarak asgari ücrette yaptığımız artış çok önemlidir. Bu üretim sürecinde işçi ve işverenin birlikte sorumluluk almasının da, aldığının da bir gereğini ortaya koymaktadır. Yani işveren de asgari ücretin dışında diğer ücret türlerini de kendiliğinden kademelendirmiştir. Daha üst ücret alanları da asgari ücret düzeyinde yeniden düzenlemiştir" bilgisini paylaştı.

Dünyada enflasyon, üretim ve tedarik zincirlerinde sorunlar yaşandığını anımsatan Bilgin, "Unutmayalım Türkiye'nin bugün karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunların büyük çoğunluğu, dünyada meydana gelen negatif olayların, pandeminin getirdiği maliyetlerin bize yansımasıdır" dedi.

Bakan Bilgin, ABD ve Avrupa'nın ayağa kalkamadığını söyleyerek, şunları aktardı:

"Bütün bu süreçte Türkiye 2021 yılını yüzde 11 büyüyerek gerçekleştirmiştir. Bunu Türkiye'nin üretim gücüyle, Gaziantep gibi şehirlerimizin üretiminin gücüyle, enerjisiyle gerçekleştirmiştir. Kimse endişe etmesin Türkiye büyümeye devam edecek. Evet enflasyon var, özellikle doğalgaz, petrol gibi ithal ettiğimiz enerji kaynaklarında dışardan yansıyan sorunlar var ama Türkiye bunları normalleştirecek tedbirleri, ekonomi politikalarıyla, yeni ekonomik modeliyle ortaya koymuştur. Önümüzdeki dönem enflasyonun aşama aşama düşeceğini hepimiz göreceğiz. Enflasyonu aşmada da dünyadaki ekonomik krizden Türkiye'ye yansıyan negatif etkilerin meydana getirdiği tahribatları ortadan kaldırmamızın yolu da büyümedir. Büyüme, istihdam, yatırım, bu ilişkinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesidir."

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep'in özel bir şehir olduğunu belirterek, "Bu coğrafyada çok güçlü olmamız gerek, bu ekonomik kalkınma ve insani kalkınmayla olur. Bilgi ekonomisi için yetişmiş beşeri sermaye, bu çok önemlidir. Bunun için de doğru istihdam çok önemlidir. İşçi memleketiyiz, 400 bin işçi var " dedi.

Tanıtım toplantının ardından kentteki ziyaretlerine devam eden Bilgin, Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Model Fabrika'da incelemelerde bulundu.

Bakan Bilgin, burada yaptığı açıklamada, Gaziantep'in ticaretten sanayiye kadar birçok alanda önemli bir şehir olduğunu ifade etti. Gaziantep'in sadece Türkiye'de değil dünyada da yıldızı yükselen bir şehir olduğunu söyleyen Bilgin, bu yüzden geleceğe güvenle bakıldığını vurguladı.

Model Fabrikaların akıllı teknolojilerle donatıldığını belirten Bilgin, şöyle devam etti:

"Model Fabrikaların bir de öncü karakterleri var. Yani endüstriyel üretim düzenine yeni bir ivme kazandırıyor. Yeni bir üretim tarzı getiriyor. Tabi ki her değişimin sorunları var. Bugün Türkiye'de değişimin sorunlarının yoğun yaşandığı, üstelik pandemi sonrası ekonomik krizlerin dünya çapındaki dalgaların etkisinde kalarak yaşadığımız bir dönemdeyiz ama çok şükür bunlara cevap verecek güçteyiz. Her yerde değişim vardır. Her yerde değişimler sorun yaratır. Önemli olan sorunları çözme kabiliyetine sahip olmaktır. İkinci önemli nokta da değişimi yönetme kabiliyetine sahip olmaktır. Biz Türkler 21. yüzyılda hem değişimin sorunlarını aşacağız hem de değişimi yönetecek akla sahip olduğumuzu bütün dünyaya göstereceğiz. Model Fabrikanın da bunun örneği olduğunu düşünüyorum. Sorunlarımızı elbette dinleyeceğiz, anlayacağız, çözeceğiz. Çözemeyeceğimiz sorun yoktur, bilmenizi isterim."

Ziyaretlerinde Bakan Bilgin’e, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Cevdet Ceylan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, İŞKUR Genel Müdürü Vekili Oğuz Kağan Güldoğan da eşlik etti.

Bakan Bilgin, beraberindekilerle Merinos Fabrikasını da ziyaret ederek, üretim tesisinde incelemede bulundu, ardından işçilerle yemek yedi.