…
…
…
…
…
09 Ocak 2024, Salı Ankara, Türkiye

Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Düzenlenen "Valiler Toplantısı"na Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 81 ilin valisinin katılımıyla düzenlenen Valiler Toplantısı’na katıldı.

Toplantının üçüncü oturumunda konuşma yapan Bakan Işıkhan, İçişleri Bakanlığı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen programda, şehirlerin temsilcileri olan Valilerle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, “Böyle zamanları; ülkemizin geleceğine dair istişare, iletişim ve koordinasyon mekanizmalarını geliştirecek bir fırsat olmasının yanında, aynı zamanda birlik ve beraberlik ruhumuzu da perçinleyen, bağlarımızı daha da kuvvetlendiren özel vesileler olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

“Hep Daha İyisi ve Daha İlerisi İçin Çalıştık, Bundan Sonra da Aynı Azim ve Kararlılıkla Yürümeye Devam Edeceğiz” 

Bu yıl ki düzenlenen buluşmanın bugüne kadar gerçekleşen buluşmalardan çok daha büyük bir anlam ve öneme sahip olduğuna değinen Bakan Işıkhan, “Bu yıl; hem 2023 yılı hedeflerini gerçekleştirerek yüzüncü yılına erişmiş olmanın gururunu yaşayan bir Türkiye’nin, hem de yeni yüzyıla mührünü vurma hazırlığında olan bir Türkiye’nin idari kadrosu olarak bir aradayız. Elbette bu gururun berberinde büyük sorumlulukları da getirdiğini unutmamalıyız. İnşallah bu farkındalıkla, bugüne kadar nasıl, ömrünü ülkesinin ve milletinin istikbaline adayan liderimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan riyasetinde hep daha iyisi ve daha ilerisi için çalıştık, çabaladıysak, bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

<

“85 Milyonluk Türkiye’yi Tek Bir Aile Olarak Gördük”

Işıkhan, 21 yıl boyunca; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesiyle millete hizmetkar olmanın onurunu yaşadıklarına vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halka hizmeti Hakk’a hizmet sayarak, derdiyle dertlendiğimiz hiçbir vatandaşımız arasında ayrım gözetmedik. 85 milyonluk Türkiye’yi tek bir aile olarak gördük. Milletimizden aldığımız güçle, illerimizdeki gözümüz kulağımız olarak gördüğümüz Valilerimizin desteğiyle her türlü badireye rağmen tüm imkanlarımızla ve ‘ilk günkü aşkla’ ülkemize ve milletimize hizmet götürdük. Bu süreçte ekonomide, sosyal güvenlik ve hizmetlerde, istihdam politikalarında elde ettiğimiz her başarının arkasında milletimizin desteğini her zaman yanımızda hissettik. Sizlerin azmi, cesareti ve çalışkanlığıyla da ülkemizi her alanda uluslararası standartlara yükseltmeyi başardık.”

“Son 11 Yılın En Düşük İşsizlik Oranını Yakalamış Durumdayız” 

Son yıllarda yaşanan afetlerin, küresel salgın ve finansal dalgalanmaların olumsuz etkisine rağmen ekonominin büyüme eğilimini sürdürdüğünü, yatırım ve üretimlerin durmadığını kaydeden Bakan Işıkhan, şu bilgileri aktardı:

“Tabi bu büyüme; yatırım, üretim, istihdam ekseninde başta çalışma hayatı olmak üzere, hemen her alana olumlu şekilde yansıdı. Dünyada hala etkileri süren küresel salgın süreci, başta ekonomi ve çalışma şartları olmak üzere sosyal yaşamın bütün dinamiklerini değiştirdi, dönüştürdü. Bu değişim ve dönüşümün yer yer fırsatlara yer yer ise krizlere sebebiyet verdiği bu dönemde bizler de, bir taraftan istihdam rakamlarımızı yukarı taşırken, diğer yandan da sosyal refahı tabana yaymak adına kapsamlı politikaları hayat geçirdik. Bu politikalar neticesinde yaklaşık 2 milyonu sadece 2023 yılında olmak üzere son üç yılda 4 milyondan fazla ilave istihdam sağladık. Toplam istihdam rakamlarımız ise 32 milyona yaklaşmış durumda. Geçtiğimiz ay açıklanan işsizlik rakamlarımıza göre ise son 11 yılın en düşük işsizlik oranını yakalamış durumdayız. Geçtiğimiz hafta, 2024 yılı için geçerli olacak yeni asgari ücret miktarımızı da tarafların ortak mutabakatı ile açıkladık. Şartlar ne olursa olsun her zaman milletimizden yana olduğumuz gerçeğini ve çalışanlarımızı enflasyonun olumsuz etkilerine karşı koruma kararlılığımızı bir kez daha yinelemiş olduk.”

