…
24 Mayıs 2023, Çarşamba

Bakan Bilgin, Bengü Türk TV Canlı Yayınında Gündemi Değerlendirdi


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bengü Türk TV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Bilgin, Türkiye’nin 1 trilyon doların eşiğine gelmiş bir ekonomide olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye dünyanın her yerinde üretilen ürünleri üreten bir üretim düzenine sahip sanayileşme seviyesine gelmiştir. Savunma sanayiinde yüzde 80’lerin üzerinde yerli endüstriler üretiliyor. Kendi tankını, helikopterini, insanlı ve insansız savaş uçağını üreten bir ülke haline gelmiştir” dedi.

“Parlamenter Sistem Sorunlu Bir Sistemdir”

Parlamenter sistem tartışmasını yapmanın Türkiye’de fevkalade geri bir anlayış olduğunu ifade eden Bilgin, “Dünyada başka yerlerde de parlamenter sistemler var. İyi kötü işliyorlar. Farklı toplumsal yapılara, tarihlere sahipler ama oralarda da sorunlar fazlasıyla arttı. Hükümetler kurulamıyor. İtalya’nın yaşadıklarını düşünelim, her ülkede yaşanıyor bunlar. Dahası halk demokrasi inancını kaybediyor, katılım oranları düşüyor. Dolayısıyla parlamenter sistem sorunlu bir sistemdir. Ama bizde çok fazla sorunluydu. Bizde parlamenter sistem aslında millet iradesini saf dışı bırakmanın adıydı. Türkiye’de devletin içerisinde örgütlenmiş yapı, cuntacı askerler, Anayasa Mahkemesi, o zamanın Danıştay’ı, Yargıtay’ı bütün bu anayasal kurumlar adı altında 27 Mayıs ideolojisi çerçevesinde örgütlenmiş kurumlar parlamenter sistem adı altında halkın iradesini gasp etmişlerdi. Türk Devleti Türk milletinin iradesine rağmen bu grupların denetimine girmiştir. Türkiye’de MGK etrafında örgütlenmiş bir devlet olmuştu. Parlamentodaki kim çoğunluktaymış, hangi parti iktidardaymış, kim başbakanmış hiç önemi yoktu. Sembolik bir cumhurbaşkanı, o da yine bu yapının yani jülitokratik ve militer yapının belirlediği genelkurmay başkanı, seçilmiş başbakanları, seçilmiş iktidarları tehdit eden bir yapıydı. Parlamenter sistem buydu. Mecliste de izin verildiği kadar sahada top çevirebilen siyasetçiler vardı” değerlendirmesinde bulundu.

“Bugünkü Tepkiler Türkiye’nin Kontrol Edilebilir Bir Ülke Olmaktan Çıkmış Olmasıyla İlgilidir”

Bakan Bilgin, yeniden parlamenter sisteme dönmek isteyenlerin aslında yeniden millet iradesini saf dışı bırakmak isteyenlerin sözcüsü olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Bunu esas isteyen dışarısıdır. Ne güzel bir masadan öyle yönetiyorduk Türkiye’yi. NATO karargâhından devşirilmiş veya etki alanına alınmış askerler, ideolojik deformasyon üzerinden kontrol altına alınmış, onların üzerinden ne güzel yönetiyorduk diyorlar. Sembolik olarak oraya oturttuğumuz bir cumhurbaşkanı üzerinden Meclis’i etkisiz hale getirdikleri bir yapıydı getirilen yapı. Batının bütün isteklerini yerine getiren IMF projeleriyle o çıkmazdan bu çıkmaza, o krizden bu krize düşen bir Türkiye vardı. Bu kontrol edilebilir bir Türkiye’dir. Bugünkü bütün tepkiler Türkiye’nin kontrolden çıkmış bir ülke olmasıyla ilgilidir.”

“Temmuz Ayında En Düşük Memur Maaşı 22 Bin TL Olacak”

Çalışma hayatına ilişkin birçok sorunun başkanlık sisteminin verdiği imkânlarla çözdüklerine dikkati çeken Bakan Bilgin, “Asgari ücretten vergi alınmaması, asgari ücretin dolar bazında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıkarılması, EYT meselesinin çözülmesi gibi o kadar çok sorun çözdük ki bazılarını hatırlayamıyorum. Temmuz ayında da memurlarımızın maaşları en düşük 22 bin lira olacak. Ondan sonra emeklilerimizin en düşük maaşı 7 bin 500 lira yapıldı ama 7 bin 500 liranın üzerinde olan emekli maaşlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız onun da müjdesini geçtiğimiz günlerde verdi. Onunla ilgili çalışma talimatları var, hazırlıklarını yaptık. Taşeron işçiler meselesi depremden dolayı Meclis’e yetiştiremediğimiz bir sorundur. Kamuoyuna söz verdik, onu da çözeceğiz. Çözülecek sorunlar bugüne kadar çözdüğümüz sorunların yanında çok hafif sorunlardır” diye konuştu.

“Emekçiler Türkiye’nin Bütünlüğünün Dinamosudur, Onlar Hareket Ettikçe Türkiye’nin Önünü Kimse Kesemez.”

“Türkiye güçlendikçe, büyüdükçe Türkiye’nin emekçilerinin, kamu çalışanlarının, işçi kardeşlerimizin de refah seviyesi artacaktır” diyen Bilgin, şunları kaydetti:

“Yıllardır çözülemeyen sorunları başkanlık sisteminde etkin bir şekilde kısa bir sürede nasıl çözdüysek diğer sorunları da önümüzdeki dönemde, Meclis işlediğinde, Sayın Cumhurbaşkanımız kararlarını verip icra etmeye başladığı andan itibaren çözülecek sorunlardır. Türkiye’nin emekçilerinin gideceği başka bir adres yoktur. Emekçilerin vatanları olmazsa emeklerini icra edecekleri bir yer yoktur. Onun için Türk emekçilerine sesleniyorum, vatan, demokrasi ekmeğimizin vazgeçilmez şartlarıdır. Vatanseverler, emekçiler, çalışanlar Türkiye’nin bütünlüğünün dinamosudur. Onlar hareket ettikçe Türkiye’nin önünü kimse kesemez.”

“700 Bin Kamu İşçimizle Çok Önemli Bir Mutabakat Yaptık”

Bakan Bilgin, Meclis çalışmaya başladığı zaman çalışma hayatında çözülmeyen sorunların arka arkaya çözüleceğine ve bir kısmının çalışmalarının zaten hazır olduğuna değinerek, “Bugünlerde kamu toplu sözleşmesini bitirdik. 700 bini aşkın işçimizle çok önemli bir mutabakat yaptık. Bir uzlaşma içerisinde toplu sözleşmemizi gerçekleştirdik. Kamu işçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.