…
…
…
…
…
…
…
…
…
24 Şubat 2024, Cumartesi Manisa, Türkiye

Bakan Işıkhan, Manisa’da “İş-Pozitif Kadın İstihdamı Projesi Tanıtım Toplantısı”na Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Manisa’da düzenlenen “İş-Pozitif Kadın İstihdamı Projesi Tanıtım Toplantısı” na iştirak etti.

Bakan Işıkhan, çeşitli temaslarda bulunmak ve “İş Pozitif Kadın İstihdamı Projesi Tanıtım Toplantısı’na katılmak üzere Manisa’ya gitti.

Toplantıda konuşan Işıkhan, yakın zamanda İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle projenin duyurusunu yaptıklarını anımsatarak, “Bugün itibariyle ülke çapında bir seferberliğe dönüşmesini arzu ettiğimiz yeni projemizi tüm bölgelerimize ve 81 ilimize duyurmak için Türkiye turuna çıktık. Allah nasip ederse her hafta bir bölgemizde olacak şekilde, 7 bölgemizin tamamında bu toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Bugün de ilk bölge toplantımızı gerçekleştirmek üzere şehzadeler şehri, Osmanlı sancağı Manisa’dayız” ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan, Türkiye’nin geleceği adına önemli bir mücadele alanı olarak gördüğü kadın istihdam politikalarını güçlendirecek bu projenin başlangıcını Manisa’da yapmak istediklerine vurgu yaparak, “Manisa, gerek sanayisiyle, gerek ticaretiyle, gerek tarımıyla Türkiye’nin en parlak şehirlerinden birisidir. Bunun yanında bir şehrin kalkınmasının en önemli faktörlerinden olan gerçek belediyecilik anlayışına sahip, Manisa’ya vizyon katmış bir belediye başkanımız var. Önümüzdeki süreçte hayata geçireceğimiz yeni proje ve uygulamalarla özellikle 31 Mart seçimleri sonrasında Cumhur İttifakı’ndan çıkan büyükşehir ve ilçe belediyelerimizle Manisa’da çok güzel işlere imza atacağımıza da inanıyorum” diye konuştu.

“Kadınların Gücü Olmadan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerimize Ulaşmamız Mümkün Değildir”

Kadın istihdamının üzerinde 21 yıldır hassasiyetle durduklarını belirten Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geleceğin güçlü Türkiye’sine giden yol kadın, erkek her bir insanımızın sosyal ve ekonomik kalkınma sürecinde imkanlar ölçüsünde yer aldığı ve katıldığı topyekun bir seferberlik şuurundan geçmektedir. Bu sebeple geçmişten günümüze binlerce yıldır olduğu gibi önümüzdeki yüz yılda da kadınlarımızın gücüne ve desteğine ihtiyacımız var. Biz kadını baş tacı yapan bir inancın ve kültürün mirasçılarıyız. Gerektiğinde cephede mücadele veren, gerektiğindeyse kültürde, sanatta, edebiyatta sosyal ve ekonomik alanlarda kalkınmayı sağlayan kadınlar, bu toprakların bağrında yetişmiştir. Binlerce yıllık tarihimizde ve ülkemizin kuruluş yıllarında olduğu gibi son 21 yılda da ülkemizin gerçekleştirdiği kalkınma ve ilerleme hamlesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği yol ile birlikte kadınlarımız emek ve çabaları ile aktif rol oynamıştır. Türkiye, kadınlarının, annelerinin, büyük fedakarlıkları sayesinde bugünlere gelmiştir. Nüfusumuzun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmamız da mümkün değildir. Bu sebeple kadınlarımızın toplumsal hayata aktif ve üretken katılımını destekleyecek projeler geliştirme gayreti içerisindeyiz.”

