…
…
…
…
20 Aralık 2022, Salı Bayburt, Türkiye

Bakan Bilgin, Bayburt’ta Ziyaretlerde Bulundu


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bayburt'ta ziyaretlerde bulundu. Cumhuriyet Caddesi'nde esnafı ziyaret eden Bakan Bilgin, çalışanlara asgari ücret konusundaki beklentilerini sordu, sorun ve taleplerini dinledi.

Bilgin, bir gazetecinin yeni asgari ücretle ilgili sorusu üzerine, "Yarın Asgari Ücret Komisyonu Toplantısı var. Toplantıdan sonra bir uzlaşmaya varacağımızı daha önce dile getirdim. Ümit ediyorum hem işçilerimizin beklentilerini hem de işverenlerimizin ödeyebileceği bir sınırdaki beklentiyi gerçekleştirmiş oluruz" cevabını verdi. "Esnafın yaklaşımı nasıl?" sorusu üzerine ise Bilgin, "Yanında eleman çalıştıran esnaflara da sordum, doğrudan doğruya çalışan gençlere de sordum. Tabii ki çalışanların daha fazla beklentileri var, esnaf da 'ödeyebileceğimiz bir şey yapın ki biz de ödeyebilelim, iş yerimiz açık kalsın' diyorlar. Daha çok tabii biz burada, bugünkü enflasyonist ortamda Türkiye'nin çalışanlarının rahat edebileceği, rahat nefes alabileceği, enflasyonun baskısından kurtulmayı hissettikleri bir rakam olmasını ümit ediyoruz" dedi.

Bakan Bilgin, Bayburt Valiliği önünde vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Ardından, Bayburtlu hemşehrileriyle yeniden buluşmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Bilgin, şunları kaydetti:

"Biz bu topraklarda aynı kültürle, aynı duygularla, aynı tarihle, aynı bilinçle, aynı inançla yoğrulmuş insanlarız. Bu toprakların en fazla ihtiyaç duyduğu şey hizmettir, buralara yapılacak yatırımlardır. En uzaktaki dağ köyünden, en yakındaki merkeze kadar şehrimizin her köşesine çok şükür yapılmayan, götürülmeyen hizmet neredeyse kalmadı, kalanları da tamamlayacağız inşallah. Bizim gönlümüzde Bayburt çok büyüktür. Gönlümüzde, düşüncemizde ve planlarımızda Bayburt'a, bölgemize yapılacak hizmetlerin de hududu yoktur. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde daha büyük hizmetlerin açılışını da birlikte yapmayı Allah nasip edecek inşallah."

Bakan Bilgin, Valiliği ve Belediye Başkanlığını ziyaretinin ardından Kayışkıran mevkiinde bir süre önce faaliyete başlayan Bayburt Belediyesi'ne ait Yöresel Ürünler ve Turşu Fabrikası'nda da incelemelerde bulundu.

“Türkiye'nin Enerjide Dışa Bağımlılığı Azalacaktır”

Ardından AK Parti Bayburt İl Başkanlığında düzenlenen, "Türkiye Yüzyılı Başlıyor, 2023'e Doğru Şehir Buluşmaları Bayburt" adlı toplantıya katılan Bilgin, burada yaptığı konuşmada, son zamanlarda enflasyon sorununu çözmek üzere uğraştıklarını belirtti.

Bakan Bilgin, tüm dünyada var olan enflasyonun Türkiye'yi daha fazla etkilediğini kaydederek, "Neden bizi daha fazla etkiledi? Çünkü petrolde, doğal gazda dışa bağımlı bir ülkeyiz. Yüz yıldır yapılmayan şeyi şimdi yapıyoruz, nedir? Nükleer tesis yapıyoruz, nükleer enerji ile Türkiye'yi tanıştıracağız. Tanıştırdığımız zaman dışa bağımlılığımız daha azalacak. İlk defa doğalgaz bulduk, doğalgazı inşallah martta Türkiye'de hizmete sokacağız, soktuğumuz zaman Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı daha azalacaktır." ifadelerini kullandı.

Yusufeli Barajı'nın kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığını hatırlatan Bilgin, "Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığının getirdiği ilave bir maliyet var. Yaklaşık maliyet 50 milyar dolar. Onun için Türk ekonomisinde bu 50 milyar doların meydana getirdiği negatif bir etki var" dedi.

