…
…
…
…
01 Mayıs 2023, Pazartesi

Bakan Bilgin, Memur-Sen’in 7. Olağan Genel Kuruluna Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla düzenlenen Memur Sendikaları Konfederasyonu’ nun (Memur-Sen) 7. Olağan Genel Kuruluna katıldı.

Genel Kurulda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenlerden sağlıkçılara kadar Cumhuriyet tarihinin en büyük atamalarını yaptıklarını, emeklilerden memurlara, işçilerden iş dünyasına toplumun hiçbir kesimi ihmal etmediklerine vurgu yaptı.

“Emeklilikte Yaşı Bekleyen 2 Milyon 250 Bin Kardeşimizin Talebini Karşıladık”

Millete verdikleri hangi söz varsa bahaneye sığınmadan tek tek hayata geçirdiklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Emeklilikte yaşı bekleyen 2 milyon 250 bin kardeşimizin talebini karşıladık. Nisan ayından itibaren şartları uyan vatandaşlarımız maaşlarını almaya başladı. En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyelerini de 2 bin liraya çıkartarak bir başka önemli adım daha attık. Ramazan Bayramı’nda zamlı ikramiyelerini hesaplarına yatırarak, emeklilerimize çifte bayram yaşattık. Ayrıca diğer emeklilerimizin durumlarını da iyileştirecek bir hazırlık yapması noktasında çalışma ve maliye bakanlarımızı talimatlardandık. Seçimden sonra yeni Meclis’in yasama faaliyetlerine başlamasıyla 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlarımızı da sevindirecek bir güzel haberi, inşallah milletimizle paylaşacağız. Yine bu dönemde, müjdesini sizlerle birlikte verdiğimiz sözleşmeli kamu görevlilerinin kadroya geçişini sağladık. Böylece, farklı kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 500 bin kardeşimizin sorununu çözüme kavuşturduk.”

“Memurlarımızı Enflasyona Ezdirmeme Sözümüzü Yine Tutacağız”

Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin uzun süredir beklediği ek gösterge düzenlemesini hayata geçirdiklerini söyleyen Erdoğan, “Sene başında kamu çalışanlarımıza ilave yüzde 13,5 oranında refah payı vererek çalışanlarımıza yüzde 30 oranında zam yaptık. Böylece 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşını, reel olarak yüzde 136 artışla yaklaşık 12 bin liraya çıkardık. Temmuz ayında, enflasyon farkı yanında, refah payı artışını da dikkate alan bir düzenleme yapacağız. Memurlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü yine tutacağız. Hiçbir zaman memurumuzu ve işçimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Birilerinin, dönemsel olarak fiyatları yükselen sonra da tekrar düşen bazı ürünler üzerinden kötümser bir tablo çizmek istediklerini görüyoruz. Son mahalli idareler seçimleri öncesinde yaptıkları istismar siyasetinin aynısını, bugün de tekrarlıyorlar” diye konuştu.

“Asgari Ücreti Vergi Dışı Bırakalı Neredeyse 1.5 Sene Oldu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir programda “asgari ücret üzerindeki vergiyi kaldırmaktan” bahsettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

“Yahu bir insan, bu kadar mı ülkesinden ve milletinden habersiz olur? Bir siyasetçi, çalışma hayatına bu kadar mı yabancı olur? Hani derler ya, uyan da balığa gidelim… Ya biz asgari ücreti vergi dışı bırakalı neredeyse 1,5 sene oldu bay bay Kemal. Dahası, diğer ücretlilerin de asgari ücret kadarki gelirlerini vergi dışı bıraktık. Hiç mi gündemi takip etmiyorsun? Yav bu akıl hocalarına ders ver ama onlar da sana ders vermiyor. Bizim emekçi kardeşlerimiz için neler yaptığımızı hiç mi araştırmıyorsun?”

