…
…
…
29 Şubat 2024, Perşembe

Bakan Işıkhan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin “Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası”na Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) “Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası”na iştirak etti.

Burada konuşma yapan Bakan Işıkhan, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İş Kanunu’nun yeniden ele alınmasının gerekliliğine dair yaptığı açıklamayı hatırlatarak, “Bu minvalde bizler de Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ve Adalet Bakanlığımız ile bir araya gelerek çalışmalarımıza başladık. Şu an çalışmalarımız halihazırda devam etmekte. Temennimiz ve hedefimiz; Türkiye Yüzyılı’na yakışır, daha verimli ve çözüm odaklı bir iş kanununu revizyonunu hayat geçirmek. Bu noktada herkesten müsterih olmasını ve resmi kanallardan, bizlerden resmi bir açıklama gelmediği sürece hiçbir söylentiye itibar etmemesini özellikle rica ediyorum. Zaten çok iyi biliyorsunuz ki bugüne kadar, çözüm ortaklarımızla,  paydaşlarımızla, yani sizlerle uzun istişare mekanizmalarını işletmeden karar  almamaya özen gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Önceliğimiz; İşgücü Piyasasını Hem Niceliksel Hem de Niteliksel Bakımdan Geliştirmek, İstihdamı Artırmak Olacaktır”

Önümüzdeki döneme ilişkin temel hedeflere de değinen Işıkhan, “Önceliğimiz; çalışma hayatını tüm taraflarıyla birlikte güçlendirmek, işgücü piyasasını hem niceliksel hem de niteliksel bakımdan geliştirmek, istihdamı artırmak olacaktır. Bu doğrultuda, iş gücü piyasasındaki düzenlemeleri gözden geçirerek işverenlerimizin karşılaştığı zorlukları azaltmak ve bürokratik yükü hafifletmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teşviklerimiz ve desteklerimizle, işletmelerinizin büyümesine ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Eğitim ve beceri geliştirme alanlarında yeni adımlar atarak, iş gücünün niteliklerini artırmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda işverenlerimizden de gelen talepleri dikkate alarak Aktif İşgücü Piyasası Programlarımızın şartlarını esnettik. Bu sayede işverenlerimizin kendi kriterleri doğrultusunda kendi işçilerini yetiştirdiği daha pratik bir sistemi de hayata geçirmiş olduk” diye konuştu.

Kalfa Programı

Bakan Işıkhan, yapılan değişikliklerle, kurs ve programlarda program süresinin üç katı olarak uygulanan istihdam yükümlülüğü şartını, iki kata indirdiklerini belirterek, şu bilgileri aktardı:

“İstihdam edilmesi gereken katılımcı sayısı taahhüt oranını ise yüzde 70’ten yüzde 60’a düşürdük. Perakende ve çağrı merkezleri, tekrar kurs ve programlarının kapsamına dahil edilmiş durumda. Bunlar sahadan bize gelen en önemli talepler arasında yer almaktaydı. Diğer taraftan İstihdama Dönüş Programı kapsamında deprem bölgesindeki illerimizde düzenlenecek kurs ve programlarımızın uygulanmasına yönelik özelleştirilmiş politikaları hayata geçirdik. İhtiyaca uygun yetenekli çalışanlara erişim sağlayarak, işletmelerinizi daha rekabetçi hale getireceğimize inanıyoruz. Son dönemde imzaladığımız protokol ve yaptığımız iş birlikleri ile gençleri ve nitelikli işgücünü İŞKUR havuzunda toplayabilmek için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Savunma Sanayi Başkanlığı ile yürüttüğümüz Kalfa Programı bunun önemli bir örneği oldu.”

“Kadın İstihdamı Kalkınma Noktasında Gelecek Projeksiyonumuzun Önemli Bir Parçasını Teşkil Ediyor”

2024 yılı için asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte Asgari Ücret Desteğinin çalışan başına 700 TL’ye çıkarıldığını da anımsatan Işıkhan, “Bu sayede işverenlerin asgari ücretten kaynaklanan maliyet artışının bir kısmını biz üstlendik. Bununla birlikte hala devam eden teşviklerimiz de mevcut. Öte yandan, biliyorsunuz yakın zamanda İstanbul’da Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle İş-Pozitif projemizin duyurusunu yapmıştık. İş Pozitif; istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen,  işgücü ihtiyacı olan ve istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörlerin çevrimiçi olarak bir araya gelebileceği bir iş birliği sistemidir. Kadın istihdamı kalkınma noktasında gelecek projeksiyonumuzun önemli bir parçasını teşkil ediyor. Türkiye Yüzyılı kadın erkek, genç yaşlı her kesimin desteğini gerekli kılan uzun vadeli bir vizyon. Dolayısıyla nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın gücüne ve bilgisine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Çünkü herkesin katkı sunduğu yoğun süreçlerin mevcut parametreleri daha da yukarı çekeceğine inanıyoruz” dedi.

Işıkhan, Türkiye ekonomisinin, tüm dünyada küresel ekonomiden umudun kesildiği en kritik zamanlarda dahi ayakta kalmayı başardığına ve büyüme istikrarını sürdürdüğüne dikkati çekerek, bunun en çarpıcı iki örneğinin, salgın süreci ve geçtiğimiz yıl yaşana deprem felaketi olduğunu ifade etti.

Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası, TOBB İkiz Kuleler'de, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ilgili bakanlık temsilcileri ile sektör meclisi başkanlarının katılımıyla düzenlendi.

Şura, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.