…
12 Haziran 2020, Cuma Ankara,Türkiye

Bakan Selçuk: “Çocuklarımızın Yeri Okulları ve Ailelerinin Yanıdır”


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye’deki çocuk işçiliği oranının yüzde 4,4 seviyesine gerilediğini açıkladı. Bakan Selçuk, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında, ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadelede yürütülen projeleri ve hedefleri paylaştı.                                                          

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan ‘Çocuk İşçiliğinin Küresel Tahminleri, Sonuçlar ve Eğilimler' raporuna göre 2016 yılı itibariyle dünyada 152 milyon çocuk işçi bulunuyor. ILO’nun raporuna göre yaklaşık 73 milyon çocuk da tehlikeli işlerde çalışıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın uyguladığı etkin politikalar sonucunda Türkiye’deki çocuk işçi rakamlarında belirgin bir azalma görüldü. Konuya dair açıklama yapan Bakan Selçuk, “Çocuk işçiliğini önlemede mücadelemiz ve kararlılığımız istatistiklere de yansıdı. 1999 yılında yüzde 10,3 olan çocuk işçi oranı, 2019 yılında yüzde 4,4’e düşmüş durumda.” dedi.

Her Adımı Çocuklarımızın Geleceği İçin Atıyoruz

Bakanlık olarak her adımı çocukların geleceği için attıklarının altını çizen Zehra Zümrüt Selçuk, 2018 yılının çocuk işçiliği ile mücadele yılı olarak ilan edildiğini hatırlattı. Bakan Selçuk, Ulusal İstihdam Stratejisi ile 2017-2023 yıllarını kapsayan Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı ve Gönül Elçileri Çocuk İşçiliği ile Mücadele programları başta olmak üzere, çocuk işçiliğine yönelik ulusal ve uluslararası alanda birçok proje yürüttüklerini kaydetti. Bakan Selçuk ayrıca Cumhurbaşkanlığı ikinci 100 günlük eylem planı kapsamında 81 ilde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, İŞKUR ve SGK İl Müdürlükleri bünyesinde Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimlerinin oluşturulduğunu belirtti.

Çocuk işçiliği ile mücadelede üretilen politikaların toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilmesi için Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük İcraat Programı’nda bu konuya yer verdiklerini vurgulayan Selçuk, Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı çerçevesinde 2023 yılına kadar 7 temel politika, 18 strateji ve 106 faaliyetin uygulanacağını dile getirdi.

Bu doğrultuda, eğitimin ulaşılabilirliği, toplumsal duyarlılık gibi konularda alınan tedbirlerle ilgili paydaşların katkılarıyla mücadele sürdürülecek.

“Sokakta Çalıştırılan 20 Bin Çocuğa Müdahale Ettik”

Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında, özellikle sokakta çalıştırılan çocuklar için de çalışma yürüttüklerini kaydeden Selçuk; “Çocukların sokakta çalıştırılması ya da dilendirilmesinin önlenmesi konusunda başlattığımız uygulama ile meslek elemanlarımızdan oluşan 139 mobil ekiple, bugüne kadar 20.274 çocuğa ulaştık. Aile odaklı yürüttüğümüz çalışmalarla çocuklarımızı ve aileleri sağlık, eğitim ve sosyal yardım gibi hizmetlerden yararlandırıyoruz. Yapılan çalışmalar kapsamında, bu çocuklarımızdan 5.402 çocuk hakkında eğitim, danışmanlık ve sağlık tedbirleri aldık. 5.461 çocuğumuzun ailesini sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla veya SED hizmetimiz ile sosyo-ekonomik olarak destekledik. 12.025 çocuğumuzun ailesine yönelik rehberlik hizmeti verdik.” diye konuştu.

Eğitim çağında olup okula devam etmeyen 1.601 çocuğun da yeniden eğitimlerine devam etmelerini sağladıklarını belirten Bakan Selçuk, çocuğunu sokakta çalıştıran 873 aile hakkında ise adli işlem başlatıldığını, yapılan mesleki çalışmalar sonucunda; 480 çocuğun kurum bakımına alındığını kaydetti.  

“Biz İstiyoruz ki; Çocuklarımız Çocukluklarını Yaşayabilsin”

Çocukların temel haklardan mahrum edilmesinin hiçbir geleneğe, inanca ve insanlık vicdanına sığmadığının altını çizen Bakan Selçuk, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi çocuklarımızın yeri ailelerinin yanı ve okullarıdır. Biz istiyoruz ki çocuklarımız parklara gitsinler, saklambaç oynasınlar. Onların eğitim hayatı içinde kalmalarını sağlamak için de tüm kamu kurum ve kuruluşları, paydaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla etkin bir mücadele yürütüyoruz. Çocuklarımızı okullarına döndürüp geleceğe kazandırmaya devam ediyoruz. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde yürütülen Gönül Elçileri Projesi kapsamında, 81 ilimizdeki vali eşlerimiz de çocuklarımızın manevi anneleri olarak çalışıyorlar. Biz istiyoruz ki; çocuklarımız çocukluklarını yaşayabilsin. Hayal kurabilsinler, gelecek planı yapsınlar.” değerlendirmesini yaptı.

Çocuk işçiliği ile mücadelede uluslararası örgütlerle çeşitli işbirliklerinin yapıldığını da belirten Bakan Selçuk şunları söyledi:

“ILO ile Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesini hayata geçirdik. Fındık tarımının yoğun olduğu 4 ilde çocuk işçiliği ile mücadele edilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Diğer yandan UNICEF ile mevsimlik tarımın yoğun olduğu 6 ilde, mevsimlik tarımda mevcut durumun ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Hizmet Uygulama Projesi’ni yürütüyoruz.”

Bakan Selçuk 2023’e kadar sürecek olan Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesinin de kısa zamanda başlatılacağını söyledi.

Öte yandan 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele günü kapsamında, COVID-19 pandemisi nedeniyle bu yıl sahada yürütülecek faaliyetler yerine Bakanlık ve ILO ortaklığında hazırlanan “COVID-19: Bugünün çocukları, çocuk işçiliğine karşı, her zamankinden daha fazla korumamız gerek.” başlıklı afişler, tüm kamu kurum kuruluşlarına, STK’lara ve uluslararası kuruluşlara gönderildi.

Engellilerimiz İçin Haberi Seslendirilmiş Hali