…
…
…
…
14 Eylül 2022, Çarşamba Endonezya

Bakan Bilgin, Endonezya’da Düzenlenen “G20 İstihdam ve Çalışma Bakanları Toplantısı” na Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Endonezya G20 Dönem Başkanlığı çerçevesinde Endonezya İşgücü Bakanlığının ev sahipliğinde Bali’de düzenlenen “G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı” na katıldı.

G20 üyesi ve davetli ülkelerin çalışma ve istihdam konularından sorumlu bakanlarının katıldığı toplantının ilk gününde katılımcı bakanlar, işçi ve işveren kesimlerini temsil eden L20 ve B20 heyetleri ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. L20-B20 Ortak Bildirisinin sunulduğu toplantıda bir konuşma yapan Bakan Bilgin, sosyal diyalogun çalışma hayatının en önemli unsurlarından biri olduğuna vurgu yaparak Türkiye’de asgari ücrete 2022 yılı içerisinde iki defa yapılan tarihi zammın sosyal tarafların uzlaşmasıyla hayat bulmasının önemine işaret etti.

“Vergi Muafiyeti Hanehalkı Gelirlerinde İyileşme Sağladı”

Bilgin, ayrıca bazı vergi gelirlerinden vazgeçilerek tüm ücretlerin asgari ücret kadar olan kısmının gelir vergisinden muaf tutulmasının da tüm hanehalkı gelirlerinde iyileşme sağladığını kaydetti.

Bakanlar Toplantısının ana oturumunda da bir konuşma yapan Bakan Bilgin, Kovid-19 küresel salgınının, 1929 Büyük Buhranı ve 2008 Finans Krizi’nden bu yana insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biri olduğuna işaret ederek toparlanmanın ancak dayanışma ve işbirliği içinde mümkün olduğunu vurguladı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan açlık, yoksulluk, gıda ve ilaç sorunlarının çözümü için gösterilen çabaların, artan enerji krizi ve jeopolitik gerilimlerle birlikte daha zorlayıcı hale geldiğini söyleyen Bakan Bilgin, Türkiye’nin enerji krizini en yoğun hisseden ülkeler arasında olduğunu ve bunun da günlük hayata yansımasının yüksek enflasyon şeklinde olduğunu belirtti.

“Sadece Türkiye’de Değil Tüm Dünyada Daha Fazla İşbirliği Ve Dayanışmaya İhtiyaç Var”

Sorunlarla mücadele için Türkiye’de üç önemli adımın öne çıktığını söyleyen Bakan Bilgin, bunların; ekonomik büyümeyi enflasyona rağmen sürdürülebilir hale getirmek, büyümede KOBİ’leri desteklemek ve enflasyonun çalışanlara yükünü azaltmak için sosyal politikalar uygulamak olduğunu ifade etti. Bunları yerine getirmek için asgari ücretin artırılması, sosyal diyaloğun ve sendikaların güçlendirilmesi ile işsizliğe karşı yeni istihdam modelleri uygulanması gibi araçlardan istifade edildiğini söyleyen Bakan Bilgin, bu süreçte sadece Türkiye’de değil tüm dünyada daha fazla işbirliği ve dayanışmaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Birçok ülkeden bakanların katıldığı toplantı, aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.