“Memurlarımız ve Ücretli Çalışanlarımızın Refah Kayıplarının Önüne Geçeceğiz”

 Çalışanların ve emeklilerin alım gücünün 2002 yılına göre bugün her bakımdan daha fazla olduğunu söyleyen Erdoğan, “Deprem sonrası özellikle büyükşehirlerimizde aniden artan kira fiyatlarıyla ilgili olarak söylüyorum gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Gerek TOKİ vasıtasıyla daha fazla konut üreterek, gerekse memurlarımız ve ücretli çalışanlarımızın refah kayıplarının önüne geçerek, bu meseleyi de mutlaka çözüme kavuşturacağız” İfadelerini kullandı.

“3600 Ek Gösterge Sorununu 5 Milyon 300 Bin Kişinin Faydalanacağı Şekilde Çözdük”

Tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Bakan Bilgin, hükümet olarak çalışma hayatının bekleyen sorunlarını çözdüklerini ifade etti.

Bu sorunlardan bir tanesinin kamu çalışanlarına 3600 ek göstergenin verilmesi olduğunu hatırlatan Bilgin, şöyle devam etti:

“3600 sadece dört meslek grubuyla ilgili bir mesele olarak politik bir taahhüt olarak ortaya konulmuştu. Onu bütün kamu çalışanlarına, 600 ek gösterge vererek, hiç gündemde olmayan meslek gruplarını işin içine dahil ederek, kapsamlı bir şekilde 5 milyon 300 bin kişinin faydalanacağı bir şekilde çözdük. Orada çözülmemiş bir konu var. Onu da sendikacılarla zaman zaman görüştük. O da nedir? 3600 ek göstergeyi, birinci dereceye gelen bütün çalışanların müktesep hakkı olarak düzenlememiz gerekir. Onu o günkü şartlarda yapamadık ama bu konuda dosyamız da çözüm yolumuz da hazır. Hatta kanun teklifimiz de hazır. İnşallah Meclisin gündeminde yer alacak ilk tekliflerden birisi bu olacak.”

“Asgari Ücrette Tarihi Bir Adım Attık”

Bilgin, sözleşmeli kamu çalışanlarının kadro sorununu çözdüklerini ve memurlara refah payı verdiklerini kaydederek, asgari ücrette ve tüm çalışanların asgari ücret kadar olan gelirinde vergiyi kaldırarak tarihi bir adım attıklarını belirtti.

“EYT Sorununu Başka Bir İktidar Çözemezdi”

EYT sorununun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesiyle çözüldüğünü söyleyen Bilgin, başka bir iktidarın bu sorunu çözemeyeceğini ifade etti.

Bakan Bilgin, seçimleri kazanacaklarını dile getirerek, çalışma hayatının çözüm bekleyen diğer sorunlarını, 15 Mayıs’tan sonra masaya yatıracaklarının altını çizdi.

“Afet Bölgesi Kamu Görevlilerine Tazminat Verilmelidir”

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın ise  şunları kaydetti:

“Memurlar devletin iş gören elidir,  güçlü Türkiye güçlü memurlarla mümkün olacaktır. Onun için Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır, emeğin gücü, Türkiye’nin gücü anlayışıyla kamu görevlilerinin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin taleplerimizi 1 Mayıs vesilesiyle de ifade etmek isterim. 5 milyonu aşkın kamu görevlisinin 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşmesini ağustos ayı içerisinde yapacağız. Fakat bu yaşanan fiyat artışı ve alım gücünün düşmesi, kamu görevlisini ve emeklisini zorlamaktadır. Toplu sözleşme sürecine gitmeden önce aileleriyle birlikte 20 milyonu aşan kesimin, ivedilikle çözülmesi gereken bazı başlıkları var. Oransal zamlarda yukarısı ile aşağısı arasında makas açıldığı için düşük gelir seviyesindeki memur seyyanen zam bekliyor. Alım gücünün yükseltilmesini istiyor. Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılarak, genel idari hizmetlere dahil edilsin. Afet bölgesi kamu görevlilerine tazminat verilsin. Bayram ikramiyesi kamu görevlilerine de verilsin. Görevde yükselme/unvan değişikliği periyodik hale getirilsin. Kira yardımı verilsin, emekli kamu görevlilerine aile yardımı devam etsin.”

Genel kurula, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan katıldı.