“Türkiye Ekonomisi Büyümeye Devam Ediyor”

Bakan Bilgin, bazı kişilerin, "Neden enflasyon Almanya'da bu kadar değil?" diye sorduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Almanya'da da üretici fiyatlarında enflasyonun yüzde 35'in üzerine çıktığını söyleyeyim bu arada da ama neden o kadar değil, bunun için o kadar değil. Çünkü burada maliyetler çok yüksek, maliyetlerin temel girdisi de ulaştırma altyapısı, onun maliyeti yani petrol, doğal gazın dışında bütün enerji üretimi, elektrik üretiminin de dışa bağımlı olması. Bunları dışa bağımlılıktan kurtardıkça, adım adım bu projeleri devreye soktukça Türkiye ilerlemeye devam edecek ama Türkiye'nin bütün bu olumsuz şartlara rağmen başardığı bir şey var, Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor."

"Türkiye büyüdükçe sorun çözme kabiliyeti artan bir ülkedir" diyen Bilgin, "Türkiye, 1 trilyon dolarlık bir ekonomiye doğru, onun eşiğindedir, ilerledikçe sorun çözme kabiliyeti artacaktır. Bunun hemen yansıyan, gündelik hayatımızda hemen hissedilen neticesi nedir? İstihdam yaratmasıdır büyümenin. Türkiye'nin ekonomik büyümesi, yaklaşık 1 milyondan fazla yılsonu itibarıyla istihdam yaratacaktır, 1 milyon 100 bin, 1 milyon 200 bin civarında olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

“İşverenlerimizin Ödeyebileceği, Emekçilerimizin de Rahat Nefes Alabileceği Bir Asgari Ücret Rakamına Ulaşacağımızı Düşünüyorum”

Bakan Bilgin, Türkiye'nin istihdam yaratarak, büyüyerek sorunları aşacağına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Biz çalışanlarımızı, emekçilerimizi koruyacak bir ücret politikası, sosyal politika projeksiyonu ile bakıyoruz geleceğe ve bugünümüzü yarına taşıyacak tedbirleri bugünden alıyoruz. Neler bunlar, geçtiğimiz dönemde aritmetik olarak asgari ücreti yüzde 80'nin üzerinde artırdık. Yeterli oldu mu? Olmadı. Bugün yeniden ele alıyoruz. Yarın Asgari Ücret Komisyonumuz toplanacak, toplantıdan sonra da yeniden varılan noktayı, inşallah uzlaşma noktasını buluruz, değerlendireceğiz ve bir karara varacağız. Varacağımız kararı daha önce de birkaç defa belirttim. İşverenlerimizin ödeyebileceği ama emekçilerimizin rahat nefes alabileceği rakama ulaşacağımızı düşünüyorum. Hedefimiz o, onu gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz."

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) denilen geniş bir kitleyi ilgilendiren sorun olduğuna dikkati çeken Bilgin, "Bu, 8 Eylül 1999'dan bugüne gelen bir mesele, bunu da çözüyoruz. Bu uzun uğraşılarla çözüm aşamasına gelmiştir çünkü birçok meselenin boyutu vardır. Mali boyutunun dışında da teknik boyutları vardır, onları da halletmek üzereyiz, onları da bu ay içerisinde çözdükten sonra Meclisimizin gündeminde yer alacağını planlıyoruz" diye konuştu.

Bakan Bilgin, sorunları çözerek ileriye doğru yürüyen bir Türkiye olduğunun altını çizerek, şunları aktardı:

"2023'e Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken de ekonomisi büyüyen, toplumun bütün kesimlerini özellikle çalışan, emekçi, emekli ve yoksul kesimlerini, gelir dağılımından daha düşük gelir alanları destekleyerek onları yukarıya doğru tırmandıracak bir sosyal politika yaklaşımıyla sorun çözüyoruz. Bizim ücret politikamız da buna dayanmaktadır, asgari ücret politikamız da bu stratejiye dayanmaktadır. En alttaki ücretleri yukarıya doğru tırmandırmak, yukarıdakileri daha yukarıya tırmandırmak, dolayısıyla ücretlilerin milli gelirden aldığı payı artırmak, siyasetimizin özetini böyle yapabiliriz."

Türkiye'nin gücünün artmasının sadece Türklerin değil, bütün İslam coğrafyasının barış içinde yaşamasının bir göstergesi olduğunu kaydeden Bilgin, Türkiye'nin "Dünya beşten büyüktür" diyen bir ülke olduğuna vurgu yaptı.