“Çalışmak, Üretmek, Ülkemize ve Milletimize Değer Katmak İsteyen Bütün Kadınlarımızı Destekliyoruz”

Işıkhan, kadınların yenilikçi bakış açısına, çözüm odaklı fikirlerine ihtiyaçlarının olduğuna vurgu yaparak, “Bu alanda somut, kalıcı çözüm mekanizmaları üretiyor, fırsatlardan eşit ve adil bir şekilde yararlanmalarına yönelik politikalar üretiyoruz. Sağlıktan eğitime, sanattan spora, bürokrasiden siyasete her zaman yanlarında olduğumuz gibi; çalışmak, üretmek, ülkemize ve milletimize değer katmak isteyen bütün kadınlarımızı destekliyoruz. Bakanlık olarak istihdam nitelikli işgücü ve sosyal güvenlik hizmetlerimizde kadınlar, her zaman özel olarak politika geliştirdiğimiz gruplar arasında yer almaktadır. Gerek projelerle, gerekse mevcut programlarımızla kadın istihdamını önceliyoruz. Bu noktada özellikle kamu istihdam kurumumuz İŞKUR vasıtasıyla yürüttüğümüz proje ve Aktif İşgücü Programlarımızla kadınların istihdam edilebilmelerini destekliyoruz” dedi.

“2023 Yılı İçerisinde 464 Bini Aşkın Kadının İşe Yerleştirilmesini Sağladık”

Son 21 yılın rakamlarına bakıldığında İŞKUR vasıtasıyla işe yerleştirilen 13 milyonu aşkın vatandaşın 4 milyondan fazlasını kadınların oluşturduğunu aktaran Bakan Işıkhan, “Yine son 21 yılda kurumumuz İŞKUR’un aracılığıyla Aktif İşgücü Programından yararlanan yaklaşık 5 milyon insanımızın yüzde 52.6’sı yani 2 buçuk milyonunu kadınların oluşturduğunu görmekteyiz. İŞKUR aracılığıyla sadece 2023 yılı içerisinde 464 bini aşkın kadının işe yerleştirilmesini sağlamış durumdayız” bilgilerini paylaştı.

Işıkhan, eğitimin özellikle nitelikli işgücünü artırma noktasında hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, “Kadınlarımızın mesleki eğitim programlarına ilgisi, bu alandaki varlığı bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Eğitimli ve nitelikli işgücü hedefiyle geçtiğimiz yıl içerisinde 27 binin üzerinde kadının kurs ve programlardan yararlanmış durumdayız. İŞKUR olarak işe yerleştirme sürecinin en önemli adımlarından birisi olarak gördüğümüz, İş ve Meslek Danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu kapsamda yine 2023 yılı boyunca 877 bine yakın kadına danışmanlık hizmeti vermiş durumdayız. Sadece danışmanlık hizmeti alan kadınlarımızın sayısına baktığımızda bile çalışma isteklerini ve azimlerini görebiliyoruz. Biz de bu azmi ve kararlılığı sahip olduğumuz tüm imkânları seferber ederek ülkemizin istikbali için birer katma değere dönüştürmenin gayreti içerisindeyiz” değerlendirmelerinde bulundu.

“Kadına Sağlanan Pozitif Ayrımcılık Ülkemizin ve Milletimizin Geleceğine Sağlanan Pozitif Ayrımcılıktır”

Bakan Işıkhan, İş-Pozitif Projesi kapsamında 10 Bakanlığın proje ortağı olduğu, tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak, İş-Pozitif adı altında bir bilgi sistemi kurduklarını söyledi.

İş-Pozitifin, istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen, işgücü ihtiyacı olan ve istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörlerin, çevrim içi olarak bir araya gelebileceği bir iş birliği sitemi olduğunu kaydeden Işıkhan, “Biz biliyoruz ki kadına sağlanan pozitif ayrımcılık ülkemizin ve milletimizin geleceğine sağlanan pozitif ayrımcılıktır. Bu anlayışla mesleki danışmanlıktan sosyal güvenliğe varıncaya kadar çalışma hayatının her adımında kadınların yanındayız” diye konuştu.

