…
03 Mayıs 2023, Çarşamba

Beyaz Bayrak İlk Sahiplerini Buldu


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikalı işletmelere verilen Beyaz Bayrak Ödülleri için düzenlenen törene katıldı.

Törende konuşma yapan Bakan Bilgin, emeğin verimliliğinin en önemli şartının sosyal barış olduğunu kaydederek, “Bunu sağlayan unsurlardan bir tanesi toplu iş sözleşmesi mekanizmasının fonksiyonelliğidir. Toplu iş sözleşme düzeni demokratik sistemlerin en önemli kurumudur ve Türkiye bunu uzun yıllardır tecrübe ediyor. Antidemokratik dönemler hariç bunu başarıyla uygulayan bir ülkeyiz ve bunu sürdürmekte kararlıyız" dedi.

Bilgin, uzun yıllardır işçi ve işveren kesimiyle Beyaz Bayrak uygulamasını hayata geçirme ideallerinin olduğunu ifade ederek, "Bu, 10 yılı aşkın süredir konuştuğumuz bir şeydi. Bunu uygulamak bize nasip oldu. Beyaz Bayrak 'düzgün iş' diyor. İşveren, 'ben işimi düzgün yapıyorum' diyor. Bu iddia fevkalade önemli ve değerli. Ben bütün işletmelerin bu iddiaya sahip çıkmasını istiyorum. Biz bakanlık olarak düzgün işletmelerle yolumuza devam etmek istiyoruz" diye konuştu.

"İŞKUR Projelerinden Öncelikle Örgütlü İşletmelerimiz Faydalanacak"

Belirli koşulları sağlayan işletmelere Beyaz Bayrak verileceğini ve bu işletmelere belirli faydalar sağlanacağını söyleyen Bilgin, şöyle devam etti:

"Beyaz Bayrak uygulaması sendikal örgütlülüğe katkı yapacak bir uygulama. Örgütlü işletmelerimize ciddi katkılarımız olacak. İŞKUR projelerinden öncelikle onlar faydalanacak. Hem üretim sürecine katılım projesinde hem iş başı eğitim projesinde Beyaz Bayraklı işletmeler öncelikle yararlanacak. Bunun dışında ihracatçı firmalarımız, ihracat sürecindeki bütün prosedürleri aşmada bir adım önde olacak. Beyaz Bayrak ile birlikte vereceğimiz sertifika kendilerini devlet işlemlerinde bir adım öne geçirecek. Daha önemlisi sosyal güvenlik destek primine ilave 1 puan vereceğiz. Emekçilerimiz örgütlüyse, o iş yerinde toplu iş sözleşmesi mekanizması işliyorsa, işletmelerimiz düzgün iş yapıyorsa onların yanındayız. Türk devleti sosyal bir devlettir. Emekçilerin hukukunu savunmak, düzgün iş yapan işletmelerin hukukunu savunmak da sosyal devletin Çalışma Bakanının görevidir. Ben bu görev bilinciyle Beyaz Bayrak uygulamasının devletimize, milletimize, iş yerlerimize ve çalışma hayatına katkı yapacağına inanıyorum."

Bakan Bilgin, 700 binden fazla kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne ilişkin, "TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile cuma günü bir defa daha ele alacağız. Bir uzlaşmaya zaten yaklaştık. Bunu da çözüm yoluna sokacağız" bilgisini paylaştı.

“Üçlü Mutabakat Olunca Ortaya Sonuçlar Çıkıyor”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise işverenler olarak uzun yıllardır savundukları ve önerdikleri Beyaz Bayrak uygulamasının işçi, işveren ve kamunun ortak akıl ve mutabakatıyla hayata geçtiğini belirterek, "Zaten üçlü mutabakat olunca ortaya sonuçlar çıkıyor" dedi.

İşçi, işveren ve kamu ayrımına karşı olduklarını söyleyen Akkol, TİSK'in geleneksel olarak düzenlediği Ortak Paylaşım Forumu'nda çalışma hayatını oluşturan üçlü sac ayağı olarak birçok konuda ortak hareket ettiklerini ifade etti.

“İşverenlerin De Ödüllendirilmesi Lazım Anlayışıyla Beyaz Bayrak Uygulaması Bugün Hayata Geçti”

Ortak Paylaşım Forumu'nda işçi ve işveren tarafının, çalışma hayatının sürdürülebilir olması, iyi örneklerin görünür olması ve devlet tarafından desteklenmesi, rekabetçiliğin korunması ve kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi konusunda hemfikir olduğunu anımsatan Akkol, şöyle konuştu:

"Sadece cezalandırma değil doğru işverenlerin de ödüllendirilmesi lazım anlayışıyla Beyaz Bayrak uygulaması bugün hayata geçti. Topluma örnek bir işletmedeki dört temel unsurun altını çizmek istiyorum. Bunlardan birincisi, temiz sicil sahibi örnek bir işletme olmak, sosyal güvenlik hükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmek. İkincisi, vergisini tam ve zamanında veren bir işletme olmak. Üçüncüsü, örgütlülüğü desteklemek. Dördüncüsü, iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere çalışma arkadaşlarımıza dokunmak. Bunlar zaten TİSK ekosisteminin olmazsa olmazları. Bunlar önce kendimize sonra çalışma arkadaşlarımıza ve ülkemize verdiğimiz sözler. Bu esasların devletimiz tarafından da değer görmesi bizim için ayrı bir itici güç olacak."

Beyaz Bayrak Uygulaması

Beyaz Bayrak’ın üzerinde "Düzgün İş Örgütlü İşyeri" sloganı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının logosu bulunuyor. İşletmelerin Beyaz Bayrak Ödülü alabilmesi için belirli koşullara sahip olması gerekiyor. Bu koşullar; kayıtlı istihdam, idari para cezası uygulanmaması, toplu iş sözleşmesi olması, 50 ve üzerinde çalışanı bulunması, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olmaması, iş sağlığı ve güvenliği koşullarını yerine getirmesi ve işletmede iş kazası yaşanmaması.

Konuşmaların ardından Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Beyaz Bayrak Ödülleri'ni kazanan işletmelerin temsilcilerine sertifikalarını takdim etti.

Ödüller, Ford Otomotiv, Tat Gıda, Kordsa Teknik Tekstil, Alarko Carrier, Türkiye Şişe ve Cam, NG Kütahya Seramik Porselen Turizm AŞ, Socar Türkiye, Siemens, Bosch, Kale Radyatör, İstikbal Mobilya, Tetra Pak Paketleme, Borusan Mannesmann Boru, Pınar Süt, TÜPRAŞ, Vakko, Kolin İnşaat, Sanko Tekstil, Sarkuysan Elektrolitik ve Oyak Çimento'ya verildi.