“Her Bir Kalemde Ayrı Ayrı Düzenlemelerle Depremden Etkilenen Vatandaşlarımızın Yanında Olduk”

Işıkhan, 6-7 Şubat depremlerinin derinden sarstığını da ifade ederek, “Başta bölge illerimizdeki vatandaşlarımız olmak üzere ülkemizin hiçbir ferdinin bu elim hadiseden olumsuz etkilenmemesi ve mağduriyet yaşamaması adına elimizi taşın altına koymaktan asla imtina etmedik. Özellikle deprem bölgesi illerimiz öncelikli olmak üzere yangın, sel gibi afetlerden etkilenen illerimizdeki çalışanlarımızın, işverenlerimizin, işletmelerimizin ihtiyaç ve taleplerini yakından takip ederek gereken her türlü önlemi aldık. Kurumumuz İŞKUR ve SGK vasıtasıyla görev alanımız dahilindeki tüm hizmetlerde kolaylıklar sağladık. Deprem nedeniyle işini veya işletmesini kaybeden vatandaşlarımıza nakdi ücret desteğinden, bölgedeki eğitim kurumlarımızda görev yapan eğitimcilerimizin sigorta primlerinin karşılanmasına, ilaç, tıbbı malzeme ve muayene katılım payının kaldırılmasından Toplum Yararına Programlar kapsamındaki istihdam süreçlerine kadar her bir kalemde ayrı ayrı düzenlemelerle vatandaşlarımızın yanında olduk. Olmaya da devam edeceğiz inşallah” dedi. alt=

“Cumhuriyetimizin İlk Yüzyılını Hazırlık, İkinci Yüzyılını ise Yükseliş Süreci Olarak Görmeliyiz”

Dünyada eşi benzeri olmayan, nüfusun neredeyse yüzde yüzünü kapsayan Sosyal Güvenlik sisteminin her geçen gün daha kaliteli ve daha kapsayıcı hale geldiğine vurgu yapan Bakan Işıkhan, şöyle devam etti:

“Sosyal devlet bizim için insana hizmetin bir aracıdır. Çünkü devlet bizim anlayışımıza göre sığınılacak güvenli bir liman, her daim koruyup kollayan babadır. Bu bizim binlerce yıllık medeniyetimizin mirasıdır. Bugün karşımıza hangi engel çıkarsa çıksın, her ne yaşarsak yaşayalım sapasağlam güçlü bir şekilde ayakta durabildiysek, bunu önce Allah’ın izniyle sonra da kadim devlet geleneğimizin yönetim ilkeleri sayesinde başarabildik. Sizlere illerimizde, bizlere ise kurumlarımızın başında, her birimize bu geleneğin hem koruyucusu hem de idame ettiricisi olarak büyük görevler ve sorumluluklar düşüyor. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılını bir hazırlık, ikinci yüzyılını ise bir yükseliş süreci olarak görmeli ve buna göre hareket etmeliyiz.”

Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak yeni çalışma döneminde;  istihdamı daha yüksek seviyelere çıkararak, kayıt dışı istihdamı ve işsizliği azaltma, yatırım ortamını kolaylaştırma,  vatandaşların sosyal refahını mümkün olan en üst seviyeye çıkarma, işgücü piyasasının taleplerini karşılayacak nitelikli işgücünü yetiştirme, kadınlar, gençler, engelliler ve emekliler başta olmak üzere işçiyi, emekçiyi, işvereni, girişimciyi koruyacak daha fazla politika aracı üretme hedeflerini bir bir gerçekleştirerek Türkiye’yi yeni yüzyıla hazır hale getireceklerini vurguladı.

“Bakanlığımızın Kapıları Sizlere Her Daim Açıktır”

Çalışan, üreten, enerjisini ve emeğini katma değere dönüştüren bir Türkiye için bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de daha büyük bir azim ve kararlılıkla çalışmak durumunda olduklarının altını çizen Bakan Vedat Işıkhan, “Sizlerin de şehirlerinizde Sayın Cumhurbaşkanımızın temsilcileri olarak üzerinize düşen sorumluluğun farkında olduğunuzdan hiç kuşkum yok. Her biriniz kendi illerinizin yöneticileri olarak, vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerini en iyi sizler bilirsiniz. Görevi devraldığımızdan bu yana şehir buluşmaları vesilesiyle birçok ilimizi ziyaret etme, çalışmaları yerinde görme fırsatı bulduk. Valilerimiz hatırlayacaktır, her ziyaretimizde de özellikle belirttiğim hususu burada bir kez daha yinelemek isterim ki Bakanlığımızın kapıları sizlere her daim açıktır. Gerek illerimizde il müdürlüklerimiz vasıtasıyla, gerekse merkez teşkilatımızda birebir temas noktasında işbirliği ve koordinasyonumuzun sağlıklı yürütülmesi adına her türlü gayreti göstereceğimden şüpheniz olmasın” dedi.

 alt=

“İllerimizin Refahı Ülkemizin Refahı, Şehirlerimizin Nizamı Ülkemizin Nizamı Demektir”

Işıkhan, çalışma hayatını daha iyi bir noktaya Valilerin de destekleriyle taşıyacaklarına dikkati çekerek, “Emeğin, alın terinin hakkını sizlerin desteğiyle temin edeceğiz. İşçisi, emekçisi, işvereniyle, yaşlısıyla, genciyle, kadınıyla, çocuğuyla istikbalimizi daha güzel günlere, bayrağımızı daha yükseğe birlikte taşıyacağız. İllerimizin refahı ülkemizin refahı, şehirlerimizin nizamı ülkemizin nizamı demektir. Her bakımdan güçlü bir Türkiye ise coğrafyamız başta olmak üzere küresel anlamda daha adil bir dünya düzeninin teminatı demektir. Bunu el ele vererek, aziz milletimizin duası, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğiyle ve onun yol arkadaşları olan her birimizin azmiyle başaracağımıza yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu katıldı.