“Projeyle, Kayıt Dışılığın da Önüne Geçmiş Olacağız”

Bakan Işıkhan, çalışma hayatında kayıt dışılığın en önemli problemlerden biri olduğuna değinerek, şunları aktardı:

“Kayıt dışılık, özellikle kadınların sosyal güvenliğini ve geleceğini tehdit etmektedir. Bu projeyle inşallah bu tür problemlerin de önüne geçmiş olacağız. Böylece kadınlarımızın kayıtlı çalışma hayatına aktif olarak katılımlarının artırılması, hibe, teşvik, kredi ve muafiyetler aracılığıyla girişimciliğin yolunun açılması ve aynı zamanda işverenlerin de teşvik edilmesine yönelik önemli bir katkı sağlamış olacağız. Projeden, kamu kurum ve kuruluşları, 81 ilde yaşayan kadınlar, İŞKUR’da kayıtlı olan kadın işsizler, Sanayi ve Ticaret Odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları, kadın kooperatifleri yararlanabilecektir değerli arkadaşlarım. Kadınların işgücüne katılımı hem işgücü piyasasının genişlemesine ve üretkenliğin artmasına yardımcı olacak, hem de sosyal güvenlik sistemimizin de daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır.”

Kadın istihdamının sürdürülebilir bir ekonominin tesis etmesinin yanı sıra sosyal uyum ve katılımı da beraberinde getireceğinin altını çizen Işıkhan, “Bu kapsamda hedefimiz daha fazla politika geliştirmektir. Önümüzdeki süreçte kadın istihdamını arıtacak çalışmalarımız hususunda ise eğitim ve beceri geliştirme, kadınları teşvik eden vergi ve finansal indirimler, girişimcilik ve KOBİ destekleri, kadın işletmelerine destek, kadınlar için özel istihdam programları, özellikle iş ve aile yaşamını uyumlu hale getirecek kadın dostu iş politikaları başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla birlikte toplumun her kesimini bu sürece dâhil edebileceğimiz toplumsal katılım ve ortaklık kurma başlıklarımızla inşallah bu süreci hak ettiği noktaya getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Projeyi Başlattığımız 9 Şubat’tan Bu Yana, 15 Bin 262 Kadın İşe Yerleştirildi”

Bakan Işıkhan, kadınların kalkınmanın itici gücü olacağına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

“İstihdamda ve işgücünde en yüksek verilere ulaştığımız, rekorlar kırdığımız bir dönemi yaşıyoruz. Önümüzdeki ay açıklanacak 2023 yılı verilerinde hem genelde hem kadınlarda hem de gençlerde 2002 yılından bu yana en yüksek işgücüne katılım oranları ve istihdam oranları beklenmektedir. Aynı şekilde tüm diğer göstergeler son 22 yılın en düşük işsizlik oranının ortaya çıkacağını da işaret etmektedir. Diğer yandan İş-Pozitif’i başlattığımız 9 Şubat’tan bu yana, yani geçtiğimiz iki hafta içerisinde 15 bin 262 kadın işe yerleştirildiğinin müjdesini de sizlere vermek istiyorum. Bu rakamlar hem İş-Pozitif programımızın hem de diğer istihdam politikalarımızın ne derece etkili olduğunu göstermektedir.”

Diğer illerde de yapılacak fuarlar ve programlarla İş-Pozitif’i tanıtacaklarını belirten Işıkhan, bu sayede işe yerleştirilen kadın sayısının her geçen gün katlanarak artacağını söyleyerek, bundan sonra da özellikle kadınların ve gençlerin işgücüne katılımına destek olacak politikaları hayata geçirmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Işıkhan, daha sonra şehirdeki ziyaretleri kapsamında iş insanları ve STK’larla istişare toplantısında bir araya geldi, talep ve önerileri dinledi.

Ardından Bakan Işıkhan, Yunusemre Belediyesini ve organize sanayi bölgesindeki bir fabrikayı da ziyaret etti.

Yunusemre Belediyesini ziyaret eden Işıkhan, Belediye Başkanı Mehmet Çerçi'yle görüştü, belediyenin anı defterini imzaladı.

Manisa ziyaretleri kapsamında Bakan Işıkhan’a Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti Manisa Milletvekili Ahmet Mücahit Arınç, AK Parti MKYK Üyesi Ayşe Nevin Sert, AK Parti İl Başkanı Salih Hızlı, Yunusemre İlçe Başkanı İlkcan Durmaz, Cumhur İttifakı Şehzadeler Belediye Başkan adayı Yavuz Kurt da eşlik etti.