…
13 Haziran 2022, Pazartesi Ankara,Türkiye

Bakanlık ve UNICEF İşbirliğinde "Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Konferansı" Düzenlendi


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğinde "Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Konferansı" düzenlendi.

Konferansta konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan, Bakanlığın Türkiye’de çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında önemli çalışmalar yaptığını ifade etti.

Türkiye’de 1990’lı yıllardan bu yana çocuk işçiliğiyle mücadelede çok önemli mesafeler katedildiğini kaydeden Alpkan, bu bağlamda uluslararası örgütlerle imzalanan sözleşmeler ve anlaşmalarla iş birliğine devam ettiklerinin altını çizdi.

Alpkan, Türkiye'nin çocuk işçiliğini ortadan kaldırma konusundaki mücadelesinin önemine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"90'lı yıllardan bu yana taraf olduğumuz sözleşmeler, akitler ve Bakanlık olarak koordine ettiğimiz faaliyetler çerçevesinde Kovid-19 dönemine kadar (çocuk işçiliğini ortadan kaldırma) istatistiklerde çok ciddi bir iyileşme olduğunu görüyoruz. Çocuk işçiliği yüzde 15'in biraz üstünden yüzde 5'in biraz altına inmiş durumda ama bu genel olarak çocuk ve genç istatistiklerde ikisi beraber."

Alpkan, Bakanlığın çocuk işçiliğini önlemeye yönelik yaptığı çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Dominicis ise dünyada 160 milyondan fazla çocuk işçi bulunduğunu ve Kovid-19 salgınının etkisiyle ortaya çıkan ekonomik durumdan ötürü milyonlarca çocuğun çocuk işçi olarak risk altında olduğunu söyledi.

Çocuk işçiliğinin, çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendiren Dominicis, her çocuğun haklarına sahip olması ve çocukluğunu yaşaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çocuk işçiliğiyle mücadele alanında Türkiye ile iş birliğini devam ettireceklerini ifade eden Dominicis, Türkiye’nin bu konudaki çabalarına destek vermeyi sürdüreceklerini belirtti.

Dominicis, Türkiye’nin 11. Kalkınma Planı'nın Türkiye’de çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için önemli hedefler ortaya koyduğu bilgilerini paylaştı.

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü vesilesiyle düzenlenen konferansa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcıları Lutfihak Alpkan ve Ertuğrul Soysal, UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina de Dominicis ve çok sayıda davetli katıldı.