“Pandemiden Çıkışta En Pozitif Ayrışan İki Ülkeden Birisi Olduk”

Bilgin, bütün dünyada yaşanan pandeminin Türkiye'yi de etkilediğine değinerek, "Pandemiden çıkışta en pozitif ayrışan iki ülkeden birisi olduk. Ekonomik bakımdan da sosyal bakımdan da iki ülkeden birisi olduk. Birisi, ekonomi bakımından Çin diyebiliriz. Sosyal bakımdan da en belki birinci sırada ayrışan biz olduk. Niye? Çünkü sağlık altyapımızla devletin hizmet götürme becerisi ve organizasyonuyla Türkiye'nin en ücra köşesine, Beytüşşebap'ın bir dağ köyünden, bizim Bayburt'un bir dağ köyünden tutun, Edirne'nin ücra köyüne kadar devlet sağlık hizmetini ulaştırdı." dedi.

MHP Bayburt İl Başkanlığı görevine yeni atanan İsmail Durmuş'a hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Bilgin, ardından da Ülkü Ocakları'nda gençlerle bir araya geldi.

Bilgin, daha sonra sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla organize edilen toplantıda, bugün Türkiye'nin 1 trilyon dolarlık ekonominin eşiğinde bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yürüyüşünün hızlanarak devam ettiğine vurgu yapan Bilgin, "Türkiye neredeyse 100 yıla yakın az gelişmiş ülkeler kategorisinde yer aldı. Şimdi Türkiye dünyanın ilk 20 ekonomisinden biri. Türkiye artık yoksul bir ülke değil, Türkiye az gelişmiş bir ülke değil. Ama geldiğimiz yer yeterli mi? Yeterli değil. Ne yapmak istiyoruz? Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapacağız. Bu hayali bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde yaşananları çeşitli örneklerle katılımcılara aktaran Bilgin, "Türkiye demokrasi sürecinde ileriye doğru gittiğinde Türkiye'nin ekonomik gelişmesi hızlanmaya başladı" şeklinde konuştu.

“Türkiye, Sorun Çözerek İlerleyen Bir Siyaset Anlayışına Sahip”

Bakan Bilgin, Türkiye'de sorun çözerek ilerleyen bir siyaset anlayışı olduğunu da sözlerine ekledi.

"Dünyada hangi kriz varsa çözüm merkezi olarak Türkiye görülüyor" diyen Bilgin, "Avrupa'yı tahıl krizi, açlık krizi bekliyordu. Binlerce ton gemilerle tahıl taşınıyor. Nereye gidiyor? Yüzde 57'si Avrupa'ya gidiyor. Avrupa'yı açlıktan Sayın Cumhurbaşkanımız kurtardı, onun öncülüğünde bu kriz çözüldü." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin sorun çözen bir ülke olarak ortaya çıktığının altını çizen Bilgin, şöyle devam etti:

"Türkiye sadece ekonomik bakımdan kalkınmıyor, sadece sosyal refahı artan bir ülke değil, sadece demokratikleşen bir ülke değil, kendi coğrafyasında lider ama aynı zamanda insanlık için yoksul ülkeler için düşünen, mazlum halkları düşünen bir ülke konusunda tarih sahnesinde yeniden kendi kimliğine yakışır bir rol üstleniyor."

“Enflasyonla Mücadele Politikamız Devam Ediyor”

Bilgin, enflasyon ile mücadele konusunda kimsenin endişe etmemesini isteyerek, şunları aktardı:

"Enflasyonla mücadele politikamız devam ediyor. Bu politika başarıya ulaşacak, üstelikte biz ekonomiyi büyüterek bu sorunu çözeceğiz. Büyüyerek sorunu çözmek neymiş göstereceğiz. Çünkü büyümeden vazgeçemeyiz. Büyüme istihdam demek, büyüme Türkiye'nin milli gelirinin artışı demek, büyüme Türkiye'nin güçlenmesi demek, büyüme Türkiye'nin ihracatının artması demek, yerli kaynaklara dayalı döviz üretmenin imkanı demek."

Bakan Bilgin, enflasyonla mücadele konusunda şu değerlendirmede bulundu:

"Enflasyon önümüzdeki günlerde, önümüzdeki yılda tahmin ediyorum, kontrol altına alındı şimdi zaten biliyorsunuz ama bunu daha da aşağılara çekeceğiz, fakat şu gerçeği de unutmayacağız, enflasyonun karşısında, enflasyonun tahribatına uğramış insanlarımız var, emekçilerimiz var, çalışanlarımız var, işsizlerimiz var. Yardım almak durumunda olan bir sürü çalışamayan aileler var. Onların hepsine Türk devleti kendi şefkatli elini uzatıyor. Doğal gaz yardımından tutun, yakıt yardımından tutun yiyecek, giyecek yardımına kadar insanların her derdine koşan bir sosyal devlet kimliğini ortaya koyan bir Türk devleti var."

Bakan Bilgin, Bayburt Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir tekstil firmasını da ziyaret etti.